Mette F. reagerer på slettede sms'er: - Jeg er blevet rådgivet til at slette dem

Statsministeren vil ikke svare på, hvornår i sin tid som statsminister hun har slået funktionen til.

Statsminister Mette Frederiksen (S) blev rådgivet til at slette sine sms'er. Det fortæller hun torsdag formiddag.

- Jeg er blevet rådgivet i Statsministeriet til af sikkerhedshensyn at have automatisk sletning af mine sms'er slået til, og det har jeg valgt at efterleve, siger hun.

Har du haft funktionen slået til fra din første dag som statsminister?

- Jeg vil ikke gå ind i konkrete og tekniske spørgsmål, lyder svaret fra statsministeren.

På et spørgsmål, om hvorvidt hun er sikker på, at journaliseringspligten er blevet overholdt, svarer Mette Frederiksen, at "hun går ud fra, at alle regler er overholdt af Statsministeriet".

Journaliseringspligten gælder for dokumenter, der er modtaget eller afsendt af en myndighed i forbindelse med administrativ sagsbehandling.

Formålet med pligten er blandt andet at sikre nødvendig dokumentation i enkelte sager.

Men det er vel din pligt at overholde reglerne?

- Jeg går ud fra, at alle regler er overholdt, og jeg har ikke yderligere at tilføje til det spørgsmål. Det gælder i det her spørgsmål som i alle mulige andre.

Mette Frederiksen siger samtidig, at hun bakker op om Minkkommissionens arbejde - den gruppe, som er nedsat for at komme til bunds i minksagen.

I to skal redde den her sammen nu

Departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen i en sms

- Jeg forstår det sådan, at der er et ønske fra kommissionen om at genskabe sms'erne, og fra Statsministeriet siger man, at det vil man gerne bakke op om, lyder det.

Afviser målrettet sletning af beskeder

I går kom det frem, at statsministeren havde en indstilling slået til på sin telefon, der betød, at hendes sms'er fra de afgørende dage, da beslutningen om at slå alle mink ihjel blev truffet, automatisk blev slettet efter 30 dage.

Samme funktion var slået til på departementschef Barbara Bertelsens telefon, ligesom den også var slået til på to højtstående embedsmænds telefoner.

Statsministeriet afviste efterfølgende, at der var tale om målrettet sletning af beskeder.

De slettede beskeder fra Barbara Bertelsen telefon er dog blevet fremlagt i Retten på Frederiksberg, idet modtageren af beskederne ikke havde slettet dem. Det var daværende departementschef i Fødevareministeriet Henrik Studsgaard, som modtog beskederne fra Bertelsen.

- I to skal redde den her sammen nu

Sms'erne mellem de to handlede om, at Bertelsen ville have, at daværende fødevareminister Mogens Jensen skulle trække sig ovenpå minksagen.

- I to skal redde den her sammen nu. I skyder på hinanden begge to. Men det er jeres begges ansvar! Og det er regeringens liv, stod der i en af beskederne, som både blev sendt til Henrik Studsgaard i Fødevareministeriet og Per Okkels, der er departementschef i Sundhedsministeriet.

Regeringens støttepartier, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF, sagde onsdag, at de vil have genskabt de slettede sms'er.

- I den konkrete sag mener jeg, at de sms'er, der mangler, skal findes eller gendannes på en måde, så de kan indgå i kommissionens undersøgelse, sagde Samira Nawa, de radikales retsordfører.

Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, kaldte det overfor Ritzau afgørende, at sms'erne kommer frem.

Behov for generelle retningslinjer

I et svar til TV 2 skriver Statsministeriet, at de i september oplyste til Minkkommissionen, at blandt andet Statsministeriets departementschef og statsministerens mobiltelefoner er sat op til generelt og automatisk at slette alle sms-beskeder efter en bestemt periode, og at der derfor ikke er fremsendt materiale fra disse telefoner.

Ministeriet erkender samtidig, at diskussionen, der er opstået i kølvandet på de forsvundne sms'er, viser, at der er behov for at udarbejde generelle retningslinjer for opbevaring og sletning af sms-beskeder på tjenestemobiler i staten.

- Det arbejde vil Justitsministeriet nu igangsætte, skriver Statsministeriet.