Mange føler sig utrygge - nu kan det få betydning i valgkampen

Det kan komme til at spille en væsentlig rolle i den kommunale valgkamp, spår professor.

Måske lyder det bekendt. En parkeringsplads, der føles ubehagelig om aftenen, en skolegård, man undgår, efter skolen er lukket, eller en tunnel under jernbanen der er en omvej værd.

I så fald er du ikke alene. En stor gruppe af danskerne føler sig ikke trygge i visse områder af deres hjemkommuner, viser en måling, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken.

42 procent er enige i udsagnet om, at der er steder i kommunen, man ikke kommer, fordi man føler sig utryg.

41 procent har ikke sådanne oplevelser.

Ikke meget at stille op

Generelt er danskerne ellers meget trygge, siger Jesper Claus Larsen, der er direktør i Electica, som rådgiver om blandt andet vælgeranalyse og kampagner.

- Men når vi dykker ned i vores lokalområde, viser tallene, at mange af os har en udfordring i forhold til at føle os trygge, lyder det.

Det efterlader lokalpolitikere med en problemstilling, siger han.

- Der er ikke så mange værktøjer i deres værktøjskasse, så hvad skal de gøre?

Han henviser til, at flere beslutninger, der kan være en løsning på problemer med utryghed, ligger på Christiansborg. For eksempel hvis det handler om at indsætte mere politi i et plaget område.

Og netop øget overvågning er noget af det, som flere danskere ville føle sig mere trygge ved. 52 procent af de adspurgte er enige i, at de ville føle sig mere trygge, hvis der var øget overvågning i det offentlige rum.

Kan blive en del af valgkampen

Alligevel kommer emnet til at få betydning i kommunalvalget, mener en professor på Institut for Statskundskab på SDU.

Han hedder Ulrik Kjær og siger, at det er et emne, der kan få betydning i den kommunale valgkamp, der netop er gået i gang.

Fordi under en valgkamp bliver alting meget konkret, siger han.

- Nogle borgere føler, at utryghed er så stort et problem, at det kommer til at blive en del af valgkampen. Andre føler formentlig, at det ikke er et problem, og så kommer det ikke til at fylde for dem.

Afstemning

Kommer emnet utryghed til at spille en rolle for dit kryds til kommunalvalget?

2510 respondenter har besvaret Megafons måling.

- Vores borgere skal være trygge

Debatten om tryghed er blandt andet kommet, efter at TV 2 og TV 2 ØSTJYLLAND har skrevet om episoder, hvor beboere har overværet unge, der ligner, at de sælger stoffer og generelt oplever, at grupperne af unge har truende adfærd.

Det sker i boligområdet Vejlby Vænge i det nordlige Aarhus. Beboerne er bange for lokale unge, der sælger stoffer, og derfor vil man have tryghedsvagter og gøre livet sværere for kriminelle.

Det siger Steen Stavnsbo, der er spidskandidat for Det Konservative Folkeparti i kommunen.

- Øget polititilstedeværelse og øget tilstedeværelse af vagter er desværre nødvendigt. Vi ser det her problem sprede sig, vi skal gøre noget, fordi vores borgere skal være trygge, siger han.