Nyheder

19-årig svensk rapper dræbt – forstå sagen om det hårdkogte svenske rapmiljø

Rapperen var kendt for at være hovedpersonen i en yderst spektakulær kidnapningssag, der sendte to kollegaer bag tremmer.

Den 19-årige svenske rapper Nils Kurt Erik Einar Grönberg, der er kendt under kunstnernavnet Einár, blev torsdag aften skudt og dræbt i Hammarby Sjöstad i det sydlige Stokholm.

Ifølge flere svenske medier, blandt andre SVT, var det et banderelateret skyderi, der kostede Einár livet.

Hiphopskribent på Soundvenue Kristian Karl har længe fulgt det svenske rapmiljø. Han kalder Einárs historie for "ekstremt tragisk".

- Han var en ung kunstner med en lorteopvækst, der alligevel lykkedes med at slå igennem som 16-årig. Han blev den mest streamede artist som 17-årig, blev kidnappet som 18-årig og dræbt som 19-årig, siger Kristian Karl.

TV 2 tegner her et billede af det svenske rapmiljø, kidnapningen og det kontroversielle stjernefrø, der gik bort alt for tidligt.

Hvem var Einár?

Einár blev født i 2002 i Stokholm og voksede op i det belastede boligområde Enskededalen.

Efter sit gennembrud i 2019 blev han hurtigt en af Sveriges mest spillede kunstnere. Allerede samme år, han brød igennem, havde han flere afspilninger på streamingtjenesten Spotify i hjemlandet end den verdenskendte svenske producer Avicii.

Einár var en artist, der på ekstremt kort tid røg helt til tops

Kristian Karl

Han har også vundet flere store priser for sin musik, blandt andet den svenske P3 Guld-pris for årets sang og prisen for 'Årets nye navn' ved uddelingen af Sveriges største musikpris, Grammis, i 2020.

Kristian Karl betegner Einár som den svenske pendant til den danske rapper Gilli, der er en af de mest streamede kunstnere herhjemme.

- Einár var en artist, der på ekstremt kort tid røg helt til tops og blev den største rapper i Sverige. Det, han kunne, var at lave melodiske hits om sin enormt barske historie og det liv, han levede, med volden hængende over hovedet, siger Kristian Karl.

Einár rappede især om sin dårlige opvækst og om sin tilværelse i Stockholms hårde miljøer.

Ifølge Kristian Karl var Einár en del af en ung generation af svenske rappere, der har haft en stor indflydelse på genren.

- Han var en del af en gruppe, der vendte svensk hiphop på hovedet med deres meget kompromisløse fremstilling af deres opvækst i voldelige miljøer.

Hvilket miljø var Einár en del af?

Det svenske rapmiljø har trukket overskrifter de seneste par år, da flere fremtrædende personer ifølge svenske medier har tæt kobling til bandemiljøet i Stockholm.

Ifølge Kristian Karl har den skandinaviske hiphopkultur været igennem en stor ændring på kort tid, efter at en ny generation af rappere har gjort deres indtog.

Skandinavisk hiphop var før en ret uskyldig størrelse

Kristian Karl

Særligt i Sverige ser man i dag, at hiphoppen reflekterer bandekriminaliteten og volden i de belastede kvarterer, forklarer han.

- Skandinavisk hiphop var før en ret uskyldig størrelse, hvor rapperne mest bare efterlignede den amerikanske gangsterrap. Sådan er det ikke længere.

Ifølge Kristian Karl er der særligt én karakter i det svenske rapmiljø, der skiller sig ud: 23-årige Yasin Abdullahi Mahamoud, der blot går under sit fornavn.

Han har tidligere siddet i fængsel for våbenbesiddelse og været anklaget for et banderelateret drab. Ifølge Kristian Karl har Yasins kriminelle virke kun bidraget til hans popularitet:

- Yasin er en meget kontroversiel karakter i Sverige, fordi hans status som højtstående bandemedlem på en måde har bidraget til hans stjernestatus som rapper.

Men ifølge Kristian Karl skabte en kontroversiel kidnapningssag sidste år en del negativ opmærksomhed om rapmiljøet. Særligt for Yasin, som stadig sidder fængslet for medvirken tik kidnapningen.

Hvad skete der i 2020?

I april 2020 blev Einár kidnappet, efter at han ifølge flere svenske medier var blevet lokket i et baghold.

Under kidnapningen blev Einár bestjålet og fotograferet i en række nedsættende situationer, hvor han var blevet iklædt et hundehalsbånd. Han blev derudover forsøgt afpresset for et større pengebeløb.

I juli i år faldt der dom i sagen, hvor blandt andre Yasin og rapkollegaen Haval blev idømt fængselsstraffe for medvirken til kidnapning.

Kidnapningen var en del af et større sagskompleks mod den svenske bande Vårbynetværket, hvor flere fra rapmiljøet altså er implicerede.

Og det var medvirkende til at starte en debat om, hvordan man i Sverige skulle forholde sig til, at nogle af de mest populære artister også var forbrydere.

Hvad går debatten på?

Den tidligere svenske socialminister Annika Strandhäll kaldte det tidligere på året "provokerende", at Yasin i januar i år vandt to svenske P3 Guld-priser, mens han sad varetægtsfængslet i kidnapningssagen.

Radiochefen på svensk P3, Anna-Karin Larsson, forsvarede beslutningen med, at en radiokanal ikke skal agere domstol.

Ifølge Kristian Karl er debatten ikke blevet mindre, siden Yasin fik sin dom i juli i år.

- Det er jo vigtigt, at mennesker, der kommer fra de dårligste kvarterer i Sverige, får lov at fortælle deres historie. Men samtidig er det problematisk at uddele priser til voldsforbrydere, siger Kristian Karl.