Nyheder

Vi vinder alle på nye ejendomsvurderinger, vurderer overvismand

Når skatterne begynder at følge ejendomsværdien, må man forvente, at det lægger en dæmper på boligmarkedet, vurderer overvismand.

Der er for første gang i ti år sendt nye ejendomsvurderinger ud.

Siden 2011 har de offentlige ejendomsvurderinger ligget stille, mens arbejdet med et nyt vurderingssystem har været undervejs.

Men nu har de første 50.000 boligejere fået nye ejendomsvurderinger, og bliver det en gevinst for hele Danmark.

Det fortæller formand for De Økonomiske Råd, populært kaldet overvismand, Carl-Johan Dalgaard til TV 2.

- Helt grundlæggende bliver samfundsøkonomien som helhed vinder. Vi får et forbedret beskatningssystem, hvor vi beskatter mursten og arbejdspladser mere balanceret, siger han.

Nye vurderinger er mere detaljerede

Den offentlige ejendomsvurdering er statens vurdering af en boligs værdi, og den danner grundlag for, hvor meget skat der skal betales af boligen.

Selvom gentagne ministre har lovet at råde bod på vurderingerne efter blandt andet it-problemer i Skat, er det først lykkedes nu.

De nye ejendomsvurderinger er mere detaljerede end tidligere. De tager for eksempel højde for ejendommens størrelse, alder og beliggenhed og prisudviklingen i det område, den ligger i.

Det betyder, at boligejere, som har betalt for meget i ejendomskat de seneste ti år, kan forvente at få penge tilbage. De boligejere, der har betalt for lidt i ejendomsskat, slipper dog for at betale ekstra.

Her er planen for de nye ejendomsvurderinger:

  • I september 2021 startede udsendelsen af første etape af de nye ejerboligvurderinger. Ejerne af 50.000 parcel- og rækkehuse fik en såkaldt deklaration. I den kunne de kontrollere oplysningerne om deres bolig.
  • I oktober 2021 fulgte de egentlige ejendomsvurderinger til de 50.000 boligejere.
  • I foråret 2022 udsendes vurderinger og efterfølgende tilbagebetalingstilbud til ejerne af yderligere cirka 100.000 parcel- og rækkehuse.
  • I andet halvår af 2022 påbegynder Vurderingsstyrelsen sagsbehandling af vurderingerne for cirka 700.000 resterende parcel- og rækkehuse. Bagefter udsendes vurderinger og tilbagebetalingstilbud.
  • Senere udsendes vurderinger og tilbagebetalingstilbud for de øvrige ejerboliger, herunder ejerlejligheder, sommerhuse og andre typer af ejerboliger.

Kilder: Skatteministeriet og Vurderingsstyrelsen.

Kan lægge en dæmper på prisstigninger

Både Nationalbanken og de økonomiske vismænd har gennem flere år efterspurgt de nye vurderinger.

På det seneste fordi de kan være med til at afkøle boligmarkedet, hvor priserne på eksempelvis lejligheder i hovedstaden fortsat ligger på et højt niveau.

Når skatterne begynder at stige sammen med ejendomsværdien, må man nemlig også forvente, at det sætter sig på boligpriserne, fortæller Carl-Johan Dalgaard:

- Vi vil i hvert fald se en gradvis udvikling på boligmarkedet, som er mere afdæmpet end i fraværet af den type beskatningssystem.

Om det vil betyde, at priserne vil kaste sig ud i et dramatisk fald, er dog ifølge overvismanden ”lidt uklart”.

De kan nemlig lige så godt blive ved med at stige – bare langsommere, end de ville uden de nye vurderinger.

- Vi vinder alle i en vis forstand

Ifølge Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank, er det særligt boligejere i udkantsdanmark, der kan se frem til at skulle have penge tilbage.

- Det er typisk i de områder af landet, hvor priserne er forholdsvis lave, at man kan se frem til at få penge tilbage, siger hun til TV 2.

For at forhindre, at boligejere får et skattesmæk, hvis de får en højere vurdering, er der dog indført et skattestop på ejendomsværdiskatten, indtil de nye boligskatteregler indføres i 2024.

Samtidig er der indført en begrænsning på, hvor meget grundskylden kan stige frem til 2024, ligesom grundskylden kan indefryses til den dag, hvor boligen skifter ejer.

Derfor vil langt de fleste boligejere heller ikke opleve, at de skal betale mere i skat for deres bolig. Og ifølge Carl-Johan Dalgaard er de nye vurderinger en gevinst for stort set alle danskere.

- Vi vinder alle i en vis forstand, men det er klart, at der er nogle, som har oplevet vedvarende høj beskatning, selvom boligpriserne er gået ned, som vil opleve en gevinst, siger han.