Coronavirus

Smitteudvikling overrasker eksperter – men de er ikke bekymrede

Smittetallet er onsdag på sit højeste i to måneder, og udviklingen går hurtigere end forventet. Eksperter opfordrer til at tage imod vaccine.

Onsdag blev der registreret det højeste antal smittede med coronavirus i to måneder.

1127 er testet positiv for covid-19, viser tal fra Statens Serum Institut. I de foregående dage har antallet af nye smittede med en enkelt undtagelse ligget omkring 700-800 om dagen, men onsdag er tallet altså sprunget op på fire cifre.

Eksperter, som TV 2 har talt med, er overraskede over, at smitten stiger så hurtigt, som den gør nu.

En af dem er Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

- Jeg havde regnet med, at vi skulle hen i november for at se tallene rigtig stige. Men det er nok et udtryk for, at det er blevet køligere, vejret har været dårligere, og vi er begyndt at rykke indenfor, siger han til TV 2.

Det er naturligt en bekymrende udvikling, når smittetallet stiger, forklarer han og tilføjer, at det særligt er voksne under 50 og børn, som bærer smitten i øjeblikket.

- Det er godt forstået på den måde, at de måske ikke bliver så syge som de ældre, der bliver rigtig syge af det her. Men det er dårligt på den måde, at de bærer smitten videre, siger han.

Bedre forhold end sidste år

Onsdag er positivprocenten på 1,97, hvilket også er den højeste procent i flere måneder. Antallet af tests er dog væsentligt lavere end tidligere, hvor der onsdag blev fundet 1127 positive ud af cirka 57.000 tests.

Selvom de koldere tider banker på døren, og det bliver mere udfordrende at holde smitten væk, er Hans Jørn Kolmos ikke alvorligt bekymret – for udviklingen er ikke uventet.

Han pointerer, at Danmark er et andet sted i pandemien nu, end vi var forrige efterår og vinter.

- Der var det de ældre aldersklasser, som prægede pandemien, og som førte til de mange indlæggelser. Der er vi slet ikke nu, siger han.

Der er 32 yderligere indlæggelser, men det samlede antal stiger blot med 6, da en del er blevet udskrevet. Så længe antallet af indlæggelser er på et kontrollerbart niveau, er der ikke stor grund til alarm, lyder det.

Jeg tror, at bølgen vil køre, indtil vi når flokimmunitet

Lone Simonsen, forsker i pandemier og epidemier på Roskilde Universitet

Flere skal lade sig vaccinere

Hans Jørn Kolmos forklarer, at smitten lige nu drives af dem, som ikke er blevet vaccineret. 75,1 procent af den danske befolkning er fuldt vaccineret, og Hans Jørn Kolmos' opfordring lyder derfor, at den resterende andel, som har mulighed for at få vaccinen, tager imod den.

- Dels slipper man for at blive rigtig syg, og dels er man med til at opbygge flokimmunitet, der beskytter de svage i befolkningen, siger han.

Lone Simonsen, der forsker i pandemier og epidemier på Roskilde Universitet, er også overrasket over tempoet på smitteudviklingen, men bekymringen hersker heller ikke hos hende.

Hun hæfter sig ved de samme pointer, som Hans Jørn Kolmos fremhæver.

- Den del af befolkningen, som ikke er vaccineret, er ret lille. Så denne her bølge kommer til at stå på, indtil den del er blevet immune – en del af dem er nok immune i forvejen, siger hun til TV 2.

Hun holder også øje med antallet af indlæggelser som den afgørende faktor, men har ikke et konkret niveau for, hvornår samfundet eventuelt skal trække i bremsen igen.

- Det, at vi er højvaccineret i Danmark, er hele hemmeligheden til, at vi kan leve et almindeligt liv modsat mange andre lande i verden.

Både Hans Jørn Kolmos og Lone Simonsen opfordrer til, at man fortsat husker at spritte af og gerne lufter ud nogle gange om dagen.

Lone Simonsen tegner endda et positivt billede for enden af den bølge, der er under opsejling nu.

- Jeg tror, at bølgen vil stå på, indtil vi opnår flokimmunitet – når den har været gennem børn og uvaccinerede – og så er vi nok færdige med pandemibølgen hen over vinteren og foråret. Der er lys for enden af tunnelen, og det er ikke uventet, nu hvor vi har åbnet samfundet op, siger hun.