Dagens overblik

Dagens overblik: Årets julegaver ramt af forsyningskrise

Spøgelsestomme kæmpebyer i Kina, bøderegn over bilister og corona har udslettet hvert tredje musikjob i Storbritannien.

Selvom der er længe til juleaften, er flere nok så småt begyndt at samle ønsker og idéer sammen til højtiden om et par måneder.

Spørgsmålet er dog, om der kommer varer frem fra de store producenter i Østen til forbrugerne i Europa og lille Danmark.

Det ser vi blandt andet nærmere på i dagens overblik.

Velkommen til.

I år kan dine julegaver blive fysisk mindre end normalt

På mange måder er verden vendt tilbage til noget nær det normale efter coronapandemien. Men ikke helt.

Vi står midt i en forsyningskrise, og størrelsen på en container, du aldrig har set, kan komme til at have en betydning for, hvilke gaver der ender under dit juletræ om et par måneder. Det betyder, at producenter i Østen må prioritere de varer, som skal sendes til Vestens forbrugere.

Taberne er særligt de store og relativt billige varer, der får svært ved at finde vej til hylderne i Danmark. Helt lavpraktisk betyder det, at jo større en vare er, desto højere er risikoen for, at den havner bagest i køen, når der skal lastes containere i lande som Thailand, Taiwan og Kina.

Det bekræfter både legetøjs- og elektronikforhandlere overfor TV 2.

Spøgelsesbyer i Kina kan huse næsten hele Tysklands befolkning

Mange kinesiske ejendomsudviklere har øjnet hurtig vækst og ditto gevinster, når det kom til at smække enorme boligkomplekser op i det, der skulle være fremtidens Kina.

Men nu viser det sig, at millionvis af ejendomme i Kina står tomme. Det har resulteret i såkaldte "spøgelsesbyer", som kan huse op mod 80 millioner mennesker, skriver CNN.

Flere af byggeudviklerne er endt med massiv gæld, da de har lånt penge til at finansiere deres byggeprojekter. Kinas mest gældsplagede byggeudvikler er Evergrande, som har en gæld på mere end 300 milliarder dollars. Det svarer til næsten 2000 milliarder kroner.

I øjeblikket kæmper den kinesiske regering for at begrænse konsekvenserne af situationen i ejendomssektoren og beskytte boligkøberne mod en finansiel nedsmeltning.

Knap 7000 bilister fik på fem dage bøder for høj fart

Knap 7000 personer fik i løbet af den seneste uge fra mandag til fredag en bøde for at have kørt for stærkt på de danske veje, viser tal fra Rigspolitiet.

Over halvdelen af bøderne gik til bilister, der overskred fartgrænsen i byerne. Knap 800 kørte for stærkt på landeveje, mens det næsten 500 gange var for høj fart på motorveje, som udløste en bøde.

Tallene er ifølge Rigspolitiet lidt lavere end sidste år, men betegnes som "for høje".

Corona har udslettet hvert tredje britiske musikjob

Coronakrisen har været hård ved dele af den kreative branche. Ikke mindst musikindustrien, som har oplevet aflyste turnéer og festivaller som følge af meget omfattende nedlukninger og restriktioner.

I 2020 faldt antallet af beskæftigede i den britiske musikbranche med 35 procent. Eller fra 197.000 i 2019 til 128.000 i slutningen af 2020, ifølge en rapport.

Musikindustriens bidrag til den britiske økonomi blev i 2020 ifølge rapporten næsten halveret til 3,1 milliarder pund fra 5,8 milliarder pund i 2019.

Dykker finder 900 år gammelt korsfarersværd

En israelsk amatørdykker gjorde et usædvanligt fund i lørdags uden for Israels nordlige kyst, da han fandt et 900 år gammelt sværd i yderst velbevaret stand.

Sværdet menes at have været med, da kristne korsfarere kæmpede i Middelalderen mod muslimer, hedninge og kættere for at tilbageerobre Det Hellige Land og styrke kirkens magtposition.

Israels antikmyndigheder fortæller, at sværdet vil blive tilgængeligt for publikum, efter det er blevet renset og analyseret.

***