Dagens overblik

Dagens overblik: Nye oplysninger om drabene i Kongsberg

Prostitution skal forbydes i Spanien, flyafgifter stadig til forhandling og boligsalg i markant fald.

Museumskøer, hjemmebagte boller og nørklen over spisebordet med hjemmegjorte kastanjedyr.

Efterårsferien er over os i denne uge, men nyhedsmøllen maler, og her er dagens overblik.

Velkommen til.

Alle ofre i Kongsberg blev dræbt med stikvåben

På et pressemøde mandag offentliggjorde norsk politi nye oplysninger om drabene, som fandt sted i Kongsberg onsdag i sidste uge.

I modsætning til den hidtidige udlægning om, at den anholdte gerningsmand, Espen Andersen Bråthen, skulle have benyttet bue og pil, fortæller politiet nu, at der blev brugt stikvåben.

Samtidig står det klart, at den 37-årige drabsmand forlod et supermarked i byen onsdag aften og først derefter indledte en serie af drab og overfald både på åben gade og i private hjem, han havde tiltvunget sig adgang til.

Per Thomas Omholt, der er politiinspektør og talsmand for efterforskningen, afviser stadig en tidlig teori om, at der var tale om et terrorangreb.

Gerningsmanden, som har dansk statsborgerskab, er nu overført til en lukket psykiatrisk institution, hvor hans nuværende tilstand umuliggør videre afhøring. Han har dog tidligere erklæret sig enig i det faktiske hændelsesforløb.

Vil forbyde prostitution i Spanien

Prostitution i Spanien skal være forbudt. I hvert fald hvis det står til de spanske socialdemokrater og ikke mindst premierminister Pedro Sanchez.

Spanien har siden 1995, hvor prostitution blev afkriminaliseret, bevæget sig op til et af de lande i verden med flest sexarbejdere, som der ifølge BBC er 300.000 af i det katolske land.

Står det til den socialdemokratiske regering, skal det også være muligt både at give sexkunder bøde og hjemmel til at retsforfølge de bagmænd, der importerer de mange prostituerede til Spanien fra især Østeuropa og Latinamerika.

Ifølge en tidligere undersøgelse fra 2009, BBC refererer til, har op imod hver tredje mand i Spanien betalt for sex.

Støttepartis forslag om flyafgift skydes til hjørne af regeringen

Det skal koste ekstra, hvis man vil ud at flyve. Det mener SF, der melder sig i koret med Enhedslisten og Radikale Venstre, som også vil belægge flyrejser med klimaafgift.

Partiet peger på, at Danmark er et af de få lande i EU, som endnu ikke har indført en ekstraafgift på klimabelastende flyrejser.

Står det til SF, skal pengene fra de flyvelystne passagerer kanaliseres ud i grønne omstillinger.

Klimarådet, der har til opgave at rådgive regeringen, har også peget på en flyafgift som et redskab, hvis Danmark skal nå sin målsætning om en 70 procents reduktion af CO2-udslippet i 2030.

Regeringen har tidligere erklæret, at den er villig til at se på indførelsen af en klimaafgift.

Markant fald i antallet af solgte boliger

Efter en lang periode med travlhed og stigende priser på et glohedt boligmarked, er der nu et markant fald i aktiviteten.

Således blev der i tredje kvartal solgt 24.205 boliger i Danmark, hvilket er 28 procent lavere end årets første tre måneder og 20 procent lavere end samme periode sidste år.

Den allerstørste nedgang er ikke overraskende sket på sommerhuse og fritidsboliger. Både villaer og rækkehuser er der dog stor efterspørgsel på.

Men selvom der fortsat bliver solgt masser af huse, er kurven knækket i den første uge af oktober. Det kan ifølge eksperter være et symptom på, at markedet er ved at ramme niveauet før corona.

Succesrig kvindelig forfatter viste sig at være tre mænd

Overraskelsen var stor, da den spanske forfatter Carmen Mola i weekenden skulle have overrakt en prestigefuld pris for en serie makabre og medrivende fortællinger.

Carmen Mola viste sig ikke at være ikke én kvinde, men i stedet tre mænd i skikkelse af Jorge Díaz, Antonio Mercero og Agustín Martínez, der lod masker og anonymitet falde, lokket af den medfølgende pris på en million euro - eller cirka 7,5 millioner kroner.

Den gennemgående figur i Molas forfatterskab er politikvinden Elena Blanco, der en enspænder med en vis forkærlighed for "grappa, karaoke, klassiske biler og sex i firehjulstrækkere."

***