80-årigs migræneforskning har givet studerende livet tilbage – nu får han en pris

Det var allerede i 1980’erne, at professor og overlæge Jes Olesen opdagede, at stoffet CGRP kunne udløse migræneanfald.

For tre måneder siden var det hverdag for Malene Kirstine Madsen at ligge derhjemme i sengen med nedrullede mørklægningsgardiner, mens hun ventede på, at et migræneanfald gik over igen.

- Det føles som en hammer, der bare smadrer mig i den ene side af hovedet omkring mit øje, forklarer hun i ’Go’ morgen Danmark’.

Malene Kirstine Madsen har haft migræne, så længe hun kan huske, og når det har været værst, har hun haft 15 til 20 migræneanfald om måneden.

Livet med migræne beskriver hun som invaliderende, og hun har derfor været sygemeldt i perioder, fordi hun hverken har kunnet gå i skole eller arbejde.

Jeg må bare sige ”tak for dit arbejde”

Malene Kirstine Madsen, studerende

Men for tre måneder siden tog livet en drejning for Malene Kirstine Madsen. Hun har været med i et forsøg, hvor hun har prøvet en ny type behandling, og det har betydet, at hun nu kan gå i skole igen.

- Jeg har et helt andet liv nu, føler jeg, efter bare tre måneder. Det er en kæmpe, kæmpe forskel, forklarer hun.

Får pris efter 40 år

Det var tilbage i 1980'erne, at professor og overlæge ved Dansk Hovedpinecenter, Jes Olesen, gjorde opdagelsen, der blev grundstenen for den behandling, som Malene Kirstine Madsen lige nu er med til at teste.

Hvad er migræne?

Migræne skyldes en forstyrrelse af de signalstoffer, der sender impulser fra den ene nervecelle til den anden og fra nerverne til blodkarrene, forklarer Jes Olesen, overlæge ved Dansk Hovedpinecenter.

Migræne, der optræder i forskellige sværhedsgrader, er ofte en pulserende hovedpine, som varer fra få timer til flere døgn. Migræne opstår normalt før 40-årsalderen og er dobbelt så hyppig hos kvinder som mænd. 

Ofte ledsages hovedpinen af lys- og lydoverfølsomhed, kvalme og undertiden opkastninger.

Kilde: Jes Olesen, overlæge ved Dansk Hovedpinecenter samt sundhed.dk

Det var professorens idé om at vende den normale forskningsmetode på hovedet, der gav pote.

Det er nemlig svært at studere en sygdom, der kommer i anfald, som migræne gør.

Så i stedet for at undersøge migrænepatienter, når de fik anfald, testede forskerholdet, om bestemte signalstoffer i hjernen kunne udløse et anfald hos testpersoner.

Og her fandt Jes Olesen ud af, at signalstoffet CGRP kunne udløse et migræneanfald hos dem.

Allerede dengang tænkte han, at det kunne være en løsning at blokere dette stof som behandlingsform, og det er det, der nu er lykkedes for forskerne - 40 år efter.

- Når man sidder med de her mennesker, og pludselig kan se, at der er noget, der virker, og de får deres liv tilbage, så er det jo det bedste, der findes, forklarer Jes Olesen.

Den mere end 40 år lange forskning er nu også blevet anerkendt i forskningsverdenen.

25. oktober overrækker Kronprinsen ’Lundbeck Foundation Brain Prize’, verdens mest prestigefyldte hjerneforskningspris, til Jes Olesen og tre andre hjerneforskere for deres arbejde med migræneforskning.

”Tak for dit arbejde”

Når Malene Kirstine Madsen i dag vågner op om morgenen, er hovedpine ikke længere en selvfølge, som det var før. Det betyder også, at hun er begyndt at lave aftaler igen.

- Jeg er begyndt at slippe frygten for at få et anfald, når jeg laver planer. Jeg kan slappe mere af og glæde mig, forklarer hun.

Jeg er begyndt at slippe frygten for at få et anfald

Malene Kirstine Madsen, studerende

Derfor var det også med en stor følelse af taknemlighed, da hun mødte Jes Olesen.

- Jeg må bare sige ”tak for dit arbejde”, lyder det.

Og selvom Jes Olesen i dag ”kun” lige har rundet de 80 år, som han selv beskriver det, er han ikke færdig med migræneforskning endnu.

Han har planer om at blive på arbejdsmarkedet nogle år endnu.

- Forskningen er jo vanvittigt spændende. Jeg sammenligner det lidt med et spil skak, men med et godt formål. Det er lige så spændende og lige så sjovt, slutter han.

Se interviewet med Jes Olesen og Malene Kirstine Madsen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.