Nyheder

Seneste nyt fra drabssagen i Kongsberg

Hvad sker der?

Espen Andersen Bråthen er sigtet for fem drab og for legemsbeskadigelse på tre personer.

Denne liveblog opdateres ikke længere.

Sikkerhedstjenesten blev varslet om Bråthen i 2015

Politiets Sikkerhetstjeneste fik første varsel om den drabssigtede Espen Andersen Bråthen i 2015, og politiet gennemførte en såkaldt bekymringssamtale med manden, to dage efter at han i december 2017 lagde en video ud på Youtube.

Det skriver NRK.

Politiet har desuden varslet sundhedssystemet om Bråthen i 2018.

Pressemødet er slut – det fik vi at vide

Pressemødet med det norske politi er nu slut.

Her fik vi blandt andet at vide, at politiet har ændret deres hovedteori, for så vidt angår motivet bag de fem drab og de tre drabsforsøg.

Tidligere arbejdede politiet ud fra en teori om, at der var tale om terror, men nu antager politiet i stedet, at forklaringen for handlingen skal findes i psykisk sygdom. Derfor er Espen Andersen Bråthen i øjeblikket ikke sigtet efter terrorparagraffen.

Derudover fik vi at vide, at den sigtede har brugt i alt tre våben til gerningen, og at flere af ofrene ikke er formelt identificeret, hvorfor man ikke har offentliggjort navne og præcis alder på ofrene.

Politiet gjorde det dog også klart, at de bevidst holder mange oplysninger om angrebet hemmelige – blandt andet hvilke specifikke våben der er brugt ud over bue og pil. Det sker, fordi politiet ikke ønsker at påvirke de vidner, der stadig mangler at blive afhørt.

Holder oplysninger om ofre tilbage

Det norske politi har ikke offentliggjort navne og præcise aldre på de dræbte i byen Kongsberg, og det gør de heller ikke fredag.

Sådan lyder det fra politiinspektør Per Thomas Omholt på et pressemøde.

- De er ikke formelt identificeret, siger han.

De pårørende er dog blevet underrettet, men med forbehold for, at identificeringen endnu ikke er formel.

- Det har taget noget tid. Vi håber at komme ud med navnene hurtigst muligt, men det bliver ikke her og nu, lyder det.

Foruden oplysninger om ofrene holder politiet aktivt oplysninger tilbage om gerningsvåbenene brugt ved angrebet.

- Vi ved, der blev brugt bue og pil, men der er også brugt andre våben.

Af hensyn til eventuelle vidneforklaringer i sagen ønsker politiet dog at holde disse oplysninger tilbage. Det sker, for at vidner ikke skal blive påvirket af skriverier i medierne. 

Ikke sigtet for terror

Der har været tale om, hvorvidt den norske terrorparagraf vil blive benyttet i sigtelsen mod Bråthen. Men politiet oplyser, at angrebet ikke fremstår som en terrorhandling.

- Men den videre efterforskning må vise, om terrorparagraffen skal tages i anvendelse.

Angreb kan have været planlagt

Norsk politi siger, at man holder alle hypoteser åbne.

- Det, der er styrket indtil nu i efterforskningen, er, at den sigtede har udtænkt sine handlinger på forhånd, men ikke gennem længere tid. Det er en hypotese, som er styrket, men ikke bekræftet endnu.

Vil ikke påvirke vidner

Politiet vil ikke gå ud med flere detaljer end de allerede foreliggende om drab og drabsårsag.

Det skyldes, at man ikke vil påvirke de 50 vidner, der indtil fredag eftermiddag er afhørt.

Politiet mener, at efterforskningen peger på bagudrettet historie. Man arbejder ud fra flere hypoteser om blandt andet sygdom, hævn, impuls og provokation som grund til den drabssigtedes handlinger.

Norsk politi ændrer hovedteori

Han skal undersøges af to retspsykiatere for sin mentale tilstand, siger politiet på pressemødet. Han er overbragt til sundhedsmyndighederne, og der er fuld kontrol over situationen.  

Politiet arbejder ud fra flere og "alle tænkbare" hypoteser. Men på nuværende tidspunkt er politiets hovedteori, at baggrunden for ugerningen skal findes i sygdom, oplyser politiet i Kongsberg. Tidligere har det forlydt, at terror var en af politiets hovedteorier.

På nuværende tidspunkt er han ikke sigtet for terror.

Den sigtede har erkendt de faktiske forhold, men ikke at have begået noget strafbart.

Den sigtede har benyttet tre våben

Espen Andersen Bråthen er sigtet for fem drab og for legemsbeskadigelse på tre.

Den sigtede har benyttet tre våben.

Der er fortsat vidner, som skal afhøres, og overvågning, som skal granskes.

Pressemødet er begyndt

 - Har stor forståelse for informationsbehov. Vil give så meget som muligt. Men må afveje det mod efterforskning. Vidner skal ikke påvirkes.

- Pressemødet vil handle om efterforskningen. Det er en svært alvorlig sag. Tung for hele lokalsamfundet, siger politiinspektør Per Thomas Omholt 

Kongsberg-sigtet må hverken få besøg eller breve i fængslet

Espen A. Bråthen, der er sigtet for fem drab, er underlagt brev- og besøgsforbud, samt medieforbud og fuld isolation de første to uger. Det fremgår af en afgørelse i Buskerud Tingrett fredag.

Fængslingen blev ifølge NTB besluttet på et retsmøde – et såkaldt kontorforretning. Det betyder, at ingen andre var til stede ud over dommeren.

Han er sigtet for at have dræbt fire kvinder og en mand i Kongsberg og kvæstet tre andre. De tre kvæstede er fredag blevet udskrevet fra hospitalet, oplyser norsk politi.

Bråthen har erkendt de faktiske forhold. Han er varetægtsfængslet i fire uger og protesterede ikke mod fængslingen.

Hans advokat, Frederik Neumann, har ingen kommentarer til, hvordan den sigtede stiller sig til sigtelsen.

- Jeg har ingen kommentar til dette. Han har ikke protesteret mod fængslingen, så det siger vel egentlig sig selv, siger han til NTB.

Tre sårede udskrevet fra hospital

De tre personer, som blev meldt sårede, efter at en 37-årig drabsmand onsdag skød om sig med bue og pil, er blevet udskrevet fra hospitalet. Det skriver presseansvarlig Torfinn Frostad til NRK. Der er ikke oplysninger om de såredes tilstand.

Gerningsmand varetægtsfængsles i fire uger

Espen Andersen Bråthen er blevet varetægtsfængslet i fire uger, skriver VG. Han får besøgs- og medieforbud i hele perioden, mens han i de to første uger er i isolation. 

Borgmester opfordrer til sammenhold og kaffe

Borgmester i den norske by Kongsberg Kari Anne Sand opfordrer borgere i byen til at holde ekstra godt sammen, efter at en 37-årig mand onsdag aften dræbte fem mennesker i byen.

- Vi skal passe på hinanden. Der er meget mere, som vi kan gøre i denne situation - at vi tager telefonen og inviterer på en kop kaffe eller på aftensmad og snakker om tingene, siger hun på et pressemøde fredag formiddag.

Politiet holder pressemøde 14.30

Politiet holder pressemøde på Quality Hotel Grand i Kongsberg klokken 14.30, skriver Sør-Øst politidistrikt i en meddelelse.

De vil orientere om status i sagen om Kongsberg-drabene onsdag aften, hvor en 37-årig mand efterfølgende blev anholdt.

Politi overvejer at melde sig selv til intern undersøgelse

Politimester Ole Bredrup Sæverud siger til VG, at de løbende vurderer om de skal anmelde sig selv til Spesialenheten, som står for intern efterforskning.

– Hvis vi får oplysninger som fortæller, at det er grundlag for at påbegynde en efterforskning mod os, så sender vi sagen til Spesialenheten - enten i form av konsultation eller anmeldelse, siger han.

Politidistriktet varslede Spesialenheten onsdag aften om, at de havde affyret et varselskud i forbindelse med anholdelsen ag den 37-årige drabsmand i Kongsberg.

Kongsberg kommune indkalder til pressemøde klokken 11

Kongsberg kommune har indkaldt til pressemøde på byens rådhus klokken 11. 

Ifølge Laagendalsposten vil ordfører Kari Anne Sand og politichef Håvard Revå orientere om tiltag for at skabe tryghed i byen, som onsdag blev ramt af en tragedie, da fem personer blev dræbt.

Barndomsvenner kalder drabsmand for utilregnelig

Barndomsvenner har over for det norske medie VG.no beskrevet Espen Andersen Bråthen som tiltagende psykisk syg op igennem voksenårene.

- Der var mange vilde episoder. Han kunne være meget utilregnelig, fortæller en mangeårig ven til Espen Andersen Bråthen.

Espen Andersen Bråthen blev torsdag overleveret til sundhedsmyndighederne, hvor han skal undergå en psykisk evaluering.

Kongsberg i sorg og sammenhold

Der brænder stadig lys og lægges blomster på pladsen i Kongsbergs centrum. Folk samles i et øjebliks eftertænksomhed.

- Hele byen står sammen om dette, siger Tom Arstad til TV 2s udsendte reporter.

Kongsberg-sigtet mødte ikke op

Den Kongsberg-sigtede er i sundhedsvæsenets varetægt og mødte ikke op ved det administrative grundslovsforhør tidligt fredag, rapporterer norske medier. Politiet har anmodet om varetægtsfængsling i fire uger med fuld isolation. Det bekræfter politiadvokat Anne Irén Svane Mathiassen over for det norske nyhedsbureau NTB fredag morgen.

Begæring om varetægtsfængsling i fire uger

Ann Mikalsen, tinghusdommer i Kongsberg tinghus, skal tage stilling til selve fængslingen af den 37-årige senere på dagen. Men hun mangler stadig at modtage nogle dokumenter fra politiet, før hun kan træffe beslutning.

- Begæringen fra politiet er fire ugers varetægtsfængsling og begæring om brev og besøgsforbud i fire uger, samt fuldstændig isolation og medieforbud i to uger, fortæller tinghusdommeren ifølge Ekstra Bladet.