Dagens overblik

Dagens overblik: Alle danskere får nu tilbudt tredje vaccinestik

Tredje stik er på vej til danskernes overarme, lejlighedsejere sætter priserne ned, og en britisk toppolitiker er blevet stukket ihjel.

Årets skolevalg blev til en sejrsdag for særligt de gamle, klassiske partier. Således var det Socialdemokratiet, der blev den helt store vinder af skolevalget 2021 i går.

Men når eleverne i løbet af nogle år bliver stemmeberettigede og skal til valgurnerne, er det ikke nødvendigvis selvsamme sted, krydset bliver sat. Det fortæller en valgforsker til TV 2.

Velkommen til dagens overblik.

Alle danskere får nu tilbudt et tredje vaccinestik

Vi begynder hos sundhedsministeren. I dag kunne Magnus Heunicke nemlig meddele danskerne, at et tredje stik med en coronavaccine i den kommende tid bliver tilgængeligt for alle.

Det bliver de 65 til 84-årige, der er først i rækken, og de kan forvente at blive indkaldt præcis seks måneder og to uger, efter de har lagt arm til deres andet stik.

Ifølge Heunicke er det tredje vaccinestik helt afgørende for, at vi kommer godt igennem vinteren og sikrer os mod en stigende samfundssmitte. Et fjerde, femte eller sågar sjette stik er dog ikke på tegnebrættet på nuværende tidspunkt – men, som sundhedsministeren understreger, skal vi forberede os på, at ”alt kan ske” med corona.

Og noget kunne tyde på, at danskerne er klar. I hvert fald hvis man skal tro en Megafon-måling foretaget for TV 2 for to uger siden. Her svarede hele 84 procent af de adspurgte vaccinerede danskere, at de ville tage imod et tredje stik. Otte procent ville ikke, mens syv procent var i tvivl.

Flere sætter prisen ned for at komme af med boligen

Efter en lang periode med et boligmarked, der var så brandvarmt, at det gav de fleste politikere og økonomer panderynker, er det nu næsten hver tredje, der sætter udbudsprisen på ejerlejligheden ned for at få den solgt.

I september blev 30 procent af de lejligheder, der var til salg, sat ned i pris. Til sammenligning var det kun 16 procent i februar.

Men alarmklokkerne ringer ikke højere, end at det er nogenlunde på samme niveau som før coronakrisen – for eksempel i 2018 og 2019. Sådan lyder det fra Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden, der forklarer tallene med, at efterspørgslen på ejerlejligheder ganske enkelt er faldet.

Rejsevejledninger droppes – men der er stadig én ting, man skal sætte sig ind i

Nu til noget, der kan få danskerne ud i verden igen. Fra i dag er rejsevejledningerne nemlig fortid, og det betyder, at verdenskortet ikke længere er farvet hverken grønt, gult, orange eller rødt i forhold til coronasituationen i landet.

Men det betyder ikke, at man kan rejse ud uden først at tage sine forholdsregler. Ifølge to af landets største forsikringsselskaber, som TV 2 har talt med, betyder de droppede rejsevejledninger, at forsikringen nu dækker corona som med alle andre sygdomme på rejsen.

Man bør dog altid holde sig orienteret i forhold til destinationens indrejserestriktioner – ændres de, mens man er afsted på rejse, dækker afbestillingsforsikringen nemlig. Ændres de inden, man rejser, gælder den ikke, lyder det.

Britisk parlamentsmedlem stukket ihjel

Fra rejsevejledninger til noget langt mere alvorligt. I Storbritannien udviklede et møde i en valgkreds sig dramatisk fredag eftermiddag, da den britiske toppolitiker David Amess blev stukket flere gange.

David Amess, der er parlamentsmedlem for Det Konservative Parti og far til fem, døde af sine kvæstelser.

Hændelsen fandt sted i en kirke i byen Leigh-on-Sea i Essex, lige øst for London. Kort efter knivstikkeriet lød det fra politiet på stedet, at én person er anholdt, og at man ikke leder efter yderligere mistænkte i sagen.

Norsk politi ved pressemøde: Én teori om angrebet er styrket

Vi slutter i Norge, hvor en skæbnesvanger aften i onsdags kostede fem personer livet og sårede yderligere tre.

Her små to døgn senere lyder det nu fra norsk politi, at man særligt fokuserer på én teori, når det kommer til gerningsmandens baggrund for angrebet. Hidtil har man opereret med terror som baggrunden for drabene, men nu lyder det, at den 37-årige gerningsmand Espen Andersen Bråthens baggrund for at dræbe med bue og pil i den norske by Kongstad kan have været sygdom.

Gerningsmanden skal nu undersøges af to retspsykiatere for sin mentale tilstand, og derfor er han overbragt til sundhedsmyndighederne.

***

Er du en af de heldige, der skal ud at rejse i efterårsferien lige om lidt, kan jeg desuden oplyse dig om, at ferievejret i Europa ser ud til at blive helt fantastisk. Særligt Spanien, Frankrig og Tyskland ser ud til at nyde godt af en omgang varm luft, der lige nu strømmer op over Europa.

Det var dagens overblik. Rigtig god weekend!