Dagens overblik

Dagens overblik: Britta Nielsens børn skal i fængsel

Dommen er faldet i sagen mod Britta Nielsens børn, et borgerforslag om barsel skal tages op i Folketinget, og det danske aktiemarked er i hopla.

Verden er for alvor ved at være helt åben for danskerne.

Fra fredag vil coronasituationen i et land ikke længere spille en rolle for rejsevejledningerne, og fra 25. oktober kan turister fra hele verden igen komme til Danmark. Det er blandt andre det danske erhvervsliv svært begejstrede for.

Velkommen til dagens overblik.

Dom i sagen mod Britta Nielsens børn

Vi starter ved Østre Landsret, hvor der var domsafsigelse i sagen mod Britta Nielsens tre børn, Samina, Jimmy og Jamilla Hayat. De blev fundet skyldige i at have begået groft hæleri for 51 millioner kroner.

Det udløste fængselsstraffe til dem alle tre, som var hårdere end dem, byretten havde idømt dem. Samina Hayat straffes med fire års fængsel, Jimmy Hayat straffes med tre år, og Jamilla Hayat med to år. De får alle et halvt år mere, end de blev idømt i byretten. Landsretten har ikke fundet grund til at gøre dele af straffen betinget. Det betyder altså, at straffen skal afsones i fængslet.

Moren og tidligere ansat i Socialstyrelsen Britta Nielsen afsoner en fængselsstraf på seks år og seks måneder efter at være fundet skyldig i bedrageri af særlig grov karakter for omkring 117 millioner kroner begået i perioden 1993 til 2018.

Danmark skal til VM – og vil vinde

Tirsdag aften sparkede Joakim Mæhle bolden i mål, og dermed sikrede Danmark sig en billet til VM i Qatar næste vinter med en 1-0 sejr over Østrig.

Holdkammeraten Thomas Delaney, der lavede assisten til Mæhle under gårsdagens kamp, blev efterfølgende citeret for, at landsholdet tager til VM for at vinde. Landsholdstræner Kasper Hjulmand bakker op. Og det er ikke en urealistisk drøm, siger TV 2s fodboldekspert Mads Junker.

Inden VM venter de to danske resterende VM-kvalifikationskampe. Det er mod Færøerne og Skotland, og de spilles 12. og 15. november.

Borgere får sms’er, efter incidenstallet er eksploderet i by

Nu til en mere lokal nyhed, men som – hvis man har de pessimistiske briller på – kan blive noget, vi alle skal forholde os til i den kommende tid med sæsonsygdom og mere tid brugt indendørs.

I Mørke, der ligger i Syddjurs Kommune, har borgerne fået sms'er om coronatest-muligheder, efter at incidenstallet har oversteget 1000. Sidste weekend lukkede alle lyntestcentre i hele landet, men allerede nu – under en uge efter – er en mobil testenhed blev mobiliseret til byen, så kurven kan blive knækket.

Ifølge Syddjurs Kommune er en del af de smittede skolebørn. Derfor er man særligt opmærksom på klasse- og gruppeopdeling på Mørke Skole og ved Mørke Børnehus, så man ikke 'blander' børnene for meget.

Samtidig er dagens smittetal de højeste længe. 789 personer er blevet registreret smittet det seneste døgn, og to flere er blevet indlagt, så der i alt er 91 indlagt med coronavirus på landets hospitaler.

Borgerforslag om barselsforlængelse skal i Folketinget

På 15 dage er et borgerforslag om at forlænge farens øremærkede barsel nået 50.000 underskrivere. Derfor skal emnet nu op i Folketinget. Forslaget vil forlænge dagpengeretten under barsel og derudover lægge den nye øremærkning til fædre oven i de eksisterende orlovsuger.

Tidligere på efteråret indgik Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening en aftale om at øremærke 11 ugers barsel til hver forælder. Den aftale landede i kølvandet på et EU-direktiv om at øremærke ni ugers barsel til fædrene.

Debatten har siden raset, fordi en del af mødrenes barselsuger kommer til at blive øremærket til fædrene.

Det danske aktiemarked i hopla

Det danske C25-indeks – indekset over de mest handlede danske aktier – lyste op i grønt i dag. Med en stigning på 2,5 procent, da markedet lukkede, er det den største stigning i syv måneder.

C25 nåede sit hidtil højeste niveau i slutningen af august måned, men havde indtil i dag tabt pusten og dykket omkring ni procent. Over for Ritzau forklarer Sydbanks afdelingsdirektør for aktier, Ole Kjær Jensen, at investorerne er blevet mere risikovillige på det danske marked.

Næsten hele indekset var i grønt, da markedet lukkede. Højdespringerne var Rockwool og Netcompany med en stigning på 6,32 og 6,02 procent.

***

Til sidst bør en historie om kommunalvalget, der nærmer sig med hastige skridt, nævnes. I Middelfart stiller 92-årige Peter Tscherning-Møller op for konservative og har fokus på ældreområdet. Han forsøgte også til folketingsvalget i 1970'erne, men kom ikke ind. På den måde er der 75 år mellem den ældste og yngste kandidat i kommunen.

Og det var så den onsdag. Tjek ind igen i morgen.