Dagens overblik

Dagens overblik: Aftale rammer danske fiskere som "et slag i ansigtet"

Regeringen vil bygge boliger på Christiania. Landsholdet trækker flere kvinder til fodbold. En amerikansk hjort er befriet fra et bildæk efter to år.

I aften kan det danske herrelandshold i fodbold sikre sig en billet til VM i Qatar. Du kan følge med i kampen her.

Velkommen til dagens overblik.

Fiskere må fange markant færre torsk

Efter langvarige forhandlinger landede EU-landene i morges en aftale om næste års fiskeri i Østersøen.

Men aftalen er "et slag i ansigtet" for danske fiskere og vil føre til flere konkurser, lyder reaktionen fra Svend-Erik Andersen, der er formand for Danmarks Fiskeriforening.

Aftalen betyder nemlig, at der må fanges markant færre fisk i Østersøen næste år. Det rammer især fiskeriet efter torsk og sild, da bestandene er alvorligt pressede i Østersøen.

I den vestlige Østersø må der fanges 489 ton torsk næste år. Det er en reduktion på 88 procent i forhold til i år. Kvoten for sild bliver sænket med 50 procent til 788 ton.

Regeringen vil bygge på Christiania

Regeringen har planer om at skabe 22.000 nye almene boliger frem mod 2035. En del af dem skal opføres på Christiania i København. Det fremgår af det boligudspil, den socialdemokratiske regering i dag fremlagde.

Regeringen har foreslået cirka 10.000 kvadratmeter alment boligbyggeri i fristaden, fortalte boligminister Kaare Dybvad. Det har der ifølge ministeren "i udgangspunktet ikke været den store modstand imod" fra Christianias fond. Forslaget møder dog heller ikke ligefrem utvetydig opbakning fra christianitterne.

Med udspillet ønsker regeringen at skabe "byer med plads til alle". Andre elementer i udspillet er for eksempel planer om 4000 nye studieboliger og billigere andelsboliger.

Flere kvinder til fodbold

Når kameraerne i aften panorerer hen over tribunerne i et fyldt Parken i København, vil næsten en tredjedel af tilskuerne være kvinder. I hvert fald hvis tilskuersammensætningen følger den hidtidige tendens for i år. Og det er en stor forandring.

For under herrelandsholdets EM-kvalifikationskampe i 2019 udgjorde kvinderne kun omkring 15 procent af tilskuerne. Men under VM-kvalifikationskampene i 2021 har de udgjort 30 procent. Det viser Dansk Boldspil-Unions (DBU) egne tal.

Det vækker stor glæde hos DBU's fankoordinator, Anders Hagen. Han tror, at sommerens EM-folkefest er en del af forklaringen. En anden forklaring kan være, at spillerne ikke er blege for at udtrykke følelser og meninger, lyder et bud fra landstræner Kasper Hjulmand.

Aftenens kamp kan følges i TV 2s liveblog.

Messerschmidt for retten kort før jul

Til februar næste år forventer Østre Landsret at kunne afsige dom i straffesagen mod politikeren Morten Messerschmidt.

Dansk Folkepartis næstformand blev i august idømt seks måneders betinget fængsel i byretten for dokumentfalsk og svig med EU-midler for cirka 100.000 kroner.

Morten Messerschmidt ankede straks dommen til frifindelse. Nu har Østre Landsret så fastsat 12 retsdage til at behandle ankesagen. Den første er 20. december, og den sidste er 24. februar.

Hjort befriet fra bildæk

I mindst to år har en hjort strejfet omkring i en amerikansk nationalpark i Colorado med et bildæk om halsen. Lige så længe har nationalparkens ansatte forsøgt at fange hjorten for at hjælpe den af med dækket. Men det har ikke været så lige til.

Myndighederne fik første gang øje på hjorten i 2019, og siden er den flere gange dukket op på optagelser fra videoovervågning. Men det er aldrig lykkedes dem at opspore og bedøve hjorten – før nu.

For efter et tip fra en lokal beboer fik myndighederne i sidste uge lokaliseret hjorten. Og efter tre mislykkede forsøg fik de endelig en bedøvelsespil i det over 270 kilo tunge dyr. Udfordringerne var dog ikke ovre, for de kunne ikke skære dækket over. Derfor måtte de ty til at skære i noget andet.

Så da hjorten vågnede fra bedøvelsen var den gevirløs - men til gengæld var den også fri for at slæbe rundt på et bildæk.