Nyheder

Dagens nyheder 9. oktober 2021

Californiske skoler forpligtet til at tilbyde menstruationsprodukter

Californiens offentlige skoler bliver forpligtet til at levere gratis menstruationsprodukter til studerende i henhold til en ny lov underskrevet fredag ​​af guvernør Gavin Newsom. Dett betyder, at elever i klasse 6-12, har adgang til toiletter med forsyninger af tamponer eller menstruationsbind.

Danmark vinder komfortabelt i Modova

Danmarks fodboldlandshold scorer alle sine mål i første halvleg og slår på den måde Moldova med 4-0 i kvalifikationen til VM i Qatar næste år. Danmarks kommende modstander, Østrig, varmer op til tirsdagens fodboldlandskamp i Parken med en 2-0-sejr over Færøerne.

Skuespiller er dræbt på scenen på Bolsjoj-teatret

En skuespiller har mistet livet på scenen på det berømte teater Bolsjoj i den russiske hovedstad, Moskva. Ulykken er sket lørdag aften, og forestillingen er omgående blevet afbrudt og aflyst. Det var en del af kulissen, der faldt ned og ramte skuespilleren. Reuters skriver, at det skete under et sceneskift.

Sms florerer med budskab om "voldsomhed" i København

Københavns Politi fortæller, at der er kommet anmeldelser om en sms med et foruroligende indhold om voldsomme hændelser i indre by i København. Men politiet skriver på Twitter, at man ikke har øeget beredskab og heller ikke fraråder folk at gå i byen.

Østrigs kansler går af

Østrigs kansler, Sebastian Kurz, går af og overlader kanslerposten til landets udenrigsminister, Alexander Schallenberg. Det sker i forbindelse med korruptionsanklager, der er rettet mod Kurz og hans regering.
Kurz fra det konservative parti ÖVP siger, at han nu sætter sig ned i parlamentet for at være partileder.
 

Vandkanoner mod demonstranter i Rom

Politiet i Rom har brugt vandkanoner mod de demonstranter, der protesterer over reglerne for brug af coronapas, skriver Reuters. Omkring 10.000 demonstranter deltager i protesten i den italienske hovedstad.

Olie og kornmangel i Sudan efter blokade

En tre uger lang blokade af Sudans hovedhavn af demonstranter har forårsaget mangel på hvede og fyringsolie til elproduktion. Det bringer landets allerede defekte elforsyning i fare, siger en kabinetsminister lørdag, ifølge Reuters.

Eks-premierminister danner nyt fransk parti

Frankrigs tidligere premierminister Édouard Philippe har dannet et nyt parti, meddeler han ifølge dpa. Partiet hedder Horizon og er konservativt. Meddelelsen kommer seks måneder før det franske præsidentvalg. Horizon vil støtte Emmanuel Macron, siger Philippe.

Borgmester trækker sig ved kommunalvalg

Borgmester på Læsø Karsten Nielsen (V) trækker sig ifølge Nordjyske som sit partis borgmesterkandidat ved det kommende kommunalvalg. Han begrunder sin beslutning med en i lokale medier meget omtalt sag om kommunaldirektør Peter Pietras, der en overgang boede i et skur på en sommerhusgrund.

Tour-vinder napper monument nummer to

Den slovenske cykelstjerne Tadej Pogacar vinder sæsonens sidste monument, Lombardiet Rundt. Tidligere på sæsonen vandt det 23-årige supertalent monumentet Liége-Bastogne-Liége, inden han sejrede i Tour de France for andet år i træk. Jonas Vingegaard blev nummer 14.

26 russere er døde af alkoholforgiftning

26 mennesker er nu konstateret døde efter at have drukket forgiftet alkohol i Orenburg-regionen i Rusland nær grænsen til Kasakhstan. De første oplysninger om farlig alkohol i omløb i området kom den 7. oktober. Da sagde myndighederne, at 28 mennesker var blevet syge af alkohol.

Forfatter Charlotte Strandgaard er død - 78 år

Forfatteren Charlotte Strandgaard er død, 78 år gammel. Hun døde på Glostrup Hospital omgivet af sine nærmeste, skriver Politiken. Hun debuterede i 1965 med digtsamlingen "Katalog". I 2021 udgav hun sammen med Johanne Kirstine Fall sin sidste bog "Stræk din krop mod min".

Regeringsparti fører i tjekkisk valg

Vælgerne i Tjekkiet har talt, og nu er optællingen efter det to dage lange parlamentsvalg i gang. De første spæde tal siger, at det regerende parti ANO fører, skriver Reuters. Partiet ledes af premierminister Andrej Babis.

Falck udledte i 11 år giftigt vand

I 11 år har Falck på ulovlig vis udledt giftigt brandslukningsvand i naturen ved Esbjerg. Det skriver Jyllands-Posten. I vandet er der blevet målt markant forhøjede niveauer af det giftige fluorstof PFOS. Tilbage i 2006 blev det ulovligt at producere PFOS-holdigt brandskum. Siden 2007 har Falck dog hverken søgt om eller fået forlænget selskabets udsprøjtningstilladelse, skriver avisen.

Forfatter Bjarne Nielsen Brovst er død

Den nordjyske forfatter Bjarne Nielsen Brovst er død, 74 år gammel. Bjarne Nielsen Brovst var uddannet som boghandler, inden han på Ranum Seminarium uddannede sig til lærer. Sideløbende med forfattergerningen virkede han som forstander på Pensionisthøjskolen Rude Strand fra 1973 til 2007. 

Familie indlagt med kulilteforgiftning

En familie fra Helsinge er lørdag blevet indlagt på Rigshospitalets Traumecenter med kulilteforgiftning. Forgiftningen skyldes læk fra et naturgasfyr i hjemmet. Faren er sigtet for overtrædelse af beredskabsloven, fordi han justerede på fyret fredag aften.

Hele Libanon er uden strøm

Libanons to største kraftværker er lukket ned grundet mangel på brændstof, og derfor er hele landet uden strøm. Strømafbrydelsen forventes at vare i et par dage, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Venstre undersøger krænkelser i partiet

Venstre er i gang med at undersøge krænkelser i partiet. Det siger Venstres partisekretær, Christian Hüttemeier, fra talerstolen på Venstres landsmøde i Herning. Venstre har gennem længere tid været under beskydning både internt og eksternt for ikke at gøre nok for at kortlægge omfanget af krænkelser i partiet.

Venstres borgmester på Læsø trækker sig som spidskandidat

Mens Venstre-folk er mødtes til partiets landsmøde i Herning, har partiets borgmester på Læsø, Karsten Nielsen, meldt ud, at han trækker sig som spidskandidat til det kommende kommunalvalg. Det skriver TV 2 NORD. Karsten Nielsen blev oprindeligt valgt som borgmester for Dansk Folkeparti, men skiftede sidenhen til Venstre.

To mænd reddet efter 29 dage strandet til søs

De to mænd Livae Nanjikana og Junior Qoloni fra Salomonøerne er blevet reddet efter 29 dage til søs. De blev fanget i en stærk storm, da de sejlede i en mindre båd mellem to steder i den lille ø-nation. I 29 dage drev de rundt og levede af kokosnødder, appelsiner og regnvand, indtil de blev reddet ud for Papua Ny Guineas kyst - 400 kilometer væk. Det skriver France24 og en række andre medier.