Sugardating

Sugardating populært som aldrig før, og børn og unge møder guides til det på sociale medier

Undersøgelser viser, at halvdelen af de unge synes, at sugardating er i orden.

Børn og unge eksponeres i stigende grad for annoncer og videoer, der lovpriser sugardating og viser, hvordan man kommer i gang.

Og det er dybt bekymrende, mener Red Barnet.

- Det skaber et glansbillede af sugardating. Det lyder måske sødt, men det er det bestemt ikke – især ikke for børn og meget unge. For de er gode til at leve i nuet, men knapt så gode til at konsekvensberegne, fortæller Per Frederiksen, psykolog i Red Barnet.

Jeg skulle opføre mig, som om han var min far

Ung kvinde fra dokumentaren 'Generation Sugardating'

Han understreger, at man slet ikke bør tale om sugardating, når det handler om børn, men i stedet bør kalde det udnyttelse og overgreb.

Ny forskning viser, at 50.000 unge mellem 18 og 30 år har fået penge eller gaver for sex og intimitet.

Og halvdelen af de unge synes, at sugardating er i orden.

Gina Jaqueline tog seerne med på dyre hoteller

Debatten om fænomenet sugardating blusser med jævne mellemrum op.

Første gang da DR3 fulgte den dengang 26-årige Gina Jaqueline rundt på fine restauranter og hoteller i dokumentarserien, der gik tæt på hendes liv som sugarbabe.

Og igen for halvandet år siden hvor influenceren Fie Laursen måtte undskylde og trække en reklame tilbage fra sine sociale medier, som mange børn og unge følger.

Torsdag aften undersøges fænomenet igen i TV 2s dokumentar ‘Generation Sugardating’.

Skulle opføre sig som et barn

I TV 2s dokumentar møder værten Majbritt Maria Lundgaard en række unge kvinder, der har erfaring med sugardating.

En af dem er den unge kvinde ‘Emilie’, der ønsker at være anonym. TV 2 kender hendes identitet.

Hun fortæller, at hun stødte på en annonce for sugardating, mens hun var på Facebook.

- Jeg havde hørt om det før, og så lavede jeg en profil, fortæller ‘Emilie’, der syntes, det var overvældende, hvor mange beskeder hun fik fra mænd på kort tid.

Hun fortæller også, at der blandt andet var mænd, der henvendte sig til hende med fantasier om rollespil, hvor hun skulle have rottehaler og opføre sig barnligt.

-Der var endda en, der ville have, at vi skulle ned og købe en is, og jeg skulle opføre mig, som om han var min far, fortæller hun.

"Alt det sjove – uden kæreste-skænderierne”

Et af de steder hvor børn og unge kan støde ind i videoer, der handler om sugardating, er på det ekstremt populære sociale medie TikTok. Her skal man være minimum 13 år for at have en bruger, og en stor del af brugerne er børn og unge.

- Lad os starte med det helt basale: Hvordan får jeg en sugardaddy?

Sådan begynder TikTok-brugeren Wendi Starling, der har knap 100.000 følgere, en af sine video-tutorials om sugardating.

Her forklarer hun med hjælp fra gif'er, grafiker og svævende bogstaver eksempelvis, hvad fordelene ved sugardating er frem for almindelig dating:

At sugardating er lig med penge, goder “og alt det sjove ved en relation – uden kæreste-skænderierne.”

Og selvom hun er voksen kvinde fra den anden side af Atlanterhavet, er det ikke ensbetydende med, at et dansk barn ikke støder på en video som denne på sin smartphone.

Ifølge Red Barnet er TikTok skabt til at sprede indhold ud til flest mulige mennesker, og det sociale medie belønner brugerne, som poster tit og bruger de indbyggede funktioner.

På den måde kan en video fra et andet land altså sagtens ende med at blive fremhævet på et dansk barns telefon.

- Mange børn bruger jo sociale medier som TikTok til at blive klogere på verden, og her risikerer man, at der sker en blåstempling af sugardating, siger Per Frederiksen, psykolog i Red Barnet.

Han mener, det er vigtigt, at forældrene, lærere, pædagoger og organisationer ikke ignorerer, at det findes. Især fordi det ikke kun er på sugardating-hjemmesider, at børn og unge modtager uopfordrede seksualiserede henvendelser fra ældre mænd.

At TikTok viser videoer med voksen-indhold for deres børnebrugere er ikke kun et dansk fænomen.

Den amerikanske avis Wall Street Journal afslørede for en måned siden, hvordan videoer med seksuelt indhold dukkede op på skærmen hos nye brugerprofiler i alderen 13-15 år, som avisen havde oprettet. I USA er hver fjerde TikTok-bruger teenager.

En talsperson for TikTok oplyste i den forbindelse til avisen, at man løbende arbejder på en bedre måde at filtrere indhold for de helt yngste brugere.

Et voksende fænomen

I det igangværende forskningsprojekt ‘Sugardating blandt marginaliserede unge i alderen 18-30 år: Et kvalitativt studie’ konkluderes det blandt andet, at det mest udbredte sugardatingforhold består af en ung kvinde i 20’erne og en typisk midaldrende mand.

Det slås samtidig fast, at det forventes, at der er mange mørketal forbundet med sugardating. Dog konkluderer rapporten, at der generelt er sket en stigning.

Det kan også ses i den stigning, der har været i antallet af personer, der bruger hjemmesider, som formidler sugardating.

Den mest populære hjemmeside er sugardaters.dk. I forbindelse med forskningsprojektet oplyste ejerne af siden, at den i 2016 havde 58.000 profiler, mens de i marts 2020 havde 115.000 profiler på hjemmesiden.

Men hvorfor tiltrækkes helt unge mennesker af sugardating, og hvorfor tilbyder de seksuelle ydelser for penge, gaver eller dyre middage?

Og hvad kan konsekvenserne være af det?

Det er antropolog og projektleder på forskningsprojektet, Christian Groes, i gang med at undersøge. Han understreger over for TV 2, at projektet udelukkende tager udgangspunkt i unge, der er fyldt 18 år.

Pengene er ikke det eneste motiv

I daglig tale omtales sugardating som gråzoneprostitution, men Christian Groes fortæller, at unge ser det på en helt anden måde.

Han fortæller, at der kan være mange forskellige motiver til, at en ung begynder at sugardate. Penge er altså ikke det eneste motiv. Og det mener Christian Groes er vigtigt at have for øje, hvis man skal forstå og hjælpe de unge.

- Det handler også om opmærksomhed, spænding, voksenkontakt og om at eksperimentere og lege med kønsroller, fortæller Christian Groes.

Jo yngre man er, jo mere risikabelt er det

Kønsforsker og antropolog Christian Groes

Gennem sin forskning stødte han også på unge, der var blevet præsenteret for sugardating på sociale medier, og det havde i nogle tilfælde inspireret dem og gjort dem nysgerrige.

Men faktisk var det ikke kun de positive videoer og indlæg, som virkede tillokkende. Selv tv-programmer og artikler, der primært handler om bagsiden og de negative konsekvenser ved sugardating, har skabt interesse hos de unge.

- Jo mere opmærksomhed det får, jo flere undersøger, hvad det går ud på, siger Christian Groes.

Oplys i øjenhøjde

Derfor peger både Christian Groes og Per Frederiksen på, at det er vigtigt ikke at gå til de unge med en løftet pegefinger. Man skal i stedet oplyse de unge i øjenhøjde om, hvilke risici der er forbundet med det, og hvad man skal gøre, hvis man får overskredet sine grænser.

Og sidstnævnte er der en særlig stor risiko for, hvis man i forvejen er udsat eksempelvis på grund af psykiske udfordringer, svigt i barndommen eller hvis man tidligere har været udsat for seksuelt misbrug.

Derudover er man også i særlig risiko for at få overskredet sine grænser, hvis man er meget ung:

- Jo yngre man er, jo mere risikabelt er det, siger Christian Groes.

Du kan se reportageserien ‘Sugardating - alt har en pris’ på TV 2 PLAY og dokumentaren ‘Generation Sugardating’ torsdag aften på TV 2 klokken 20.40.