Nyheder

Kvinder sigtet efter terrorparagraf ved ankomst til Danmark

Anholdelserne af de tre kvinder skete uden dramatik, siger politiet.

De tre mødre, der natten til torsdag blev evakueret fra Syrien til Danmark med deres børn, er blevet sigtet for fremme af terrorvirksomhed.

Det skriver Socialstyrelsen i en pressemeddelelse.

De tre kvinder er også sigtet for indrejse og ophold i et konfliktområde. Helt konkret er de sigtet efter straffelovens paragraf 114e og 114j.

De 3 kvinder ankom med deres i alt 14 børn cirka klokken 3 natten til torsdag ved Flyvestation Karup, skriver Socialstyrelsen.

Umiddelbart efter flyet landede i Danmark, anholdt Midt- og Vestjyllands Politi de tre mødre.

- Anholdelserne er forløbet efter hensigten og uden dramatik. Politiet vil nu foretage efterforskning i sagerne mod de tre kvinder, siger Tenna Wilbert, ledende politiinspektør fra Rigspolitiets Nationale Beredskabsafdeling, i en pressemeddelelse.

De tre kvinder bliver fremstillet i grundlovsforhør i henholdsvis Esbjerg, Kolding og Frederiksberg i dag.

Anklagemyndigheden vil forventeligt anmode om, at retsmøderne bliver holdt for lukkede døre af hensyn til den videre efterforskning i sagen, siger statsadvokat hos Rigsadvokaten Henriette Rosenborg Larsen.

- Børnene skal have hjælp og støtte

De 14 evakuerede børn står nu i en meget svær og sårbar position, siger Ellen Klarskov Laurtizen, der er direktør i Socialstyrelsen.

- Det er vigtigt, at børnene får hjælp og støtte, der er tilpasset det enkelte barns behov, og det er de modtagende kommuner og regioner, der skal yde denne hjælp og støtte inden for de gældende lovgivningsmæssige rammer.

For at sikre den bedst mulige indsats understøtter Socialstyrelsen de modtagende kommuner med rådgivning og vejledning og fungerer som koordinerende bindeled mellem myndighederne på området, lyder det videre i pressemeddelelsen.

Evakueret i samarbejde med Tyskland

Til at bistå evakueringen deltog en dansk delegation bestående af medarbejdere fra Udenrigsministeriet, Forsvarsministeriets område, dansk politi samt en psykolog, en sygeplejerske og en læge.

Evakueringen blev gennemført med assistance fra USA og i tæt samarbejde med Tyskland, der havde 23 evakuerede børn og 8 mødre med på samme fly.

Kvinder og børn evakueret fra Syrien

 • En kvinde og to børn

  Børn: En dreng på fem år og en pige på fire år.

  Mor: Etnisk dansk 31-årig kvinde.

  Baggrund: Kvinden rejste til Syrien i 2014. Ifølge Repatriate the Children har kvinden adopteret drengen, som hun skulle have fundet efter et bombeangreb i 2015. Kvinden blev gift i Syrien og fødte en pige i 2016.

  TV 2 fortalte i 2020 kvindens historie via hendes mor i Danmark.

 • En kvinde og fem børn

  Børn: Fem børn mellem to og 13 år.

  Mor: 34-årig etnisk dansk kvinde fra Jylland.

  Baggrund: Kvinden og børnenes far rejste sammen til Syrien med deres fire børn og fik deres femte barn i Syrien. TV 2 mødte i 2020 en af børnene - en dengang 12-årig dreng.

 • En kvinde og syv børn

  Børn: Syv børn på 14, 12, 11, tvillinger på 9 samt 4 og 2 år.

  Mor: 37-årig kvinde. Hun er dansk statsborger, men ifølge myndighederne er hun samtidig også statsborger i et østeuropæisk land.

  Baggrund: Udover de syv børn har kvinden også en 15-årig søn, som allerede blev hentet til Danmark i 2019, da han var alvorligt såret af et skud i ryggen og er lam i benene. Han har i dag base i Østjylland.

  Ud af kvindens syv børn, der hentes hjem, er de fem ældste født i Danmark. Den 15-årige søn er også født i Danmark.

Kilder: TV 2, Repatriate the Children, Politiken, Udenrigsministeriet