Dagens overblik

Dagens overblik: Syrien-kvinder og deres børn er tilbage i Danmark

Pernille Skipper og baby smidt ud af Folketinget. Minkkommission indledt med afhøringer, og så må Nicklas Bendtner spejde langt efter sin Porsche.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er der sket et gennembrud i bekæmpelsen af en af verdens mest dødbringende sygdomme.

WHO anbefaler en malariavaccine til børn i Afrika, og dermed kan tusindvis af unge liv formentlig blive reddet hvert eneste år.

Med denne gode nyhed byder vi velkommen til dagens overblik.

Syrien-kvinder og børn evakueret og sendt retur til Danmark

Torsdag blev også dagen, hvor de meget omtalte Syrien-kvinder og deres børn vendte tilbage til Danmark efter at have opholdt sig i den kurdiske fangelejr al-Roj i Syrien.

Kvinderne var alle rejst dertil efter terrorgruppen Islamisk Stat havde udråbt sit kalifat i landet.

På forhånd ventede der en noget speciel modtagelse herhjemme for de tre kvinder og deres i alt 14 børn, da de i nat satte foden på dansk grund ved Flyvestation Karup.

For politiet stod nemlig klar og anholdt de tre kvinder, der blev sigtet for overtrædelse af de såkaldte terrorparagraffer.

Efter tre grundlovsforhør i henholdsvis Esbjerg, Kolding og Frederiksberg blev kvinderne varetægtsfængslet. To af kvinderne valgte af kærre afgørelsen.

Hvis du vil vide mere om, hvem de tre kvinder og deres børn er, kan du blive klogere i dette overblik.

Skipper og baby sendt ud af Folketinget under åbningsdebat

Folketingsårets begyndte som traditionen foreskriver den første tirsdag i oktober, og torsdag var det tid til den store åbningsdebat.

Maraton-debatten begyndte i Folketinget klokken 9, og den vil typisk fortsætte til langt ud på aftenen.

Dagens vel nok mest opsigtsvækkende øjeblik var ikke selve den politiske diskussion. Den fandt derimod sted, da Pernille Skipper fra Enhedslisten blev bedt om at gå ud af Folketingssalen med sin baby.

Det skete, mens Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard sad i formandsstolen.

Pernille Skipper fik overrakt en besked fra Pia Kjærsgaard ved hjælp af to gule post-it-sedler, og derefter forlod den tidligere politiske leder for Enhedslisten salen.

Minkkommission indledt med afhøringer

Denne omfattende nyhedsdag blev også dagen, hvor den såkaldte Minkkommission blev skudt i gang med de første afhøringer af centrale personer.

Minkkommisionen har til formål at undersøge forløbet op til og omkring regeringens pressemøde 4. november, hvor Mette Frederiksen sagde, at alle mink skulle aflives.

Kommissionen skal vurdere, om det var i tråd med den gældende lovgivning, da regeringen traf beslutningen om, at alle mink skulle slås ihjel under coronapandemien.

I Retten på Frederiksberg var et af de første vidner den tidligere direktør i Statens Serum Institut, Kåre Mølbak.

Du kan læse alt om, hvad der skete i retssalen i dette overblik.

Historisk stor varemangel

Der kan i øjeblikket være mere end svært herhjemme at få fat på de mest populære elektroniske produkter som eksempelvis mobiltelefoner.

Det viser en opgørelse, som prissammenligningstjenesten Pricerunner har gennemført for TV 2.

Konkret er de 20 mest populære mobiltelefoner i Danmark lige nu udsolgt flere end hvert tredje sted, de er sat til salg på nettet.

Årsagen er eftervirkningerne af coronakrisen, som har medført store udfordringer for den globale handel.

- Jeg kan slet ikke mindes, at vi før har set noget, der bare minder om det her, siger Niels Ralund, der er E-handelsdirektør hos Dansk Erhverv.

Ifølge elektronikkæderne Elgiganten og Power kan julehandlen meget vel komme i fare, og det vil givetvis være sværere at finde den rette gave til at putte under træet.

Nicklas Bendtner mister sin Porsche

Vi slutter dagens overblik af med en historie om den tidligere landsholdsspiller Nicklas Bendtner.

Fodboldspilleren har mistet sin Porsche Taycan Turbo S, da han flere gange i år er blevet stoppet af politiet uden kørekort. Det er blandt andet sket i Rødbyhavn i januar og på Amagermotorvejen i februar.

Nicklas Bendtner er tidligere blevet frakendt førerretten i Danmark i tre år, men han troede på baggrund af en anbefaling fra sin advokat, at han lovligt kunne køre i Danmark på sit britiske kørekort.

Københavns Byret har imidlertid afgjort, at den hurtige bil skal konfiskeres, og dermed ender den på auktion.

Da staten nu har overtaget Bendtners Porsche, vil pengene fra salget gå til den danske statskasse.