Samfund

Dagens nyheder 7. oktober

Vi giver dig dagens nyheder, mens de sker. Du kan tippe TV 2s journalist her.

Nyindkøbt Lamborghini konfiskeret

En irakisk mand bosat i Norge har fået konfiskeret sin nyindkøbte Lamborghini Huracán i Hirthals, efter han blev målt til at køre 236 kilometer i timen. Det skriver Nordjyske. Manden var på vej hjem fra Tyskland, hvor han netop havde erhvervet sig bilen for to millioner kroner.

Politi indstiller eftersøgning af forsvundet 55-årig

Der er ingen spor efter en forsvundet 55-årig mand efter to dages eftersøgning med specialtrænede vandsøgningshunde I Haderslev Fjord, og nu indstiller politiet eftersøgningen med hunde i fjorden. Det skriver TV Syd. Under efterforskningen fandt de torsdag liget af en 50-årig mand, der ikke havde været meldt savnet.

Polsk domstol erklærer EU-love i strid med landets grundlov

Visse dele af EU's lovgivning er "uforenelige" med Polens forfatning. Det har landets øverste domstol, forfatningsdomstolen, fastslået i en afgørelse torsdag. Med afgørelsen kan der være lagt op til fornyet konflikt mellem Polen og EU.

Styrelse lukker privat hjemmepleje grundet "kritiske problemer"

Fredag middag lukkes Berit's Hjemmepleje i Aarhus ned. Det fremgår af en tilsynsrapport fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Det private hjemmeplejefirma lukkes, fordi der ifølge styrelsen er problemer med blandt andet borgernes trivsel, aktiviter, rehabilitering og firmaets organisation, ledelse og kompetencer. Omkring 1400 borgere er afhængige af Berit's Hjemmepleje. Det skriver TV 2 Østjylland.

Irland sætter skatten op for store virksomheder

Irlands regering siger ja til en aftale om at lade skatten for multinationale selskaber stige fra 12,5 til 15 procent. Det gælder for selskaber, der har en årlig omsætning på mere end 750 millioner euro, oplyser den irske finansminister ifølge AFP. De 15 procent er en global minimumskattesats. Irland har i månedsvis modsat sig denne ændring på grund af sin egen lave selskabsskat, der har trukket selskaber som Google og Apple til landet.

Enighed om gældsloftet i det amerikanske senat

Demokrater og Republikanere i USA's Senat har indgået en aftale om at hæve gældsloftet midlertidigt frem til begyndelsen af december. Det oplyser Senatets demokratiske flertalsleder, Chuck Schumer, ifølge Reuters. Han tilføjer, at han håber på at få vedtaget aftalen ved en afstemning senere torsdag.

Laschet trækker sig ikke

CDU-leder Armin Laschet siger, at han vil foreslå, at der holdes en partikongres for at nå til enighed om partiets ledelse. Det skriver Reuters. Netavisen Bild erfarer, at CDU har booket en kongreshal i Dresden i begyndelsen af december. Tidligere skrev flere medier, at CDU-lederen havde i sinde at træække sig fra posten.

Newcastle solgt til saudiere

Den engelske fodboldklub Newcastle er blevet solgt til en saudiarabisk fond, som er ejet af pinsen af Saudi-Arabien, Mohammed bin Salman. Det skriver nyhedsbureauet AP. Flere menneskerettighedsorganisationer havde ellers forsøgt at stoppe salget med henvisning til de manglende menneskerettigheder i de nye ejeres land.

Antallet af coronasmittede plejehjemsbeboere falder

Antallet af coronasmittede plejehjemsbeboere er faldet markant, siden sundhedsmyndighederne påbegyndte revaccinationen af denne gruppe 9. september. Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse torsdag.

Armin Laschet tilbyder at trække sig

Armin Laschet, der leder Tysklands konservative parti CDU, har ifølge flere tyske medier tilbudt, at han vil trække sig og overlade pladsen som partileder til en anden. Ifølge nyhedsbureauet Reuters, skal Laschet have sagt, at CDU har brug for en ny start efter valgnederlaget i sidste måned.

Sygeplejerskerne igen pålagt at gå på arbejde

Arbejdsretten har torsdag igen pålagt sygeplejerskerne at holde arbejdet normaliseret. Det skriver Dansk Sygeplejeråd i en pressemeddelelse. Siden regeringsindgrebet i sygeplejekonflikten har sygeplejersker over hele landet gennemført overenskomststridige arbejdsnedlæggelser.
 

Tokyo ramt af kraftigt jordskælv

Et kraftigt jordskælv har ramt Japans hovedstad, Tokyo. Myndigheder har beregnet skælvets styrke til 6,1, mens det amerikanske USGS beregner skælvets styrke til 5,9. Epicentret ligger tre kilometer fra Chiba, der er en forstad til Tokyo. Ifølge Reuters er der ikke fare for en tsunami. Men et jordskælv af den styrke er kraftigt nok til at kunne forårsage en del skade på blandt andet bygninger og strømforsyning.

Næsten 80 procent af befolkningen færdigvaccineret i Tyskland

En ny tysk undersøgelse af antallet af vaccinerede i landet betyder, at landet er noget længere fremme i deres vaccinationsprogram end hidtil antaget. Således er næsten 80 procent af den voksne befolkning nu fuldt vaccineret, mens omkring 84 procent har fået mindst en vaccinedosis. Det skriver The Guardian.

Pfizer tillades til børn på mellem 5 og 11 år i USA

I USA har man udstedt nødtilladelse til at vaccinere børn mellem 5 og 11 år med Pfizers coronavaccine. Det skriver AFP. 

607 smittet med coronavirus

607 personer er blevet smittet med coronavirus det seneste døgn – det højeste antal i en måned. Det viser tal fra Statens Serum Institut. Tre personer er døde. Få det fulde overblik her.

Folketingsmedlem sygemelder sig

Folketingsmedlem og tidligere minister Mette Gjerskov (S) sygemelder sig. Det skriver hun på Facebook. Hun er blevet rådet til "at trække stikket i en periode" for at blive udredt. Hun skriver, at det skyldes smerter i kroppen, og derfor deltager hun heller ikke i Folketingets åbning.

Tyveri af genbrugstøj udløser fængselsstraffe

Fire polske statsborgere er blevet idømt fængselsstraffe på mellem et og halvandet år for at stjæle genbrugstøj. Det skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse. Det er genbrugscontainere fra en række forskellige velgørende organisationer, hvorfra der er blevet stjålet cirka ti ton tøj. 

Mænd forsøgte at bortføre skolepige i Næstved

En pige på vej til skole slap torsdag morgen fra et forsøg på at bortføre hende i Næstved. To personer i en rødbrun bil forsøgte at gribe fat i hende, oplyser politiet. Det lykkedes pigen at løbe fra stedet. Politiet efterlyser vidner, der har set bilen. Den beskrives som rødbrun og med tonede ruder. Den havde ikke nummerplader.

Nobelprisen går til forfatter født i Tanzania

Nobelprisen i litteratur tildeles forfatteren Abdulrazak Gurnah for beskrivelser af kolonialismens effekter, oplyser Det Svenske Akademi. Prisen tildeles "for hans kompromisløse og medmenneskelige evne til at beskrive kolonialismens effekter og flygtninges skæbne i kløften mellem kulturer og kontinenter".

Fire indbrud i samme område med samme fremgangsmåde

I det nordøstlige Viborg har fire villaer haft indbrud onsdag. Tyvene stjal smykker alle steder, og fremgangsmåden var den samme, skriver TV MIDTVEST. Det er usædvanligt, siger politikommissæren til mediet. Foreløbigt er der ikke nogen mistænkte.