Politik

Folketinget åbner - følg med her

Hvad skete der? I dag åbnede Folketinget, og dermed er et nyt folketingsår skudt i gang.  

Traditionen tro blev det med åbningstale fra statsministeren og besøg fra Kongehuset. TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, interviewede efterfølgende samtlige partiledere. Læs hvordan dagen forløb herunder.

Ellemann: Jeg har svært ved at se nødvendigheden i Løkkes projekt

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen står ved, at han stadig er statsministerkandidat, men han anerkender også, at det liberale parti har brug for at genvinde danskernes tillid ovenpå et "tumultarisk" år.

Tidligere Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen har, siden Ellemann blev partiformand, stiftet partiet Moderaterne, og det projekt har Jakob Ellemann det "blandet med".

- Jeg har svært ved at se nødvendigheden i Lars Løkkes projekt. Det handler meget om, hvem man samarbejder med, og ikke hvad man samarbejder om. Det handler om en bro over midten, og at løver og lam græsser fredeligt med hinanden, siger Ellemann-Jensen. 

Vanopslagh: - Det har været sværere at være leder end forventet

Liberal Alliance kæmper med lunkne meningsmålinger og virker ikke til for alvor at være kommet sig over den begmand, de fik ved seneste folketingsvalg.

Efter folketingsvalget overtog Alex Vanopslagh det politiske lederskab, og netop det at være leder har overrasket ham.

- Lidt selvkritisk har det overrasket mig, hvor svært det er at være leder. Jeg synes, jeg er kommet rigtig godt efter det, men der har været nogle ting, jeg har skullet lære, siger Vanopslagh. 

Thulesen Dahl afviser at trække sig, uanset hvor dårligt DF's kommunalvalg bliver

Dansk Folkeparti er i krise, men formand Kristian Thulesen Dahl afviser at trække sig, uanset hvor dårligt Dansk Folkepartis valgresultat bliver. Han vil fokusere på, at Dansk Folkeparti også er bredt forankret også efter valget.

- Kan valgresultatet blive så dårligt, at du trækker dig som formand? 

- Nej. Der vil selvfølgelig altid være en evaluering efter et valg, og det vil vi også foretage, men budskabet fra vores årsmøde var meget klart. Jeg blev genvalgt som formand, og det er jeg blevet frem til næste år, siger Thulesen Dahl, der dog forventer, at Dansk Folkeparti får det hårdt under det kommende kommunalvalg.

Carsten Nielsen: Det lyder, som om Lars Løkke er blevet temmelig radikal

Radikale Venstre har historisk både samarbejdet med venstre- og højrefløjen, og politisk leder Sofie Carsten Nielsen er også klar til at samarbejde med Lars Løkke Rasmussens nye midterparti Moderaterne, hvis det bliver valgt ind. Et parti som, flere iagttagere spår vil tage stemmer fra Radikale Venstre. 

- For radikale er det ikke afgørende, hvem vi arbejder med, men hvad vi arbejder om. Det lyder, som om Lars Løkke er blevet temmelig radikal, siger Carsten Nielsen med henvisning til de få politiske budskaber, den tidligere Venstre-statsminister er kommet med, siden han lancerede Moderaterne.

Pape afviser splittelse i blå blok: - Det er ikke inden et valg, man indgår kompromisser

Der har været stor uenighed mellem partierne i blå blok siden folketingsvalget, men Søren Pape Poulsen afviser, at splittelsen udgør et problem for en eventuelt kommende blå regering. 

Ifølge Pape Poulsen er der en urkraft af vilje i blå blok om, at de nok skal finde ud af det. 

- Det er jo ikke inden et valg, man indgår kompromisserne. Det gør man efter, som den her regering har gjort det med forståelsespapiret. Jeg tror, der er meget, vi kan blive enige om, men det er selvfølgelig mange partier, der skal finde hinanden, siger Pape Poulsen.

Rosenkilde afviser, at Alternativet synger på sidste vers

Alternativet kæmper med dårlige meningsmålinger og blot et enkelt tilbageværende folketingsmedlem, Torsten Gejl. Alligevel mener den politiske leder Franciska Rosenkilde, at der fortsat er behov for Alternativet. 

Hun mener, at landbrugsaftalen, som alle partier bortset fra Alternativet var med i, er uambitiøs. 

Rosenkilde, der i dag er kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, understreger desuden, at hun bliver som politisk leder af Alternativet – også hvis hun ikke vælges til Københavns Borgerrepræsentation ved det kommende kommunalvalg i november.

Olsen Dyhr: Vi skal ikke i regering for enhver pris

SF's Pia Olsen Dyhr gentager i sit interview med TV 2s politiske redaktør Hans Redder ønsket om at komme i regering. Hun er ikke bange for, at det går lige så galt som i S-R-SF-regeringen, hvor SF forlod partiet efter Dong-sagen. 

Hun understreger, at SF dog ikke vil i regering igen for enhver pris. 

- Gør partierne hinanden gode, så vinder både S og SF ved det, siger Olsen Dyhr. 

Villadsen efter landbrugsaftale med Nye Borgerlige: - Vi er ikke blevet for pragmatiske

Enhedslisten var med i den landbrugsaftale, der blev indgået mandag aften. Den spænder samtlige partier bortset fra Alternativet. Politisk leder af Enhedslisten, Mai Villadsen, afviser imidlertid, at Enhedslisten trods forhistorien som gammelt revolutionært parti er blevet mere pragmatisk, når de er med i en landbrugsaftale, der også tæller Nye Borgerlige.

- At vi er med i landbrugsaftalen, er ikke udtryk for, at vi er mere pragmatiske. 

Enhedslisten har tidligere truet med at trække tæppet væk under regeringen, hvis Ydelseskommissionens anbefalinger ikke bliver til politik.

Villadsen ønsker imidlertid ikke at være ultimativ:

- De signaler, de har sendt mig, gør mig da utryg. 

Vermunds "ultimative" krav er blevet "ufravigelige"

Da Nye Borgerlige blev lanceret i 2016 var det med tre ultimative krav: Stop for asylbehandlingen i Danmark, krav om selvforsørgelse til udlændinge og udvisning af kriminelle udlændinge efter første dom. 

Nu har Pernille Vermund imidlertid ændret tonen – kravene er gået fra at være ultimative til ufravigelige.

- Det betyder, at Nye Borgerlige vil arbejde for at få indfriet kravene, og vi har krav om, at de skal skrives ind i et kommende borgerligt regeringsgrundlag, siger hun. 

Direkte adspurgt om hun vil pege på de konservatives Søren Pape eller Venstres Jakob Ellemann-Jensen som leder af en eventuel borgerlig regering, siger Vermund:

- Det må de selv finde ud af. 

"Vildt begejstret" radikal partileder

- Det er første gang, jeg har hørt statsministeren holde en så radikal tale, siger Sofie Carsten Nielsen, der er politisk leder for Radikale Venstre, om statsministerens tale.

Hun noterede sig, at statsministeren virkelig havde lyttet, og udover statsministerens store fokus på klimaet, var der en anden ting, som var sød musik i de radikale ører.

- Jeg var vildt begejstret for tankerne om at investere i uddannelse og om at uddanne sig hele livet, det er radikalt kernegods, slog Sofie Carsten Nielsen fast.

Er Mette Frederiksen bekymret for minksagen?

Statsminister Mette Frederiksen rundede ikke emnet i sin åbningstale. Ikke desto mindre er det et faktum, at minksagen har fyldt en ikke uanseelig del af Mette Frederiksens politiske liv siden november 2020, hvor ordren om at aflive alle danske mink blev givet.

Nogle har talt om, at sagen fortjener at komme for en rigsret med Mette Frederiksen på anklagebænken.

Først skal sagen dog undersøges af en kommission. Er statsministeren bekymret for, hvad sådan en kommissions fremfindelser kan betyde for Mette Frederiksen og hendes regering?, spurgte TV 2s politiske redaktør statsministeren om.

- Nej, for jeg ved, hvilke beslutninger, der er truffet i denne sag, og dem står jeg på mål for, siger hun.

Hun understregede, at det handlede om at passe på danskernes sundhed, hvorfor aflivningen af de danske mink var uundgåelig.

22.000 nye almene boliger

Fra talerstolen bebudede statsminister Mette Frederiksen 22.000 nye boliger i et prisleje, som alle kan være med på.

- Det er blevet rigtig rigtig svært at finde en bolig, og det er det ikke mindst for førstegangskøbere. Derfor har vi behov for at bygge flere boliger.

Det fulde udspil bliver først præsenteret i næste uge.

Danmarks klimamål redder ikke kloden

Vigtigheden af, at Danmark engagerer sig internationalt, kan dårligt understreges nok, siger Mette Frederiksen.

Hun påpeger, at Danmarks klimamål om at reducere Danmarks CO2-udslip med 70 procent i forhold til i 1990 er blandt verdens mest ambitiøse målsætninger.

Men ...

- Det er ikke nok, at nogle få lande er meget ambitiøse. Og vi skal sørge for, at de store udledere også højner ambitionerne. Danmark skal nok komme i mål, men det er ikke nok, siger Mette Frederiksen.

Blandt andet derfor rejser Mette Frederiksen meget snart til Indien, som har indgået et klimapartnerskab med Danmark, siger hun.

En lidt for bred landbrugsaftale? - Nej

Sent mandag aften landede en bred politisk aftale om landbrugets grønne omstilling, hvor partier lige fra Enhedslisten til Nye Borgerlige. Men betyder det, at de store brudflader ikke findes i klimapolitikken?

- Nej, der er uenigheder på det område som på alle andre, men det er positivt, og det er et stærkt eksempel på, at politikerne formår at samarbejde, siger Mette Frederiksen.

Hun siger, at en bred aftale var vigtig, fordi en landbrugsreform betyder meget både for klimaet såvel som for den individuelle danske landmand.

Interview med statsminister Mette Frederiksen

TV 2s politiske redaktør interviewer statsminister Mette Frederiksen efter en tale, hvor hun addresserede flere fremtidige udfordringer.

Men hvilken er den største udfordring?

Klimakrisen, lyder det klart og kontant fra statsministeren.

- Den får vi ikke løst, inden vi skal til valgurnerne næste gang, men vi skal tage nogle endnu mere ambitiøse skridt, end vi allerede har taget, siger Mette Frederiksen.

Kan politikerne denne gang sikre billige boliger til alle?

I sin tale bebudede statsminister Mette Frederiksen et boligudspil, der skal sikre, at mennesker i alle faggrupper og indkomstlag også fremover har råd til at bo i København.

Helt konkret skal der ifølge udspillet bygges 22.000 nye lejeboliger i de større byer.

Det er imidlertid ikke første gang, at en politiker har ment, at alle skal have råd til at bo i København. Så hvorfor skal man tro på, at det denne gang er tilfældet?

Det lykkedes TV 2 at fange indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) udenfor Folketingssalen.

- Tidligere har kommuner sagt, at de gerne ville bygge flere boliger, men så har de mødt modstand fra flertallet i Folketinget. Hvis vi rækker hånden ud nu og får et flertal i Folketinget for at sikre billige boliger i vores hovedstad, håber vi, at vi denne gang kan komme i mål med at bygge flere billige boliger i København, siger Kaare Dybvad.

Det fulde udspil præsenteres i næste uge.

En kommission for kvinders rettigheder? - Det har jeg heller ikke hørt hende sige før

I sin tale understregede statsminister Mette Frederiksen behovet for, at Danmark beskytter kvinder og pigers rettigheder og frihed både ude i verden og hjemme i Danmark. Det skulle ifølge hende gøres ved, at Danmark nedsætter en kommission.

Og den ambition er ikke en, hun har slået højlydt på tromme for før, siger TV 2s politiske redaktør, Hans Redder.

- Det var også en nyhed, det har jeg heller ikke hørt hende sige før, siger Hans Redder.

Hans Redder påpeger imidlertid, at statsministeren ikke uddybede, hvordan denne kommission skulle fungere, men han konstaterede, at netop kvinders rettigheder i nogle indvandrermiljøer ligeledes var noget, der fyldte inde på Christiansborg.

Fin og udmærket, men savner svar på, hvordan vi tjener pengene

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen kalder talen for fin og udmærket, men er bekymret, fordi Frederiksen talte for meget om at bruge penge frem for at tjene penge.

Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, savner, at der blev fokuseret mere på en afbureaukratisering af den offentlige sektor. 

Han savner mere handling bag ordene frem for "fine skåltaler". 

Pape: - Jeg mangler nogle svar

Søren Pape noterer sig med tilfredshed, at statsministeren fokuserede på manglen på arbejdskraft. Han savner dog nogle konkrete svar fra hende: 

- Hvad er hendes svar på manglen på arbejdskraft? Det savnede jeg at høre, siger hun.

Thulesen Dahl om åbningstale: - Der var meget bullshitbingo over talen

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, er ikke tilfreds med statsministerens tale. Han mener, at der var for meget "bullshitbingo" over den. 

Han undrer sig blandt andet over, at hun vil have et opgør med de store techvirksomheder som Facebook og Instagram, når hun selv kommunikerer via netop disse medier, siger Thulesen Dahl.