Nyheder

Danske og svenske politikere mindes Lars Vilks

Den svenske kunstner og muhammedtegner Lars Vilks, der var til stede under angrebet på Krudttønden, omkom søndag i en bilulykke. Se reaktionerne her.

Flere danske og svenske politikere og andre samfundsaktører skriver på sociale medier om den svenske kunstner Lars Vilks, der i Danmark især blev kendt for at have lavet en tegning af profeten Muhammed som hund.

Vilks omkom søndag ved en trafikulykke i Sverige. Det bekræftede hans samlever over for avisen Dagens Nyheter, og politiet over for mediet SVT.

To betjente, der var i bilen med Vilks, er også omkommet.

Vilks' tegning blev offentliggjort i kølvandet på muhammedkrisen i Danmark, hvor Jyllands-Posten bragte tegninger af Muhammed. Han deltog i det debatarrangement i Krudttønden i København, som i februar 2015 blev mål for et angreb.

Danske reaktioner

Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg mindes Vilks som en "forkæmper for ytringsfriheden".

- Den frie verden har mistet en stor forkæmper for ytringsfriheden. Hvor er det trist. Lars Vilks' spidse (pen, red.) vil blive savnet. Æret være både hans og de to politifolks minde, skriver hun på Facebook.

Det samme hæfter Peter Skaarup, retsordfører i Dansk Folkeparti, sig ved.

- Hvor er det her ufatteligt tragisk. Mine tanker går til de to politibetjente og ytringsfrihedsforkæmperen Lars Vilks. Må de hvile i fred, skriver han på Twitter.

Mads Brügger, der er chefredaktør på mediet Frihedsbrevet, beskriver den svenske provokationskunstner som en rar mand, der var "forbløffende afbalanceret, i forhold til hvad han var oppe imod".

- Han var også en klog mand med en dyb indsigt i kunst. Sin egen kunst betalte han en høj pris for, og vi skylder ham alle tak for den kamp, han kæmpede. Trist, at det endte på den måde.

Mai Mercado, gruppeformand for De Konservative, havde mere personlige oplevelser med kunstneren, som tidligere har malet hende.

- Han havde både vagter og skiftende adresse jævnligt. Og så vedblev han at male. Han havde jo god tid, som han sagde med et skævt smil. Blandt andet malede han mig. Og billedet har jeg stadig. For dælen, det gør mig ked af det at læse, at han ikke er mere, skriver hun på Twitter.

Svenske politikere reagerer

En række af Sveriges ministre og fremtrædende politikere har også skrevet ord om deres landsmand på sociale medier.

Amanda Lind, der er kultur- og demokratiminister for Miljöpartiet, fremhæver, at Vilks måtte leve under politibeskyttelse grundet sin kunst.

- Lars Vilks, som siden 2010 måtte leve i ufrihed, på grund af at han gjorde brug af sin ytringsfrihed og sin kunstneriske frihed. Så ubeskriveligt sørgeligt, at det skulle slutte sådan her, skriver hun på Twitter.

En del af de svenske politikere sender kondolencer til de pårørende til Vilks og de to omkomne betjente.

Mikael Damberg, Sveriges indenrigsminister for Socialdemokraterne, skriver på Twitter.

- Vores tanker er naturligvis hos de pårørende, venner og kolleger i denne svære stund.

Samme tone lyder hos Morgan Johansson, der er svensk justits- og migrationsminister for Socialdemokraterne.

- Jeg har med sorg modtaget de forfærdelige nyheder. Mine tanker går til de omkomne og deres pårørende, venner og kolleger.