GO'

Tidligere indsat roser fængselsbetjente: - Jeg havde ikke været her uden dem

Fængselsbetjente melder om et presset arbejdsmiljø med op til 40 timers overarbejde om måneden. Justitsministeren kigger på to løsninger.

Det var vold, der først sendte Henrik Greve ti måneder i varetægtsfængsel, og derefter gav ham en voldsdom på syv måneder.

Men efter tre måneder i Kragskovhede Fængsel blev han løsladt med ordene:

- Jeg vil aldrig se dig igen - i hvert fald ikke herinde, lød det.

I dag er det fem år siden, han forlod fængslet, og Henrik Greve har ikke begået kriminalitet siden.

Det skyldes blandt andet to kvindelige fængselsbetjente, som hjalp og støttede ham i fængslet.

- De var menneskelige. De snakkede med mig. De hørte på mig, og det gjorde, at jeg kunne være i det, fortæller han i ’Go’ aften LIVE’.

Ellers havde jeg ikke været her i dag

Henrik Greve, delikatesse-assistent

Henrik Greve priser sig lykkelig, for den behandling han fik, og han er overbevist om, at fængselspersonalets overskud til at lytte og ryge en cigaret en gang i mellem har haft stor betydning.

Derfor har Henrik Greve meldt sig ind i debatten om fængselsbetjentenes arbejdsforhold. Han giver nemlig fængselsbetjentene fra Kragskovhede Fængsel æren for, at han kom ud på den anden side.

- Ellers havde jeg ikke været her i dag, forklarer han.

Fængselsbetjente i opråb

I øjeblikket forhandler landets politikere om den såkaldte flerårsaftale for fængselsvæsenet fra 2022 til 2025.

For mens antallet af indsatte stiger og øger presset på fængslerne, søger mange fængselsbetjente væk og efterlader deres kolleger med op til 40 timers overarbejde om måneden.

En af dem, der mærker presset, er David Jensen. Han har været fængselsbetjent i 28 år, og til daglig arbejder han i Vestre Fængsel i København.

David Jensen har for travlt til at tale med de indsatte. Video: Julie Tantholdt

David Jensen blev oprindeligt fængselsbetjent for at gøre en forskel, men den ekstra travle situation går ud over hans relation til de indsatte.

- Jeg kan se på dem, at de gerne vil snakke med mig, men jeg har bare ikke tid til det, og det skærer i mit hjerte, fortalte han onsdag i ’Go’ aften LIVE’.

Minister peger på to løsninger

Justitsminister, Nick Hækkerup, er ansvarlig for kriminalforsorgen i Danmark, og han er opmærksom på den pressede situation.

- Jeg har haft med alle mulige områder i den offentlige sektor at gøre, men jeg har ikke haft et sted, hvor det var så presset og nødlidende, som vores kriminalforsorg er nu, forklarer han.

Nick Hækkerup peger på to løsninger, der skal komme overarbejdet og de overfyldte fængsler til livs.

- Vi skal have skaffet nogle flere pladser til de indsatte, og så skal vi have skaffet nogle flere fængselsbetjente, lyder det.

Ministeren uddyber, at han både ønsker at uddanne flere til jobbet, men han er også klar over, at mange har forladt jobbet grundet et dårligt arbejdsmiljø.

Justitsministeren forklarer, at han derfor vil arbejde målrettet for, at der kommer flere penge til kriminalforsorgen.

Så kunne vi stå og ryge en cigaret og snakke om hverdagsting

Henrik Greve, delikatesse-assistent

- Hvis vi ikke gør noget, kan vi ikke lave den retspolitik, som vi gerne vil, de kommende år. Hvis der er forbrydelser, vi gerne vil straffe hårdere, så kan vi ikke komme igennem med det, lyder det.

Endnu en ting, som de danske fængselsbetjente ser frem mod, er, at der ventes en afsoning af straffe for coronarelateret kriminalitet, der ifølge Berlingske vil lægge beslag på 300-550 fængselspladser i de kommende år.

Beholdt sit job

En af de ting, som Henrik Greve er taknemmelig for, er, at han fik lov at beholde sit job i en delikatesse-butik, hvor han stadig arbejder den dag i dag.

Og hans kendskab til mad bemærkede fængselsbetjentene også i fængslet.

- Jeg fik en køkkentjans om morgenen og blev lukket ud en time før de andre indsatte. Så kunne vi stå og ryge en cigaret og snakke om hverdagsting.

Den sidste måned afsonede Henrik Greve desuden i Skejby, så han kunne kunne arbejde på deltid.

Se interviewet med Henrik Greve og Nick Hækkerup i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY