GO'

Fængselsbetjente presset i bund: - Jeg har 30 timers overarbejde hver eneste måned

Coronaepidemien i Danmark er med til at sætte de danske fængsler under yderligere pres i løbet af de næste år.

Flere danske fængselsbetjente føler, at de arbejder under så massivt et tidspres, at de ikke kan yde en retfærdig indsats over for de indsatte.

David Jensen har været fængselsbetjent i 28 år. Til daglig arbejder han i landets største arresthus, Vestre Fængsel.

Hver måned hober overarbejdstimerne sig op, og hverdagens travlhed gør ham ude af stand til at nå at tale ordentligt med de indsatte, der har behovet for det.

- Jeg søgte i sin tid det her job, fordi jeg gerne vil gøre en forskel for de indsatte, der har allermest brug for det, siger han onsdag i et interview i 'GO' aften LIVE' på TV 2.

- Jeg kan se på dem, at de gerne vil snakke med mig, men jeg har bare ikke tid til det, og det skærer i mit hjerte.

I øjeblikket forhandler landets politikere om den såkaldte flerårsaftale for fængselsvæsenet 2022-2025, og antallet af indsatte stiger, mens fængselsbetjente søger væk.

Dertil ventes afsoning af straffe for coronarelateret kriminalitet ifølge Berlingske at lægge beslag på 300-550 fængselspladser i de kommende år i de i forvejen fyldte fængsler.

Fængselsbetjent: - Før i tiden var politiet "de dumme"

I et af landets mindste arresthuse Kalundborg Arrest arbejder fængselsbetjenten Heidi.

Hun oplever ligesom sin kollega David Jensen et overvældende tidspres i hverdagen. I gennemsnit har hun mellem 24 og 40 overarbejdstimer om måneden, hver måned, oplyser hun.

Det høje tempo går ud over relationen mellem betjente og indsatte.

- Før i tiden havde vi en god relation og en forståelse for, at vi jo bare passede vores arbejde, og at politiet var "de dumme". Nu er det lige pludselig os, der bliver "de dumme", siger Heidi.

Indsatte, der har brug for hjælp, bliver ifølge fængselsbetjenten overladt til sig selv, indtil de har det så dårligt, at de ansatte er nødsaget til at tage sig af det.

- Det er hjerteskærende, at man ikke kan passe sit arbejde, som man gerne vil. Når jeg kan se, at der er en indsat, der har det dårligt, er jeg nødt til at vente, til vedkommende får det rigtig dårligt, før jeg tager mig af det, siger hun.

Reaktionen kommer således først, når de indsatte skal lægges i spænd eller placeres i observationsceller.

Noget der, ifølge Heidi, i flere tilfælde kunne undgås med forebyggende arbejde, som der ikke længere er tid til.

To mennesker på otte kvadratmeter

En anden konsekvens af presset på landets fængsler er overbelægning.

Det vil sige, at indsatte i flere tilfælde bliver tvunget til at bo sammen i celler på otte kvadratmeter. Det sker ifølge de to fængselsbetjente i alle landets arresthuse.

- Hos os, er der mange celler, hvor de indsatte bor to og to. Der har vi rykket køjesenge ind, og så prøver vi jo ellers at motivere de her mennesker til at bo sammen på otte kvadratmeter, og det er en udfordring, siger Heidi.

David Jensen oplyser, at man i Vestre Fængsel har været nødsaget til at oprette 30 permanente dobbeltceller med køjesenge.

Spurgt ind til om det ikke er et vilkår, når man har forbrudt sig på loven, ryster David Jensen let på hovedet.

- Vi skal tænke på, at de her mennesker skal ud og fungere i samfundet igen. De kan blive både din og min nabo. Derfor nytter det ikke noget, at vi smider nøglen væk og behandler dem så dårligt, som vi gør i øjeblikket, siger han.

Tillidsrepræsentant: - Folk er begyndt at give op

Henning Mørk er tillidsrepræsentant for fængselsbetjentene i Sjællandsområdet, og han genkender Heidi og David Jensens beskrivelse af hverdagen som fængselsbetjent i Danmark.

De pressede medlemmer ser sig ifølge tillidsmanden nødsaget til at tænke i og gå andre veje.

- Det, som jeg oplever, er, at vores kollegaer er begyndt at give op. Folk er trætte. Folk leder efter alternativer for at komme ud, siger Henning Mørk.

Fængselsbetjenten Heidi håber på, at de politiske forhandlinger om flerårsaftalen for fængselsvæsenet 2022-2025 munder ud i, at antallet af indsatte tilpasses antallet af betjente.

- Præcis hvordan det skal foregå, det må politikerne løse, men hvis vi lykkes med det, så tror jeg på, at afgangen vil fade ud, når folk kan se, at det kan lade sig gøre at passe arbejdet, siger hun.

David Jensen har endnu ikke lavet en plan B, primært fordi han brænder for sit arbejde, men han er nået til et punkt, hvor tanken om et alternativt arbejde fylder mere og mere.