Coronavirus

Youtube vil fjerne misinformation om vacciner, men det er ikke nødvendigvis en god idé, siger ekspert

Youtubes udmelding lægger op til mere principielle diskussioner om, hvordan man behandler fejlagtige nyheder, mener professor Michael Bang Petersen.

Youtube tager endnu et skridt i kampen mod misinformation og vil nu fjerne alle videoer fra mediet, der indeholder vildledende oplysninger om godkendte vacciner. Det skriver de i en pressemeddelelse.

Konkret vil Youtube slå ned på indhold, der fejlagtigt påstår, at godkendte vacciner er farlige og forårsager kroniske sygdomme.

De vil desuden fjerne indhold, der påstår, at vacciner ikke virker eller forkerte oplysninger om, hvad vaccinerne indeholder.

- Det vil omfatte indhold, der fejlagtigt påstår, at godkendte vacciner forårsager autisme, kræft eller infertilitet, eller som påstår, at stoffer i vacciner kan spore dem, der modtager dem, står der i meddelelsen.

Onlinemediet, der ejes af Googles moderselskab Alphabet Inc, forbyder også flere kanaler, der styres af kendte antivaccineaktivister.

Skal al misinformation fjernes?

Flere sociale medier er blevet beskyldt af politiske ledere for ikke at bremse misinformation om coronavirus og andre emner hurtigt nok.

Og Youtube har tidligere under coronapandemien forsøgt at mindske mængden af fejlagtigt indhold på deres platform.

I 2020 fjernede de flere end 130.000 videoer med falske nyheder om coronavirus, og i august i år fjernede de 1 million videoer med vildledende coronaoplysninger.

Netop fordi mennesker får meget information fra sociale medier som Youtube, giver man platformene en "ret stor" magt til at påvirke, hvilke oplysninger man får.

Det siger Michael Bang Petersen, der er professor på Aarhus Universitet og leder af HOPE-projektet, som afdækker danskernes adfærd under corona.

Og at Youtube nu tager endnu et skridt i kampen mod vildledende oplysninger viser, at en bestemt måde at tænke og agere på under corona er blevet udvidet til andre områder.

Han mener, at det lægger op til nogle mere principielle diskussioner om, hvordan man som techgigant skal behandle fordrejede historier.

- En ting er, at vi er i en krisetid med coronavirus, men betyder det, at det er en god idé at fjerne al misinformation? Ofte er det ekstremt svært at finde ud af, hvad der er misinformation, og hvad der ikke er, lyder det fra Michael Bang Petersen.

Folk skal lære at være kritiske

Han påpeger, at en teori om, at corona er lækket fra et laboratorium i Wuhan, tidligere blev opfattet som en klar konspirationsteori.

Men i dag er det i højere grad blevet en teori, som rent faktisk bliver diskuteret.

- Og det åbner op for ret store principielle diskussioner, siger han.

Desuden tyder det ifølge professoren ikke på, at folk deler ligeså meget forkert information som tidligere, selvom der formentlig ligger ganske meget på Youtube.

Derfor sætter han spørgsmålstegn ved, hvor stort problemet i virkeligheden er.

- Selvfølgelig er det noget, man skal være opmærksom på, men den vigtigste form for initiativ er formentlig at lære folk at være kritiske, forklarer Michael Bang Petersen.

Desuden tyder forskning ikke på, at eksponering for fejlagtig information skaber vaccinemodstand. Ifølge professoren er det ofte mistillid til system og myndigheder, der kommer først, og på grund af det vil nogle nemmere acceptere budskaber på nettet.

Youtube skriver i deres udmelding, at der er vigtige undtagelser fra deres nye retningslinjer.

Det betyder, at indhold, som omhandler vaccinepolitik, nye vaccineforsøg og mislykkede såvel som succesfulde vaccinationsprogrammer, vil være tilladt på platformen.

Desuden vil personlige udtalelser om vacciner også være tilladt, så længe indholdet ikke overtræder andre retningslinjer.