Politik

Rigsretssagen mod Inger Støjberg, dag 12

Hvad skete der? Det var 12. dag ud af 38 planlagte retsdage i rigsretssagen mod Inger Støjberg. Hun er tiltalt for at have overtrådt ministeransvarlighedsloven i 2016.

Hvad var på programmet i dag? Afhøringen af tidligere departementschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet Uffe Toudal Pedersen, blev færdiggjort. 

Derudover nåede vi afhøringerne af både Mia Tang, der var pressechef, og Sofie Odgaard, der var ministersekretær i 2016. Lige på falderebet blev der taget hul på afhøringen af Jonas Christoffersen, daværende direktør i Institut for Menneskerettigheder. 

Tak for i dag

Selvom vi kun lige er kommet i gang med afhøringen af Jonas Christoffersen, så stopper vi for i dag. 

I morgen fortsætter vi så med Jonas Christoffersen. 

Retsformanden beder endnu engang anklageren om at stramme lidt op på sine spørgsmål, så der ikke bliver brugt tid på at spørge om en masse, som vidnerne ikke kan sige noget om alligevel. 

Vi lukker ned her og siger tak for i dag. 

Christoffersen advarede Uffe Toudal mod adskillelse af asylpar

Jonas Christoffersen skrev en mail til sig selv i 2017, da det stod klart for ham, at han måske ville få brug for at huske begivenhederne i foråret 2016. 

Han skrev i mailen, at han i marts havde talt med daværende departementschef Uffe Toudal. Han ringede til Toudal for at sige, at han så et "klart menneskerettighedsproblem" i forbindelse med ordningen med adskillelsen af asylpar. 

Der står videre i mailen: "Uffe Toudal var ikke meget meddelsom, men mit indtryk var, at han opfattede sagen som meget vanskelig, men at han var enig i, at der var en konflikt mellem menneskerettigheder og ordningen". 

Han og Uffe Toudal mødtes i forvejen af og til og vendte ting uformelt. Men Christoffersen husker, at det var lidt usædvanligt, at han måtte ringe til departementschefen på denne måde og advare ham mod en konkret praksis. 

Hvem er Jonas Christoffersen? 

Jonas Christoffersen er en af Inger Støjbergs tre forsvarsadvokater. Men han er indkaldt som vidne, fordi han i 2016 var direktør i Institut for Menneskerettigheder. Han advarede dengang Støjbergs ministerium om, at adskillelsen af de udenlandske par så ud til at være i strid med konventionerne. 

Ifølge juraprofessor Frederik Waage er han en af landets førende eksperter i menneskerettigheder. 

- Jonas Christoffersen har oprindeligt gjort karriere som forsker ved Københavns Universitet, hvor han i 2008 forsvarede sin doktordisputats, der vedrørte Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, og som med ét gjorde ham til en af Danmarks absolut førende eksperter i menneskerettigheder. Kort efter udnævnelsen til dr.jur., blev han direktør i Institut for Menneskerettigheder, hvor han var ansat i mere end 10 år, indtil han for et års tid siden sammen med Støjbergs anden advokat, Rene Offersen, stiftede advokatfirmaet Offersen og Christoffersen, siger Frederik Waage.

Vi går i gang med sidste vidne - lige på falderebet

Anklageren har ikke flere spørgsmål til Sofie Odgaard, og forsvaret har heller ikke noget at spørge hende om. 

Selvom der kun er knap 10 minutter tilbage af retsdagen, så går vi i gang med afhøringen af Jonas Christoffersen. 

Støjberg risikerer fængselsstraf

Inden vi fortaber os helt i den endeløse række af afhøringer om datoer og møder og notater skal vi måske lige repetere, hvad der er på spil her:

Hvis Inger Støjberg kendes skyldig, risikerer den tidligere minister en fængselsstraf på op til to år.

En dom kan koste hende pladsen i Folketinget. Hvis et folketingsmedlem bliver dømt for en forbrydelse, skal Folketinget nemlig ifølge Grundloven stemme om, hvorvidt vedkommende er "værdig" til at sidde i Folketinget.

Sagen kan også give efterdønninger på Christiansborg. Findes hun skyldig, vil det være en skandale i sig selv. Og bliver hun frifundet, risikerer de politiske modstandere, der håbede at fælde Støjberg med rigsretssagen, at ende med en meget lang næse:

- De risikerer, at hun bliver en martyr. Så vil hun virkelig kunne mobilisere vælgere, siger Peter Lautrup-Larsen, der er politisk analytiker for TV 2 og fast inventar her i Rigsretten.

Sagens udfald kan også få betydning for den kommende minkkommission. Hvis dén vurderer, at det var en fejl at aflive alle danske mink under coronakrisen, skal statsminister Mette Frederiksen (S) så også stilles for en rigsret?

Vi når nok ikke dagens sidste vidne

Det ser ud til, at Jonas Christoffersen endnu engang må cykle hjem fra Rigsretten uden at være afhørt. 

Han skulle oprindeligt have været afhørt i går, men det nåede man ikke. Han er sat i kalenderen som sidste punkt i dag, men da anklageren endnu ikke er færdig med sin afhøring af Sofie Odgaard, og vi også mangler forsvaret, så ser det ikke ud til, at Jonas Christoffersen kommer i vidneskranken i dag. 

Jonas Christoffersen var dengang i 2016 direktør for Institut for Menneskerettigheder. I dag er han - lidt specielt - en af Inger Støjbergs tre forsvarsadvokater. 

Der er tre vidner på programmet i morgen. Det er fhv. fuldmægtig Anne Nygaard Just, fhv. afdelingschef Frank Bundgaard og analysechef Henrik Kyvsgaard. Alle tre var ansat i ministeriet. 

Der var brug for nogen med flere stjerner på skulderen

I marts skulle daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen deltage i en forespørgselsdebat om værdier. Statsministeriet bad derfor Støjbergs folk om et såkaldt beredskab, så de havde et svar klar til Løkke, hvis han blev spurgt om barnebrude. 

Beredskabet tog tid at lave i ministeriet, for det var kompliceret at balancere mellem juraen og Støjbergs ønsker om, hvad der kunne meldes ud om undtagelser. Statsministeriet måtte rykke flere gange. 

Det var Sofie Odgaard og den anden ministersekretær, der blev rykket. 

Sofie Odgaard sendte dagen inden debatten en mail til Inger Støjberg, hvor hun fortalte, at "STM (statsministeriet, red.) rykker fortsat kraftigt". 

Om forløbet siger hun i dag, at "det er tydeligvis en sag, hvor vi har haft behov for, at nogen med nogle større stjerner på skulderen har talt med Inger (Støjberg, red.) om at få sagen igennem".

Husker drøftelser om adskillelse

Den daværende ministersekretær kan godt huske, at der var diskussioner om adskillelsen af asylpar, og hvorvidt den skulle være med eller uden undtagelser. 

- Ja, det vil jeg sige, at jeg kan huske, at der var talt om. Men jeg kan ikke pege på et bestemt møde, hvor det blev diskuteret eller en bestemt sag, der var meget polemik om. Men det var jo det, der var kernen i den sag her og det, det hele handlede om. Så det, kan jeg huske, har fyldt, siger Sofie Odgaard.

Vidnet var væk i central periode

Sofie Odgaard var på ferie i størstedelen af februar 2016, så hele forløbet omkring udarbejdelsen af pressemeddelelsen, og hvad der skete, da den blev udsendt, kan hun ikke fortælle noget om.

Hendes første dag tilbage på arbejdet efter ferien var 24. februar. Hun kan ikke huske, om hun deltog i koncerndirektionsmødet den dag, men det gjorde hun formentlig. Hun kan ikke huske nogen specifikke drøftelser fra mødet. 

- Men hvis du havde spurgt mig om, hvad der var på dagsordenen et halvt år før eller efter, så vil jeg formentlig heller ikke kunne huske det, siger hun. 

Det kan Anne Birgitte Gammeljord godt forstå, siger hun.  

Vidne husker ikke, om notat blev omtalt

Sofie Odgaard var i Italien med ministeren, da ministeriet 29. januar sendte et udkast til notatet til høring hos Udlændingestyrelsen. 

Anklageren spørger, om hun kan huske, at notatet blev omtalt på turen.

Det kan Sofie Odgaard ikke huske. Men hun fortæller, at når de er på rejse, så bruges alle ledige stunder i busser og lufthavne til at drøfte sager og få ministeren til at se på sager, der skal kigges på. 

Hun sagde for lidt siden, at i hendes hverdag - hvor hun deltager på rigtig mange møder og overhører samtaler i ministersekretariatet - bliver der diskuteret mange ting. Hun lytter med på indholdet, men hun forholder sig først og fremmest til, om der er noget, hun skal tage videre. 

Anklager spørger om godkendelsesproces

Anklageren spørger detaljeret ind til sagsbehandlingsystemet F2. 

Sofie Odgaard forklarer om godkendelsesprocessen i systemet, hvem der kan se hvad, hvordan ministersekretærerne kunne se, at ministeren eller departementschefen havde læst et dokument og så videre. 

Anklageren spørger formentlig blandt andet fordi, det ifølge systemet var ministersekretæren, Andreas Højmark, der 9. februar godkendte det centrale notat for Inger Støjberg. 

I systemet står der, at Andreas Højmark godkendte på vegne af Andreas Højmark. Men Inger Støjberg siger, at han godkendte efter ordre fra hende. 

Ministersekretærer var blæksprutter

Der var to ministersekretærer. Den ene var primært sekretær for Inger Støjberg, den anden - Sofie Odgaard - tog sig primært af opgaver for departementschefen, Uffe Toudal. 

Hun beskriver deres opgaver som en slags blæksprutte og bindeled mellem ministeren og departementschefen. De var med i alle mailtråde, deltog i møder og tjenesterejser. 

Hun deltog også i koncerndirektionsmøderne. Hendes rolle var at lytte med, om der var ting, der skulle følges op på. 

Hun tog ikke referat fra møderne, men skrev kun noter til sig selv, hvis der var noget, hun skulle huske at følge op på. 

Næste vidne er på plads i skranken

Afhøringen af Mia Tang er nu færdig, og næste vidne har sat sig i stolen. Det er Sofie Odgaard, der var ministersekretær for Inger Støjberg fra 2015 til udgangen af oktober 2017.

Derefter har hun været specialkonsulent i afdelingen Integration frem til maj 2018, hvorefter hun blev chefkonsulent og senere pressechef i Ledelsessekretariatet indtil september 2019.

Sofie Odgaard er stadig ansat i ministeriet, i dag som souschef i afdelingen Koncernøkonomi.

Hun er uddannet fra RUC i 2012. 

Skulle spidse pressemeddelelse til, så Støjberg kunne se sig selv i den

Forsvaret overtager nu vidnet. Det er Nicolai Mallet, der stiller spørgsmålene. 

Han spørger ind til situationen omkring, at Mia Tang foretog den endelige tilretning af pressemeddelelsen. Hun gentager i store træk den forklaring, som hun også gav anklageren, da hun spurgte. 

Hun fik grønt lys til at fjerne sætningen om "menneskelige hensyn", som Inger Støjberg ikke brød sig om, fra pressemeddelelsen, rettede det og sendte den ud. 

Det oprindelige udkast til pressemeddelelsen var kommet fra et fagkontor. Presseafdelingens opgave var så, ifølge Mia Tang, at sørge for, at indholdet var i orden, men at det også afspejlede ministeren, der var afsender. 

- Da Inger Støjberg er ret klar i mælet, har vores opgaven meget været at få retorikken spidset og gjort skarpere, så ministeren også kunne se sig selv i det, i og med at hun var afsender på det, siger Mia Tang.

Hun kalder sin rolle for "den glade budbringer". En rolle, der kunne være "ret klemt" mellem embedsfolkenes faglighed og ministerens politiske ønsker. 

Der blev krydset klinger

Det var ikke usædvanligt, forklarer hun, at der blev "krydset klinger" i ministeriet i den periode. Diskussionerne gik på, hvad der var muligt juridisk, og hvad man så skulle kommunikere politisk. 

Der var megen debat "frem og tilbage mellem fagkontorer", fortæller Mia Tang, men hun kan ikke huske det i detaljer. 

- Der blev gennemført over 50 stramninger i den tid, jeg var der, bemærker hun. 

- Jeg burde måske kunne huske mere

Tidligere pressechef Mia Tang kan godt mærke, at hun har sagt "det kan jeg ikke huske" rigtig mange gange under hendes forklaring. 

Derfor indvender hun nu: 

- Jeg ville - i bagklogskabens klare lys - ønske, at jeg havde taget en stor stak mails med mig, da jeg forlod ministeriet, men det gjorde jeg altså ikke. Derfor er det rigtig svært at huske mails i dag, som jeg var cc på dengang.

- Jeg kan godt forstå, at det måske er svært at forstå… Jeg burde måske kunne huske noget mere af forløbet, men der var et langt flow omkring sagen. 

Vi er tilbage igen

Dommerne er på vej ind i retslokalet igen efter en frokostpause. 

Anklager Anne Birgitte Gammeljord sagde inden pausen, at de mangler et kvarters tid af deres afhøring af Mia Tang. Derefter er det forsvarets tur. 

Det begynder at se lidt presset ud, hvis vi skal nå to vidner mere i dag. 

Frokostpause

Vi er tilbage klokken 13.15. 

Pressechef varslede Udlændingestyrelsen

Mia Tang kan ikke huske det, men det ar formentlig været hende, tror hun, der orienterede Nils Bak fra Udlændingestyrelsen om, at de snart ville udsende pressemeddelelsen, 

Nils Bak er pressemedarbejder i styrelsen, og det er kotume at varsle ham. 

- Jeg vil tro, at jeg har ringet til Nils og sagt, at vi er klar og går ud med den klokken 14.30. 

Han skrev til sine kolleger - kort før pressemeddelelsen blev udsendt: 

"Kære alle, UIBM (Udlændinge-, Integrations- og Boligministriet, red.) har varslet, at ministeren går ud kl. 14.30 i en pressemeddelelse samt redegørelse om de såkaldte barnebrude. Budskabet er efter det oplyste, at ingen mindreårige under 18 må bo sammen med deres ægtefælle."

Fik grønt lys til at fjerne undtagelser fra pressemeddelelse

Mia Tang husker forløbet omkring pressemeddelelsen som, at hun på selve dagen går ind til Inger Støjberg for at få den godkendt, men ministeren vil have fjernet en sætning om, at der kunne gøres undtagelser, hvis "menneskelige hensyn" tilsagde det. 

Pressechefen gik tilbage tli departementschefen med beskeden. Og han tog derefter en sidste snak om det med Mark Thorsen og Støjberg.

- De stak hovederne sammen om det, fordi hun havde et ønske om, at den politiske kommunikation om det var så skarp som muligt. Det er derfor, vi tager den (sætningen, red.) ud, så det er soleklart, at det er den vej, vi politisk går nu. Det er derfor, det forbehold ikke skal med i selve pressemeddelelsen. De snakker om det en sidste gang, før jeg får grønt lys.

Hun kan ikke huske, hvem og hvordan - men hun gætter på, at de lavede den sidste tilretning af pressemeddelelsen i fællesskab ved hendes computer. Det har sandsynligvis været hende og Mark Thorsen.