Hvad skete der? Mandag morgen stod det klart, at socialdemokratiske SPD sejrede ved valget til Forbundsdagen i Tyskland, mens konservative CDU/CSU fik et historisk dårligt resultat. Men begge partier vil stadig gå efter kanslerposten.

Denne liveblog opdateres ikke længere. 

Frankrig ønsker snarlig snak med tyske partiledere

Det tyske valg er en sejr for stabilitet og kontinuiteten, mener den franske europaminister, Clément Beaune.

Han opfordrer til, at lederne af de partier, som kan ende i en koalitionsregering, tidligt tager kontakt til Paris. Det gør han til tv-stationen France 2 ifølge Reuters.

– Jeg synes, at uformelle samtaler mellem tyske partier og os bør begynde lige nu, så vi kan lære hinanden at kende, siger han.

Berlinere stemmer for tvangskøb af lejligheder

I en folkeafstemning, som ikke er bindende, stemmer et flertal i Berlin for et kontroversielt forslag om at ekspropriere store boligselskaber.

Det viser foreløbige resultater fra en folkeafstemning, som blev gennemført søndag sammen med valget til Forbundsdagen og bystaten Berlins parlament. Det skriver Reuters.

Forslaget lægger op til omfattende ekspropriation – altså tvungen afståelse af ejendom – for boligselskaber, der ejer over 3000 lejligheder.

Mandatfordelingen i rekordstor Forbundsdag

Herunder kan du se, hvor mange mandater og procent af stemmerne de forskellige partier har fået. I parentes er forskellen fra valget i 2017.

Socialdemokratiske SPD: 206 mandater / 25,7 procent (+5,2).

Konservative CDU/CSU: 196 mandater / 24,1 procent (-8,8).

Miljøpartiet De Grønne: 118 mandater / 14,8 procent (+5,9).

Det liberale FDP: 92 mandater / 11,5 procent (+0,8).

Højrefløjspartiet AfD: 83 mandater / 10,3 procent (-2,3).

Venstrefløjspartiet Die Linke: 39 mandater / 4,9 procent (-4,3).

Sydslesvigske SSW: 1 mandat / 0,1 procent.

Kilder: Der Bundeswahlleiter, Wahlrecht.de.

CDU-politiker efter tilbagegang: - Vi kan miste titlen som folkets parti

Det udfordrer konservative CDU's status som "folkets parti", som de selv benævner sig, at CDU/CSU har fået stor tilbagegang ved valget.

Det siger Norbert Röttgen, politiker i CDU og formand for Udenrigsudvalget, til tv-stationen ARD ifølge Politico.

– Hvis det forbliver sådan her, er vi ikke længere folkets parti, siger han.

SPD-leder går efter regering med FDP og De Grønne

SPD-leder og kanslerkandidat Olaf Scholz har en ambition om at danne regering med Tysklands liberale parti FDP og miljøpartiet De Grønne. Det siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ved en tale i partiets hovedkvarter i Berlin mandag siger han, at resultatet af søndagens parlamentsvalg – hvor SPD fik flest stemmer – er et tydeligt tegn på, at CDU/CSU må gå i opposition efter 16 år ved magten.

- Vælgerne har talt klart. De har sagt, hvem der skal danne den næste regering, siger Scholz.

- De har styrket tre partier – socialdemokraterne, De Grønne og FDP – og derfor er det et klart mandat, som dette lands borgere har givet, om at de tre bør danne den næste regering.

Dansk virksomhed håber på koalition med fokus på grøn omstilling

Tyskland er Danmarks største samhandelspartner, når drejer sig om eksport af fysiske varer. Således bliver der årligt solgt for cirka 100 milliarder kroner til vores nabo mod syd. Det svarer til 13,8 procent af den samlede danske eksport. 

En af de danske virksomheder, der eksporterer varer til Tyskland, er Frese, der producerer ventiler. Virksomheden håber på en koalition i Tyskland, hvor der kommer fokus på digitalisering og grøn omstilling.

Sådan lyder meldingen fra René Kirkegaard, der er salgsdirektør for Europa i Frese. 

- Mere fokus på miljøområdet vil virkelig være noget, der understøtter vores leverancer. Vores services for vores kerneprodukter er energibesparende i bygninger. Så det er helt klart et håb for os, at fokus i tysk politik bliver grønt, siger han. 

Salgsdirektøren håber, at den tyske befolkning kommer til at lægge et pres på politikere, sådan at den fremtidige koalition kommer til at fokusere på grøn omstilling. 

Forbundsdagen vokser til rekordstørrelse

Forbundsdagen i Tyskland kommer til at bestå af flere medlemmer end nogensinde før. Det oplyser officielle valgmyndigheder mandag morgen ifølge mediet Politico.

I alt kommer det nye parlament til at bestå af 735 medlemmer.

Tidligere bestod det af 709 medlemmer, hvilket allerede var det højeste antal nogensinde ifølge mediet.

Antallet af medlemmer i det tyske parlament er – i modsætning til for eksempel Folketinget i Danmark – ikke givet på forhånd. Det skyldes et komplekst mandatsystem.

Berlin får sin første kvindelige borgmester

Med SPD's sejr ved delstatsvalget i Berlin får den tyske hovedstad sin første kvindelige borgmester. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Således bliver partiets spidskandidat, Franziska Giffey, borgmester. Hun overtager fra SPD's Michael Müller, der ikke genopstiller. SPD vandt valget i Berlin med 21,4 procent af stemmerne.

Mette Frederiksen ønsker Olaf Scholz tillykke med valget

Statsminister Mette Frederisken ønsker Tysklands socialdemokratiske parti og dets leder, Olaf Scholz, tillykke med valgresultatet. 

- Stort tillykke til SPD og Olaf Scholz med et flot valgresultat. Det er godt gået, skriver hun på Facebook.

Michael Aastrup Jensen: - Bedre end frygtet

Udenrigsordfører i Venstre Michael Aastrup Jensen er mandag morgen godt tilfreds med valgresultatet fra Tyskland. 

- Vores liberale søsterparti, FDP, ser ud til at få en kongemagerrolle, hvorpå det nu er dem, der kommer til at være medbestemmende, i forhold til hvilken retning den tyske økonomi kommer til at bevæge sig i, siger han til TV 2. 

Det mener Michael Aastrup Jensen er vigtigt for Danmark. 

- Skræmmescenariet med et stort set udelukkende rødt flertal i Tyskland ser ud til at være fjernet, og nu ser det ud til, at det bliver langt bedre end frygtet. 

Flere koalitioner er i spil efter tysk valg

En række forskellige koalitionsmuligheder er stadig i spil, og forude venter formentlig hårde politiske forhandlinger for at nå til enighed.

Ifølge TV 2s Tysklands-analytiker Mirco Reimer Elster er der reelt to realistiske scenerier. 

- Det ene er den såkaldte Jamaica-koalition med CDU/CSU, De Liberale og De Grønne, og den anden er koalitionen med De Grønne, SPD og FDP – den såkaldte trafiklys-koalition, siger han.

Dermed står Tyskland i en situation, hvor socialdemokraterne (SPD), konservative (CDU/CSU), de liberale (FDP) og De Grønne i bund og grund skal blive enige om, hvilke tre partier der skal sidde i regeringen. Og hvem der skal blive kansler.

- Valgresultatet har tydeliggjort, at det her i sidste ende bliver afgjort af, hvad de store partier kan tilbyde de små, siger Mirco Reimer Elster.

Fragmentering af hele det politiske system

Tysklands-analytiker Mirco Reimer Elster anser resultatet af valget i Tyskland som historisk. 

Topscoreren blev socialdemokratiske SPD med 25,7 procent, mens konservative CDU/CSU fik 24,1 procent af stemmerne.  

- 26 procent for et kanslerparti er historisk lavt i Tyskland. Det betyder jo også, at de små partier begynder at rotte sig sammen, da de tilsammen er større og dermed kan få reel indflydelse, siger han. 

Dermed ser Tyskland ind i et langt mere fragmenteret politisk landskab, og det er ikke noget, de tyske vælgere har været vant til. 

- Det er på mange måder en enorm fragmentering af det tyske politiske system, der ellers i årevis har været karakteriseret ved stabilitet og ikke særlig stor variation i Forbundsdagen, siger Mirco Reimer Elster.

Fortsat stor usikkerhed om kanslerposten

Selvom stemmerne er talt op efter det tyske valg søndag, går Tyskland mandag ind i en periode med uforudsigelighed efter et tæt valg. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Begge kanslerkandidater, socialdemokraten Olaf Scholz og konservative Armin Laschet, fra de to største partier har meldt sig klar til at lede Europas største økonomi. Det efterlader spørgsmålet om, hvem der bliver Angela Merkels afløser, vidt åbent.

Nu venter der et forhandlingsforløb, hvor både SPD og CDU/CSU vil bejle til de to mindre partier, de liberale i FDP og miljøpartiet De Grønne. De kan være mulige koalitionspartnere for begge de store partier.

Sådan fordelte stemmerne sig

Det socialdemokratiske SPD har overtaget positionen som Tysklands største parti efter søndagens valg til Forbundsdagen fra det konservative CDU/CSU.

Det viser det officielle valgresultat, der er offentliggjort tidligt mandag morgen.

Sådan stemte tyskerne – i parentes resultatet fra valget i 2017.

1. SPD: 25,7 procent (20,5).

2. CDU/CSU: 24,1 procent (32,9).

3. De Grønne: 14,8 procent (8,9).

4. FDP: 11,5 procent (10,7).

5. AfD: 10,3 procent (12,6).

6. Die Linke: 4,9 procent (9,2).

Kilde: dpa, ZDF

Tysk venstrefløjsparti kommer ikke over spærregrænsen

Det tyske venstrefløjsparti Die Linke får 4,9 procent af stemmerne ved søndagens valg til Forbundsdagen i Tyskland og kommer dermed ikke over spærregrænsen på fem procent.

Men da partiet står til at vinde mindst tre kredsmandater, får det på grund af tyske valgregler ikke betydning for partiets mandattal, som ifølge nyhedsbureauet dpa forventes at ende omkring 39 mandater.

Socialdemokraterne sejrer ved valget til Forbundsdagen

Det tyske socialdemokrati SPD vinder søndagens valg til Forbundsdagen med 25,7 procent af stemmerne foran de konservative søsterpartier CDU/CSU med 24,1 procent.

Det viser det officielle resultat. Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa tidligt mandag morgen.

Afgørelsen falder efter en tysk valgdag, der var præcis lige så nervepirrende, som flere eksperter havde forudset. Herunder kan du se et overblik over søndagens forløb.