Nyheder

Sidste år ventede tusinder forgæves i kø - tirsdag åbnes igen for populært tilskud

Tirsdag kan man igen søge tilskud til energirenoverende tiltag, når Energistyrelsen genåbner Bygningspuljen.

Skal man have skiftet sit gamle oliefyr ud med noget mere miljøvenligt, for eksempel en varmepumpe, er der igen håb om at få lidt håndøre med på vejen fra staten.

Energistyrelsen åbner nemlig på ny for ansøgninger til Bygningspuljen. Det sker tirsdag klokken 10.00, og noget tyder på, at man skal være hurtigt ude.

Styrelsen anbefaler i en pressemeddelelse borgere, der er interesserede, at de tager plads i det digitale venteværelse helt op til en time, inden runden formelt begynder.

I venteværelset får man tildelt et tilfældigt kønummer. Det er ikke inddelt efter, hvem der kommer ind først.

Når man har fået en plads i køen, kan man vælge at få en e-mail, når det er ens tur, så man ikke skal sidde med øjnene limet til computerskærmen.

Man skal dog huske at være vågen. Fra det bliver ens tur, har man kun 30 minutter til at logge ind på portalen, hvor man kan indsende sin ansøgning.

- Jeg troede, det var en joke

Sidste gang, der blev åbnet for ansøgninger til Bygningspuljen, var i april.

Der var dengang meget virak om processen med at ansøge til puljen. Energistyrelsen oplyste til TV 2, at ingen, der havde klikket på linket senere end 15 sekunder efter, at det blev åbnet, fik en plads i det digitale venteværelse.

En af de danskere, som havde set frem til at få del i puljen, var 60-årige Ulrich Juhl fra Næstved.

Han og hans kone ville søge tilskud til en varmepumpe, men vidste godt, at puljen var særdeles populær. Derfor sad de begge klar ved tasterne, da der blev åbnet for ansøgningerne.

De fik sig dog noget af et chok, da kønummeret viste 29.342.

- Jeg troede, det var en joke. Hvordan kunne så mange mennesker være foran os, når vi var så hurtige, tænkte jeg, sagde Ulrich Juhl til TV 2.

Det blev efterfølgende oplyst til TV 2, at det var muligt at blive placeret i venteværelset før andre, hvis man klikkede på linket før tid - modsat denne gang, hvor Energistyrelsen melder netop den information ud på forhånd.

Det chokerede blandt andre Ulrich Juhl, at man kunne få plads før. Han sagde, at det var "at gøre grin med folk".

Dengang gik der blot 13 timer, inden der var ansøgninger nok til at udmønte de 250 millioner, som der dengang kunne ansøges om. Ulrich Juhl nåede ikke at komme igennem, før puljen var opbrugt. 8600 personer fik del i pengene.

Sættes på pause efter 10 timer

Skulle klokken slå 20.00 tirsdag aften, uden at der er nok ansøgninger, bliver systemet sat på pause. Det vil i det tilfælde genåbne onsdag morgen klokken 08.00.

Ifølge pressemeddelelsen fra styrelsen er det endnu ikke til at sige, hvor mange, der denne gang vil søge tilskud.

- Det er derfor også vanskeligt at spå om, hvorvidt ventetiden vil være lang. Men det vil være fornuftigt som ansøger at forberede sig på ventetid, skriver styrelsen.

Til gengæld kan der søges flere penge denne gang - ifølge Ekstra Bladet er der 675 millioner kroner at søge i runden, der altså starter tirsdag.

Tilskuddene, man kan søge fra Bygningspuljen, skal gå til forbedringer af boligen, der sparer energi.

Det kan være varmepumper til bedre isolering samt nye vinduer.