Hvad skete der? Søndag stemte tyskerne om, hvem der skal tage over som kansler efter Angela Merkel. Se hvad der skete i bloggen herunder.

Bloggen opdateres ikke længere.

Prognoser giver CDU historisk ringe resultater

CDU står til et historisk ringe resultat ved søndagens delstatsvalg i Berlin, der finder sted samme dag som det tyske valg til Forbundsdagen. Det viser prognoser fra de tyske tv-stationer ZDF og RBB .

Partiet står til under 17 procent af stemmerne. Det værste resultat nogensinde, hvis det sker.

Dermed er der på flere måder tale om en skuffende dag for det magtvante parti. På landsplan står partiet sammen med søsterpartiet CSU til at få 24,5 procent af stemmerne, viser ZDF's prognose.

Det er i så fald partiets værste valg siden Anden Verdenskrig.

CDU taber Merkels valgkreds for første gang i over 30 år

Som et tegn på, hvor slemt dagens valg er for CDU, har partiet nu tabt en helt særlig valgkreds.

For den kreds, der har sendt Angela Merkel direkte i Forbundsdagen siden 1990, har nu i stedet sendt Anna Kassautzki fra SPD afsted. Dermed slog hun CDU's 33-årige Georg Günther.

Det fremgår af den officielle optælling fra valgkredsen Vorpommern-Rügen, Vorpommern-Greifswald I.

CDU's kanslerkandidat kan tabe en plads i Forbundsdagen

Armin Laschet har mere end en grund til at bekymre sig og bide negle i aften, for kanslerposten er for alvor i fare.

Udover at der stadig er dødt løb mellem hans konservative CDU og det socialdemokratiske SPD, er der nu tvivl om, hvorvidt han overhovedet får en plads i Forbundsdagen. Det skriver Berliner Zeitung.

Glipper det for Armin Laschet at blive valgt ind, kan han ikke blive kansler.

Dansk mindretal fejrer mandat: - Og det var Danmark. Olé, olé olé!

- Og det var Danmark, og det var Danmark. Olé, olé, olé.

Valgfesten stak for alvor af, da det for øjeblikke siden stod klart, at Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW) - med stor sandsynlighed - er kommet i Forbundsdagen med deres kandidat Stefan Seidler.

- Det var ikke Danmark. Det var SSW, siger han og overdøves af partifællers sejrsjubel i Flensborg.

Derefter bryder partiet ud i "Vi er røde, vi er hvide", mens de flager og fejrer deres valgsejr.

- Jeg er glad. Jeg er rigtig glad. Jeg er også træt, for det har været nogle hårde uger, men glæden vejer tungest netop nu, siger Stefan Seidler til TV 2.

Det er første gang i 60 år, at partiet stiller op til et nationalt valg. Det er ikke sket siden 1961.

Nyeste valgprognose spår endnu mere dødt løb

Selv om SPD stadig fører, er forspringet til CDU skrumpet i den seneste prognose fra ZDF.

SPD står i den til 26 procent af stemmerne, mens CDU står til 24,6 procent.

I prognosen før da stod socialdemokraterne til 25,8 procent af stemmerne, mens kristendemokraterne stod til 24,2 procent. Dermed ligger de to største partier nu endnu tættere. 

De Grønne spås at få 13,9 procent, mens FDP står til 11,7. Det er de to partier, der formentlig får afgørende betydning for, hvem der ender med at blive kansler. 

Unge vender de store partier ryggen

De foreløbige tal fra søndagens valg viser, at mens kun godt hver tiende vælger under 25 år stemte på CDU/CSU-duoen, gjorde knap 40 procent af vælgerne på 70 år eller over det samme.

De ældre vælgere peger i høj grad på de traditionelle partier, mens de yngre hellere ser De Grønne og de liberale i FDP ved magten. Det har Tageschau regnet sig frem til.

- Det er megaspændende, siger spidskandidat for dansk mindretal

Det er spændende - og anstrengende - og der bides i den grad negle ved valgfesten hos Sydslesvigsk Vælgerforening i Flensborg. Samtidig er humøret i top.

For prognoserne viser, at det danske mindretal kan komme i Forbundsdagen med ét mandat for første gang siden 1949. Og sker det, er det Stefan Seidler, der skal til Berlin.

- Det er megaspændende. Vi regner og regner og ser hele tiden på, hvad der sker, siger han til TV 2.

SSW-politiker viser dedikation med hjemmestrik: - Jeg er stolt af at bære den

Humøret er højt hos Sydslesvigsk Vælgerforening (SSW), der står til at komme ind med et mandat.

En af dem, som er særligt glade, er Flemming Meyer. Han har kæmpet for SSW i mange år, og hans dedikation kan blandt andet ses på det tøj, han har valgt at iklæde sig i aften. Flemming Meyer har nemlig en gul hjemmestrik på, hvor der står SSW.

- Den har min mor strikket til min far. Efter min fars død har jeg overtaget sweateren. Jeg er så stolt at, at jeg kan bære den i aften. Det har altid været min fars store drøm, at SSW blev valgt ind, siger Flemming Meyer.

SSW kæmper for at få en mere skandinavisk inspireret socialpolitik, et bedre samarbejde hen over Tysklands grænse mod nord og selvfølgelig at skabe bedre forhold for det danske mindretal.

Kanslerkandidater satser på ny regering før jul

Den store tv-transmitterede "Elefantrunde" er nu ovre.

Og selv om det hele stadig er meget åbent i forhold til, hvem der kan samarbejde med hvem, slog Olaf Scholz fast, der skal dannes en koalition snarest muligt.

For han ønsker ikke, at Angela Merkel ikke skal holde juletalen på kanslerkontoret.

- At lægge sig fast på en bestemt dato er absurd, men jeg - og vi - gør alt, hvad vi kan for at sikre, at vi kan være klar inden jul. Lidt før vil også være godt, sagde Scholz.

Også CDU's kanslerkandidat, Armin Laschet, vil have en ny regeringen, før politikerne skal på juleferie.

- Ny regering kan skabe arbejdspladser i Danmark, siger Kofod

Der er klare fordele ved en SPD-ledet af regering - eller en anden regering, hvor De Grønne er en del af koalitionen. Det siger Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), til TV 2.

- Grøn omstilling og modernisering af industrien var store emner i valgkampen, og det er jo noget, der lyder godt som dansker, for det kan betyde mere eksport og arbejdspladser i Danmark.

En af SPD's og De Grønnes mærkesager er at hæve mindstelønnen i Tyskland, og det er godt nyt for Danmark, pointerer den danske udenrigsminister.

- Det gavner vores konkurrenceevne og kan give os endnu mere eksport til Tyskland.

Merkel kan slå rekord som kansler

Ved valget i 2017 tog det 171 dage at danne regering, Og som man kan se af "Elefantrunden" er der også svære forhandlinger forude denne gang.

Med det meget tætte valgresultat kan det tage både uger og måneder at danne ny regering, og sker det, kan Merkel slå en spændende rekord. 

For mens der forhandles, bliver hun på posten. Og sidder hun stadig på kanslerkontoret 17. december, slår hun Helmut Kohls rekord som den længstsiddende kansler.

Det har Deutsche Welle regnet sig frem til.

Laschet måske færdig i tysk politik

CDU står til at få det dårligste valg nogensinde, og det er et stort nederlag for manden i spidsen – Armin Laschet. Ifølge Ulla Terkelsen kan det få store konsekvenser for ham. 

- Jeg tror, at han er færdig i tysk politik, hvis han ikke kommer til at sidde for bordenden, når der skal dannes en regering, siger hun.  

Tysklands-analytiker Mirco Reimer Elster supplerer med, at det dårlige valg for CDU tyder på, at missionen med at give Angela Merkels trone videre simpelthen er mislykket.  

Skal kongemagere forhandle først?

En af de andre kongemagere efter dagens valg er FDP.

Og i "Elefantrunden" leger Christian Lindner med tanken om, at kongemagerpartierne måske skal snakke sammen, før de forhandler med de store partier CDU og SPD.

- Det er måske FDP og De Grønne, der skal snakke sammen først, siger han.

Lindner løfter ikke sløret for, hvem FDP kan finde på at pege på, men siger, at partiet går åbent til forhandlingerne.

- Vi går vores egne veje. Vi argumenterer for vores sager: At vi skal tjene penge, før vi kan fordele dem, og at vi er mod forbud og for åbenhed, siger Christian Lindner.

- Fornyelse er afgørende, siger grøn kongemager

I stedet for at argumentere for mere stabilitet, slår De Grønne på tromme for fornyelse.

- Det er fornyelse, der er afgørende, siger De Grønnes kanslerkandidat Annalena Baerbock.

- Demokrati lever af alternativer. Den næste regering er nødt til at være en klimaregering. Det har vi fået mandat til.

Klima har været et af de store emner i valgkampen

Søsterparti støtter CDU-kandidat som kansler trods skuffelse

Også Markus Söder fra CDU's søsterparti CSU holder fast i, at CDU/CSU sagtens kan ende bag skriverbordet i kanslerkontoret efter dette valg.

- Det handler om at holde Tyskland stabil og stadig forny, og det mener jeg, vi kan med Armin Laschet - og med FDP og De Grønne - og vi tilbyder at være den rette partner for det, siger han.

- Jeg har enorm respekt for Armin Laschet.

- Det er et uskønt tab af stemmer, erkender Laschet

CDU har tegnet sig for den største tilbagegang. Trods det ønsker Armin Laschet at tage over som kansler efter Merkel. Men kan man det efter sådan et valg, spørges Armin Laschet?

- Det er et uskønt tab af stemmer, siger Laschet.

Lige nu er partiet på andenpladsen i meningsmålingerne. Men Laschet holder fast i, at han er lige så klar til at overtage kanslerposten som SPD.

- Der er ikke noget parti, der kan danne regering alene. Nu er den store opgave for partierne at finde ud, hvor de har de største fællesnævnere.

Så er "Elefantrunden" i gang

Hvor bevæger Tyskland sig hen - og med hvilken koalitionsregering ved roret?

Det er omdrejningspunktet for aftenens "Elefantrunde", siger aftenens værter.

Kanslerkandidater ankommer til den store "Elefantrunde"

Partiets kanslerkandidater er ved at ankomme til den store partilederrunde, der sendes live på tv.

Her er det CDU's Armin Laschet, der ankommer med et stort smil - selv om han for et par timer siden erkendte, at de første målinger af valgets resultat er skuffende for CDU.

- Og hvem er det, der kan komme galt afsted i aften? Det er manden, der ikke engang kunne finde ud at vende sin stemmeseddel korrekt. Det er Armin Laschet, siger Mirco Reimer-Elster.

Debatten også "Elefantenrunden" som en henvisning til de stærke ledere af elefantflokken.

De grønne kongemagere skæver til SPD

De Grønne er klar til at forhandle om en regering.

Som en af flere kongemagere siger partiet til tv–stationen ZDF, at de går efter en koalition, "der passer til" tiden - men at De Grønne dog læner sig mere mod SPD end CDU/CSU.

Om et kvarter sendes en partilederrunde på tysk tv. De første partier, der deltager, er netop De Grønne sammen med CDU og SPD.

Venstrepartiet Die Linke går markant tilbage

Die Linke ligger i prognoser på lige præcis fem procent af stemmerne, som er spærregrænsen i Tyskland. Det viser prognoser fra ZDF og ARD.

Bliver prognoserne også det endelige resultat, vil partiet se sig selv næsten halveret siden seneste valg. I 2017 fik partiet 9,2 procent af stemmerne.

Die Linke er en pendant til Enhedslisten og har rødder i DDR.