GO'

Lægen afliver forkølelsesmyter – her er hans tre råd

En gennemsnitlig dansker får to til tre luftvejsinfektioner om året, lyder det fra speciallæge Morten Dahl.

Snotnæse, feber og en dunkende hovedpine.

Forkølelsessæsonen er over os, og efter halvandet år med coronapandemi spår sundhedseksperter, at det kan blive en hård vintersæson på forkølelsesfronten.

Ifølge speciallæge Morten Dahl findes der mange myter, når man spørger "Doktor Google" om gode råd til at bekæmpe forkølelse.

Det er dog de færreste, der virker.

- Alkohol, en kop varm te og chili kan måske føles rart og dulmende, for den smerte vi har i vores slimhinder, men der er ikke noget, der for alvor kan påvirke den underliggende infektion, vi er blevet ramt af, lyder det.

Når man først er blevet syg, er det nemlig begrænset, hvad man kan gøre, forklarer speciallægen i ‘Go’ morgen Danmark’.

Sådan kan du forebygge

Zink er det eneste, Morten Dahl er faldet over i forskningen, som kan have en lille effekt mod en forkølelse, men det er ikke noget, han vil anbefale:

- Jeg synes, at det er lidt teoretisk, fordi det er så store doser, at der er rigtig store chancer for, at man får bivirkninger som kvalme, smagsforstyrrelser og alment ubehag, og så har man det bare lidt dårligere af noget andet, forklarer han.

Tre råd til at forebygge forkølelse

Motionér regelmæssigt: Motion er med til at styrke vores immunforsvar og gøre os modstandsdygtige, så vi kan bekæmpe nogle af infektionerne, før vi bliver syge af dem. 

Undgå at ryge: Rygere har flere luftvejsinfektioner end ikke-rygere. 

Undgå for meget stress: Der er lavet forskning på området, hvor folks stressniveau er blevet målt, hvorefter de er blevet udsat for forskellige vira. Resultaterne viste, at dem, der havde et højere niveau af stress, oftere blev syge. 

Kilde: Morten Dahl, speciallæge, Læge og familie 

I stedet kommer Morten Dahl med tre råd til at forebygge vores immunforsvar for på den måde at blive mere modstandsdygtige over for vinterens luftvejsinfektioner:

Dyrk regelmæssig motion, drop cigaretter og undgå stress.

Overvej at tage vitaminpiller

I stedet for at bekæmpe infektionerne, når vi allerede har dem i kroppen, anbefaler speciallægen, at vi forebygger, mens vi er raske.

Derudover kan det også hjælpe at følge Sundhedsstyrelsens anbefaling om at spise D-vitamin i vinterhalvåret.

- Der er helt klar dokumentation for, at hvis man undgår at være i underskud af D-vitamin, vil det være med til at forebygge luftvejsinfektioner, lyder det.

Morten Dahl anbefaler ligeledes, at man kan spise en multivitaminpille ved siden af, hvis det kniber med grøntsagerne.

Kan ikke undgå sygdom

Morten Dahl understreger, at uanset hvor sundt man lever, så kan man ikke undgå at blive ramt af løbende 11-taller engang i mellem, og det er heller ikke meningen.

Den gennemsnitlige dansker bliver ramt af to til tre luftvejsinfektioner om året, mens børnefamilier oplever mere end det dobbelte, lyder det.

- Jeg tror ikke, at det skal være målet, at vi aldrig kommer til at få nogle luftvejsinfektioner igen, fordi det kommer vi til at få. Det er en del af vores hverdag, specielt når man lever på de breddegrader, vi gør, forklarer Morten Dahl.

Man er mest smitsom i starten af ens infektion

Morten Dahl, speciallæge, Læge og familie

Sundhedsstyrelsen kom lørdag med en opfordring om at blive hjemme og ligeledes holde sine børn hjemme ved symptomer på sygdom.

I forhold til, hvornår vi igen kan tage på arbejde efter en forkølelse, er det en balancegang, lyder det.

- Man er mest smitsom i starten af ens infektion, specielt i den fase hvor man har feber eller bragende hoste. Så det handler om at finde den balancegang, hvor man går på arbejde, når man er frisk nok til det, og hvor man er ude over den mest smitsomme fase, slutter han.

Se interviewet med Morten Dahl i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY.