Nyheder

Forsvaret hjalp Systematic med at træne Emiraternes militær

Mens anklager om menneskeretskrænkelser strømmede ind over Emiraterne, sendte Forsvaret fem danske soldater dertil for at opruste landets militær.

I efteråret 2016 satte fem danske soldater sig på et fly til de Forenede Arabiske Emirater.

Opgaven for soldaterne var - det næste halvandet år - at hjælpe Danmarks største it-virksomhed, Systematic, med at træne Emiraternes militær i det danske kampstyringssystem SitaWare.

På det tidspunkt hang anklagerne om menneskeretskrænkelser og krigsforbrydelser tungt over Emiraterne.

Alligevel fik soldaterne grønt lys af Forsvaret til at tage afsted.

Det viser en omfattende research, som TV 2, Danwatch og Lighthouse Reports har gennemført.

Afsløringen vækker harme blandt flere menneskerettighedsorganisationer. Blandt andre Amnesty.

- Jeg synes, det virker grotesk, og jeg synes, det virker dybt uansvarligt, at det danske forsvar medvirker til at eksportere og lære Emiraternes styrker op i noget, som meget vel kan blive anvendt til menneskerettighedskrænkelser i konflikten i Yemen, siger Dan Hindsgaul, der er konstitueret generalsekretær i Amnesty.

"På orlov uden løn"

De fem danske militærfolk var udlånt af Forsvaret til Danmarks største it-virksomhed, Systematic, i forbindelse med den såkaldte 'Open for business'-strategi, som forpligter det danske forsvar til at hjælpe danske virksomheder med at eksportere deres produkter.

Det fremgår af en artikel i tidsskriftet Interforce.

Strategien blev vedtaget med et stort flertal i 2013. Kun Enhedslisten stemte imod, at Forsvaret skulle "støtte danske virksomheder i deres bestræbelser på at skabe vækst og fremgang".

I strategien står dog intet om, at Forsvaret skal give medarbejdere orlov, så de kan bruge deres militære viden på at uddanne udenlandske soldater.

Men det var det, der skete i 2016.

Og derfor er der intet ulovligt begået, skriver Forsvarsministeriet i en mail:

- Reglerne er i den aktuelle sag overholdt, og de pågældende medarbejdere har haft orlov uden løn fra Forsvaret i den periode, de har arbejdet for et eksternt firma i Forenede Arabiske Emirater, lyder det.

Samme argument lyder fra Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrke, som i en mail til TV 2 skriver, at udsendelsen rigtig nok skete i "rammen af hensigten i "Open for Business-strategien"", men at Forsvarets rolle i sagen "blot har været at formidle kontakten mellem Systematic og de interesserede medarbejdere".

Overtrædelse af international lov

Men den holder ikke mener Kevin Jon Heller, som er professor i international ret og sikkerhed på Center for Militære Studier på Københavns Universitet.

Han mener, at det kan være en overtrædelse af international ret, når ansatte i det danske forsvar hjælper Emiraternes militær med at blive bedre til at føre krig.

Orlov eller ej.

- Det har stået klart i årevis, at de Forenede Arabiske Emirater ikke overholder krigens love. Beviserne herfor er temmelig overvældende, siger Kevin Jon Keller og fortsætter:

- Enhver bistand til Emiraternes militær fra Danmark, herunder fra danske diplomater eller danske soldater, risikerer at være i strid med international ret.

"Meget sandsynligt", at det bliver brugt i Yemen

Også Amnesty undrer sig over, at Forsvarsministeriet kan nikke ja til, at dansk forsvarspersonel opruster Emiraternes militær.

- Der har jo øjensynligt været en tilladelse fra Forsvaret til, at deres soldater på orlov kunne få lov til at deltage i det her, der vel kan betegnes som et eksportfremstød, og det er dybt usmageligt, dybt skadeligt, og måske noget, der kan have fået fatale konsekvenser for civile i Yemen, siger Dan Hindsgaul.

Fakta om krigen i Yemen

  • En koalition af arabiske og afrikanske lande gik i marts 2015 i krig i Yemen som reaktion på, at houthi-oprørsgruppen i januar 2015 væltede landets regering.
  • Koalitionen mod houthierne er anført af Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.
  • Mellem 100.000 og 230.000 er døde i kamphandlinger eller som følge af krigen og flådeblokaden af landet, der forhindrer forsyninger af mad, medicin og nødhjælp.
  • 80 procent af landets 28 millioner indbyggere har brug for nødhjælp.
  • Millioner sulter og mangler medicin, og FN betegner Yemen som den værste humanitære krise i verden.

Pieter Wesemann, militærforsker ved Stokholm Peace and Research Center, SIPRI, vurderer, at det er højst sandsynligt, at Emiraterne har anvendt SitaWare i Yemen, hvor det er altafgørende at have et kampstyringssystem som det danske.

- SitaWare er leveret i 2017-2018, så det er meget sandsynligt, at det er blevet anvendt eller bliver anvendt i Yemen. Det vil simpelthen ikke give mening, hvis det ikke var tilfældet, siger han.

Omgærdet af hemmelighedskræmmeri

Præcis hvad de fem danskere lavede, mens de opholdt sig i Abu Dhabi, er omgærdet af stort hemmelighedskræmmeri.

Både Systematic, Forsvaret og de udsendte, som Danwatch og TV2 har været i kontakt med, afviser at fortælle nærmere om opgaverne og henviser til, at arbejdet for det emiratiske militær foregår under fortrolighedsklausuler.

En gennemgang af en lang række åbne kilder, herunder de udsendte danskeres CV’er på LinkedIn, viser at arbejdet bestod i at uddanne og træne en lang række forskellige ansatte i det emiratiske militær.

Og en artikel i forsvarsmagasinet Asian Military Review bekræfter, at mindst 800 emiratiske soldater blev trænet.

Enhedslisten vil have sagen undersøgt

Afsløringen bekymrer Enhedslisten, som var det eneste parti, der i sin tid stemte nej til Open for Business-strategien.

- Det her er en rigtig, rigtig grim sag. Vi ved jo godt alle sammen, hvad der er foregået i Emiraternes krig i Yemen, som er en af de blodigste. Og at det danske Forsvar er med til at udlåne folk, der skal træne Emiraterne i det her udstyr, det er langt over stregen, siger partiets forsvarsordfører, Eva Flyvholm.

Nu vil Enhedslisten have sagen undersøgt.

Ifølge Forsvarsministeriets hjemmeside skal "aktiviteter i relation til Open for Business" holde sig "inden for rammen af den restriktive danske linje for eksportkontrol og internationale forpligtelser".

TV 2 ville gerne have spurgt forsvarsminister Trine Bramsen(S), om hun kan garantere, at det danske SitaWare ikke bliver brugt til krigsforbrydelser i Yemen, men hun har ikke ønsket at stille op til interview.

Forsvarsministeriet oplyser i stedet følgende på mail:

"Forsvaret og de øvrige myndigheder skal overholde gældende regler. Det gælder også, når det handler om at fremme dansk forsvarsindustris interesser i udlandet. Reglerne er i den aktuelle sag overholdt."