Politik

Her kan du følge partiernes landsmøder

Hvad skete der? Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Det Konservative Folkeparti har hele lørdagen igennem afholdt landsmøder i fire danske byer.

Hvad skete der med dramaet i Dansk Folkeparti? Ved dagens valg til hovedbestyrelsen blev Martin Henriksen trods den seneste tids dramatik - som han har spillet en hovedrolle i - genvalgt. Et opsigtsvækkende resultat, kalder politisk redaktør det.

Livebloggen opdateres ikke længere.

Mette F. om Ærø-tur: - Det er vigtigt, at regeringen passer dens arbejde

Mens dramaet stod på hos Dansk Folkeparti i Herning, mødte Mette Frederiksen pressen ved et doorstep i Aalborg Kongres- og Kulturcenter.

Her blev hun blandt andet spurgt ind til den omstridte Ærø-tur, som forsvarsminister Trine Bramsen tog, samme dag som Kabul faldt.

Men - ganske som Trine Bramsen også selv har udtalt - var turen et spørgsmål om at være tilstede i hele landet som minister:

- Jeg tænker, det er vigtigt, at regeringen passer dens arbejde, og det at passe sit arbejde er mange ting. Det er både at være i operationelle rum, når det er der, man skal være, at løse opgaverne sammen med Folketinget, men det er også at være til stede i hele Danmark, lød det fra statsministeren. 

Martin Henriksen: - Ligesom alle andre har jeg også mine grænser

TV 2 møder Martin Henriksen, efter det officielle program ved DF's landsmøde er slut. Her fortæller han nærmere om, hvad der ligger bag hans brandtale:

- Jeg har følt et behov for at lægge det så klart frem, som jeg kunne, men det skal ikke ses som en personkritik af hverken den ene eller den anden person, siger han. 

Men hvad er så din reaktion på den kritik, Pia Kjærsgaard er kommet med både under og efter din tale?

- Jamen, jeg kommer ikke til at dyrke det der. Jeg har, ligesom alle andre i DF, stor respekt for det, Pia Kjærsgaard har gjort for partiet, og derfor kommer jeg heller ikke til at stå her og gå mere ind i det.

Kommer du til at gå ud og markere dig igen fra på mandag, ligesom du har gjort det i de seneste måneder?

- Jeg blev selv angrebet af andre, og på et tidspunkt reagerede jeg på det, for ligesom alle andre personer har jeg også mine grænser, siger Martin Henriksen og understreger, at han også ønsker, at der fremover kommer mere ro i partiet.

Martin Henriksen: - Jeg er meget glad

TV 2s politiske reporter Jesper Vestergren fanger valgets hovedperson Martin Henriksen ved landsmødet i MCH. 

Kan du knytte en kommentar til resultatet?

- Jeg er meget glad for det og meget ydmyg omkring det, siger Martin Henriksen, som derudover ikke er meget for at tale med TV 2s reporter på stedet.

Pia K.: - Jeg håber bare, han opfører sig ordentligt

Partiets tidligere formand Pia Kjærsgaard taler nu med TV 2 efter valgresultatet. 

Hvad siger du til, at Martin Henriksen nu er genvalgt?

- Jeg håber bare, han opfører sig ordentligt, svarer hun. 

Pia Kjærsgaard fortæller, at hun tror, at dramaet i partiet blandt andet stammer fra Thulesen Dahls ledelsesstil, men at hun forventer, at partiet nu formår at starte forfra. 

Thulesen Dahl: - Martin Henriksen skal holdes i kort snor

Partiformand Kristian Thulesen Dahl fortæller til TV 2, at han er glad for dagens resultat. Han understreger – ligesom i sin tale – at han forventer, at den nye sammensatte hovedbestyrelse kan leve op til to ting:

At kunne samarbejde og at kunne holde uenigheder internt.

- Efter denne her weekend kommer vi til at tale rigtig godt sammen om, hvordan vi kan udstikke rammerne fremover.

Han understreger desuden, at den genvalgte Martin Henriksen "er en, der hele tiden skal holdes i kort snor". 

"Martin Henriksen er topscorer – Pia K. er på direkte kollisionskurs"

Tidligere folketingsmedlem Martin Henriksen er den helt store stemmesluger ved dagens valg til DF's hovedbestyrelse. Dermed kommer der ikke ro på i partiet, vurderer TV 2s politiske redaktør, Hans Redder. 

- Partiets nestor, Pia Kjærsgaard, og Henriksen er jo på direkte kollissionskurs nu, siger Hans Redder.

Martin Henriksen angreb tidligere lørdag andre medlemmer af hovedbestyrelsen i sin opstillingstale, hvor han også kritiserede partiets linje på udlændingeområdet for at være for slap.

Under talen rystede Pia Kjærsgaard på hovedet og vendte tommelfingeren nedad.

"Opsigtsvækkende resultat"

TV 2s politiske redaktør, Hans Redder, fortæller, at dagens resultat i DF er en smule overraskende.

- Det er meget opsigtsvækkende, at Martin Henriksen bliver valgt ind med den tale, han holdt, som medførte, at Pia Kjærsgaard sad tilbage og rystede på hovedet, siger Hans Redder. 

- Pia Kjærsgaard må sidde tilbage og tænke: "Hvad skete der lige der?"

Martin Henriksen har været hovedperson i dramaet omkring Dansk Folkeparti i de seneste uger – blandt andet fordi han har delt partiets interne uenigheder i medierne.

Vistisen: - Jeg er ked af dagens resultat

Anders Vistisen, som var Martin Henriksens modkandidat ved valget til hovedbestyrelsen, er dermed ikke blevet valgt ind. 

Han fortryder debatten i medierne i de seneste måneder, og han er ked af dagens resultat, fortæller han til TV 2. 

- Jeg skulle måske have taget lidt mere til genmæle i medierne. Men nu håber jeg bare, at partiet kommer godt videre.

Martin Henriksen valgt ind i hovedbestyrelsen

Martin Henriksen er valgt ind i hovedbestyrelsen igen sammen med to nyvalgte kandidater, Jens Vornøe og Merete Dea Larsen.

Med sine 272 stemmer er han den kandidat, der scorer absolut flest stemmer ved valget.

Nu afgøres det, hvem der vinder valget til DF's hovedbestyrelse

Hovedbestyrelsen vælges ved landsmødet i Herning.

Thulesen Dahl som genvalgt formand betyder ikke ro i partiet

Kristian Thulesen Dahl er genvalgt som formand ved Dansk Folkepartis landsmøde i Herning. Men det er ikke nødvendigvis et tegn på, at der dermed igen opstår fred og ro i partiet.

Det fortæller Jesper Vestergren, TV 2s politiske analytiker:

- Det ville undre mig meget, hvis der gør det. Her på landsmødet bliver der snakket meget om, at der nu skal trækkes en streg i sandet.

- Men herfra vil kampen komme til at handle om, hvor den streg så skal trækkes.

Mette F. afviser at tilføre landbruget flere penge i kommende aftale

Mette Frederiksen, der i sin tale brugte en del tid på at tale om de kommende landbrugsforhandlinger, mødte pressen ved et doorstep i Aalborg under partiets landsmøde. 

Her afviser statsministeren, at landbruget skal have tilført flere penge i en kommende landbrugsaftale:

- Det er ikke vores udgangspunkt, at der skal tilføres flere penge. Vi forhandler allerede om 22 milliarder. Det er et ret stort beløb i forvejen, siger hun.

- Vi skal lidt væk fra der, hvor Venstre eller Det Konservative Folkeparti bare stiller sig op og siger, at vi skal bruge flere penge. Det er faktisk næsten det, vi hører mest fra de borgerlige partier i dag, hver gang vi forhandler. Vi er i en anden tid nu.

Lige nu tælles stemmerne op i DF – resultat forventes klart klokken 16

Det er i Messecenter Herning, at valget til den nye hovedbestyrelse foregår. Følg det her i livebloggen og på TV 2 NEWS.

Thulesen Dahl er genvalgt som formand

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er genvalgt som formand for Dansk Folkeparti. Det sker på partiets årsmøde i Herning. Valget er sket uden modkandidater.

Pia K. om Martin Henriksen: - Jeg blev faktisk vred

TV 2s politiske reporter Camilla Stampe møder tidligere DF-formand Pia Kjærsgaard i Herning. Her fortæller hun, hvorfor hun reagerede hovedrystende på Martin Henriksens tale:

- Jeg blev faktisk vred. Martin Henriksen har været ude i medierne i lang tid og underkende vores politik, og det bryder jeg mig ikke om.

Har han en pointe i, at I skal stå skarpere?

- Nej, det har han ikke. Overhovedet ikke. Igen synes jeg bare, man skal stå sammen, og jeg synes, han skaber splittelse, og det bryder jeg mig ikke om. 

Til spørgsmålet om hvorvidt hendes kropssprog under talen er med til at gøre splittelsen større, lyder svaret:

- Nej. Folk kender også mig, og jeg er til at læse som en åben bog.

"Henriksen gav den fuld skrue"

Ifølge Søs Marie Serup fik den "fuld skrue på det hele", da Martin Henriksen holdt sin tale. 

Det samme fortæller Hans Redder:

- Det var en Martin Henriksen, der gjorde alt for at tale konflikten op, siger den politiske redaktør.

- Vi bliver nødt til at være skarpere. Men i stedet diskuterer vi, om vi skal være pænere og hvordan tonen i debatten er. Det lyder næsten halvradikalt, sagde Henriksen for eksempel. Læs mere fra hans tale her.

Flere af de opstillede til DF's hovedbestyrelse holder nu taler

Det gælder blandt andet Jens Vornøe, Danny Rosenkilde Nielsen med flere.

- En stemme på mig er en stemme på en hård linje over for islam

Næste hovedbestyrelsesopstillede, der skal tale, er Erik Høgh-Sørensen.

Han mener også, det er på tide, at det interne drama bliver lagt på hylden:

- Uanset hvem der vinder eller taber dette kampvalg, så skal vi lægge uenighederne bag os, og så skal vi holde en kanon fest i aften.

Erik Høgh-Sørensen benytter sin tale til at love DF-medlemmerne, at en stemme på ham er en stemme på en "hård linje over for islam". Han har efterlyst en hårdere udlændingepolitik i partiet. 

Vistisen: - Partiet minder mig om en dysfunktionel skolegård

Efter Martin Henriksen er en af de andre opstillede til hovedbestyrelsen, Anders Vistisen, der stiller sig på talerstolen. Han er heller ikke tilfreds med partiets tilstand, og han lægger absolut heller ikke fingre imellem:

- Sagt lige ud af posen: Jeg har simpelthen svært ved at kende mit gamle parti. Faktisk er jeg meget bekymret, lyder det.

- Det minder mig om en dysfunktionel skolegård, hvor der spredes rygter om hinanden. 

Ifølge Vistisen sker rygtespredningen både på mails, ligesom det sker i pressen - en henvisning til den seneste tids strid i partiet.

Martin Henriksen: - Vi skal snart til at tage os seriøst sammen

Nu taler Martin Henriksen. Han er tidligere folketingsmedlem og stiller op til hovedbestyrelsen.

Og han mener, det står skidt til i partiet – og han lægger ikke fingre imellem i sin tale.

- Vi skal snart til at tage os seriøst sammen, ellers bliver vi til et ligegyldigt parti, som kun bliver husket for Meld og Feld.

Martin Henriksen er en af hovedpersonerne i den interne strid, der har været i partiet på det seneste. Han efterlyser en hårdere udlændingepolitik.

Hans tale får Pia Kjærsgaard til at ryste kraftigt på hovedet, ligesom hun vender tommelfingeren nedad.

- Det er den hårde, ubarmhjertige sandhed, som vi bliver nødt til at forholde os til, siger han videre.