Danskerne har masser af gæld - her er den typiske skyldner

Nederst i artiklen kan du klikke dig rundt i et danmarkskort og fĂĄ overblik over, hvor meget der skyldes i din kommune.

Bor du i Region Sjælland?

Er du mand?

Og er du mellem 30 og 49 ĂĄr?

Så er der større risiko for, at du skylder penge til det offentlige, end hvis du bor i Region Nordjylland, er kvinde og under 20 år.

Det viser en ny opgørelse fra Gældsstyrelsen, der inddriver gæld på vegne af stat, kommuner og offentlige virksomheder.

Opgørelsen viser, hvor meget gæld danskerne har til det offentlige, og hvordan skyldnerne er fordelt på geografi, køn og alder. Og sat på spidsen ser den typiske skyldner ifølge opgørelsen sådan her ud:

Mens 22 procent af borgerne i Lolland Kommune skylder penge, gør det sig kun gældende for 10 procent i Allerød. Her ser du beskrivelsen af dem, der skylder mindst:

I alt skylder omkring 1,1 million danskere i gennemsnit det offentlige 105.000 kroner. Det giver over 115 milliarder kroner, og gælden varierer fra beskedne p-bøder og biblioteksrykkere til store millionbeløb.

Som illustrationerne viser, topper Lolland listen over kommuner med højest andel af skyldnere, mens Allerød ligger i den modsatte ende af skalaen. Mændene udgør på landsplan størstedelen af skyldnerne, og omkring 45 procent af alle, der skylder penge til det offentlige, er i aldersgruppen 30-49 år.

Selvstændige, SU-lån og kriminelle

Virksomheden Hjælp til Gæld rådgiver personer med gæld til det offentlige og private for over 200.000 kroner. Og jurist og gældsrådgiver i foretagendet Michael Roth fortæller, at den typiske skyldner – groft sagt – kan inddeles i tre kategorier, når vi befinder os i de høje beløb:

  1. Den selvstændige, der går ned med sin enkeltmandsvirksomhed og ikke rettidigt får betalt moms og skat.
  2. Personer med gamle SU-lån, der har vokset sig markant større, uden man har opdaget det.
  3. Folk, der har begået en kriminel handling med bødekrav og sagsomkostninger så store, så de er så godt som umulige at betale.

Ifølge Michael Roth er det ikke til at zoome meget mere ind på, hvem der oftest bøvler med gæld. For det er høj som lav, der skylder penge til det offentlige, fortæller han.

- Jeg taler med læger og tandlæger, der er gået konkurs med praksis. Den kendte skuespiller, der har glemt at betale sine B-skatter eller regnet med et job, der ikke kom. En tidligere folketingspolitiker. Folkeskolelærere, politifolk, håndværkere. Ja, selv en revisor, siger han.

Det offentlige som kassekredit

Gældsstyrelsen har ikke et overblik over, hvilken type gæld de 1,1 million danskere skylder. Men i 2019 skyldte danskerne eksempelvis knap 37 milliarder kroner i underholdsbidrag, SU-gæld, politibøder og p-afgifter.

85 milliarder kroner manglede til moms, selskabsskat, restskat og A-skat.

Hvor mange skyldnere er der i din region?

14 procent af borgerne i Region Midtjylland har har gæld til det offentlige. I gennemsnit for 95.000 kr.

14 procent af borgerne i Region Nordjylland har gæld til det offentlige. I gennemsnit for 97.000 kr.

15 procent af borgerne i Region Syddanmark har gæld til det offentlige. I gennemsnit for 98.000 kr.

16 procent af borgerne i Region Hovedstaden har gæld til det offentlige. I gennemsnit for 119.000 kr.

17 procent af borgerne i Region Sjælland har gæld til det offentlige. I gennemsnit for 127.000 kr.

Michael Roth fortæller, at mange ikke er klar over, at de skylder penge. Men der er også dem, der bevidst vælger at bruge ”det offentlige som kassekredit”.

- Hvis man har virksomhed, der ikke kører så godt, bruger man måske pengene til leverandører, private kreditorer eller til løn i stedet for skatteregningen, fordi det ikke har haft nogen konsekvenser. Men regningen bliver jo bare større og større, siger han.

Dyre lappeløsninger

Lone Buchardt er projektchef for økonomi og gældsrådgivning i Forbrugerrådet Tænk. Her er målgruppen personer med lav indkomst, lavt rådighedsbeløb og gældsproblemer.

Årsagerne til henvendelser kan være mange, fortæller projektchefen. Det er ikke personer med en enkelt ubetalt p-bøde eller en rykker fra biblioteket. Det er personer, hvor gælden har vokset sig stor og uoverskuelig, og ofte har der været en stor, omvæltende livsbegivenhed af negativ karakter inde over personens liv.

MĂĄske man er blevet fyret, har fĂĄet stress eller mister sin bolig.

- Det kan have betydning for din indtægt, og hvis den ændrer sig væsentligt, uden du tilpasser dit forbrug, så begynder du at oparbejde gæld. Det kan gå ret galt, hvis man ikke er opmærksom på det, siger Lone Buchardt.

Lone Buchardt fortæller, at Forbrugerrådet Tænk årligt rådgiver omkring 3000 borgere, som er en blanding af personer med gæld i både det offentlige og private. Nogle skylder omkring 50.000 kroner. Mange flere hundrede tusinde.

Og typisk har personer med brug for hjælp ikke blot en enkelt gældspost.

- Det sker desværre ofte, at man lapper gæld med gæld. At man optager nye lån for at betale af på gæld. Det bliver kun dyrere, jo mere du lapper, så det gælder i stedet om at skabe sig et overblik og justere sit budget, så udgifter og indtægter passer sammen, siger hun.

Savner simpelt, automatisk overblik

Projektchefen understreger dog, at det ikke er sĂĄdan ligetil at skabe sig et overblik, sĂĄdan som systemet er skruet sammen i dag.

For at finde ud af, om du skylder penge, skal du nemlig ringe til Gældsstyrelsen, som så kan give dig et gældsoverblik – et overblik, der ikke er lige enkelt at forstå for alle borgere, fortæller Lone Buchardt.

- Slemt mange danskere bliver overrasket, når de finder ud af, at de skylder penge. Vi savner et automatisk overblik. Eksempelvis hvor man igen kan se gælden til det offentlige direkte i sin skattemappe, siger hun.

Her i kortet kan du klikke dig rundt og se, hvor mange der skylder penge i din kommune – og hvor store summer, der skyldes.