Nyheder

IKEA mangler en femtedel af sine varer, og DBA skummer fløden

Den globale container-krise giver tomme hylder hos IKEA. - Jeg har aldrig prøvet noget lignende, siger logistikchef.

Pandemien har sat skub i efterspørgslen på blandt andet møbler og elektronik, og kombineret med trængsel i havnene er mange varehuse nu i store problemer.

Møbelgiganten IKEA er ingen undtagelse, og i koncernens danske butikker mangler hele tyve procent af varerne.

- Jeg har været i IKEA i mange år, og jeg har aldrig prøvet noget lignende. Det er en ekstrem situation, siger Peter Langskov, der er logistikchef i IKEA Danmark, til TV 2.

I et forsøg på at kæmpe imod den globale krise i forsyningskæden, har IKEA ekstraordinært hyret egne transportskibe og købt containere, så de mange varer fra især Asien igen kan finde vej til butikkerne.

Men udfordringerne er ikke til at tage fejl af.

Op til halvandet år endnu

Logistikchefen fortæller, at der har manglet meget essentielle varer. Eksempelvis en vægskinne, der ikke kan undværes, når man laver nyt køkken.

- Det er jo rigtig, rigtig ærgerligt at mangle én ting, der gør, at man ikke kan sætte køkkenet op på væggen. Det har vi haft problemer med hen over sommeren, og det er vi jo sindssygt kede af, siger han.

I et forsøg på at undgå for mange kunder, der går forgæves, vil IKEA Danmark forsøge at blive bedre til at prioritere de mest populære varer på hylderne. Så må de mindre eftertragtede varer vente.

Men ifølge Peter Langskov har transportproblemerne, der lige nu nu hæmmer hele verdenshandlen, lange udsigter.

- Der går nok et år til halvandet, før det er helt overstået, og vi igen har alle varer, siger han.

"Ekstraordinær" interesse for DBA

Hos Den Blå Avis er stemningen anderledes positiv. Når varehuse som IKEA ikke kan levere, søger forbrugerne nemlig mod varer, der allerede er i landet.

Hos den populære portal for køb og salg af brugte varer så man i august en stigning på 150 procent i søgninger efter IKEA-varer.

Disse varer trender mest på Den Blå Avis

1. Bordlampe

2. Puf

3. Lænestol

4. MacBook Air

5. Skrivebord

Kommunikationschef i DBA Anne Ryvang kalder det for ”ekstraordinært”.

- Det er enormt højt i forhold til det normale niveau. Brugerne kan få et langt større udbud på vores side og nemmere komme til varerne. De har ikke tid til at vente på en container i flere måneder, siger hun til TV 2.

Generelt er DBA kommet igennem pandemien med mere positivt fortegn end mange andre virksomheder. Især under landets nedlukninger er efterspørgslen steget, fortæller Anne Ryvang.

- I foråret kom der en stigning, der løb over sommeren. Da samfundet lukkede ned igen om vinteren, var der endnu en stigning. Lige nu ser vi det i forhold til mangel på varer, hvor IKEA-varer har peaket i august, siger hun.

Den nuværende situation rundt omkring i verdens have påvirker flere varehuse herhjemme. Også JYSK oplyser til TV 2, at varebeholdningen er udfordret. Møbler og boligtilbehør, der skulle have været solgt til vinter, er forsinket på ubestemt tid, lyder det.