Pressemøde om coronastrategi

Hvad sker der? Regeringens ekspertgruppe har holdt pressemøde om den langsigtede strategi for et genåbnet Danmark med præsentation af sin rapport. 

Pressemødet er slut

Pressemødet er nu slut. Tak fordi I læste med. 

Kombination af luftvejssygdomme kan ramme sygehusvæsenet

Den største risiko for et overbelastet sygehusvæsen skyldes formentlig en kombination af både coronavirus og andre luftvejsinfektioner som for eksempel influenza, når vi bliver mere indenfor, siger Astrid Iversen.

Fem forskellige parametre bliver afgørende

Ifølge Kåre Mølbak bliver fem forskellige parametre afgørende for den fremtidige udvikling for epidemien herhjemme:

- Adfærd

- Sæson

- Vaccinationsdækning

- Vaccinationseffekt

- International udvikling og nye varianter

Tre forskellige stadier

Fremover skal epidemiens situation opdeles mere klart i henholdsvis en grøn, gul og rød kategori som del af en strategi, der kan strække sig over de næste 2-3 år, siger Kåre Mølbak, professor, Statens Serum Institut og Københavns Universitet. 

80 anbefalinger til beredskab

Professor ved infektionsmedicinsk klinik, Rigshospitalet, Jens Lundgren fortæller, at ekspertgruppen sammenlagt har godt 80 anbefalinger i 8 forskellige kategorier til en kommende beredskabsstrategi.

4. og 5. bølge er ikke usandsynlig

Nye varianter kan opstå, højest sandsynligt uden for Danmark, derfor skal vi være forberedt på både en 4. og 5. bølge, siger Astrid Iversen.

Smittetal kan ikke stå alene

Vi skal ikke kun fokusere på antallet af smittede. Det bliver lige så vigtigt at sammenholde tal for indlæggelser og dødstal for at forstå, om vores immunitet er ved at blive svækket, siger Astrid Iversen.

Mindre sammenhæng mellem smittede og indlagte

Tidligere var der en tæt sammenhæng mellem antallet af smittede og indlagte. Den sammenhæng er takket være vacciner blevet svækket markant, selvom den stadig eksisterer i mindre grad, siger Astrid Iversen. 

Vi kommer til at leve med Delta- og nye virusvarianter

Det siger Astrid Iversen professor I virologi på University of Oxford. Hun peger samtidig på, at der er en lavere beskyttende effekt hos mange overfor RS-virus og andre sygdomme, da mange har holdt sig for sig selv og dermed ikke opnået den immunitet, vi normalt får. 

Høj smitte kan skade samfundsøkonomien

Der er fortsat behov for restriktioner, hvis smitten stiger, siger professor Michael Svarer. Han peger på, at der ikke nødvendigvis er en modsætning mellem restriktioner og økonomi, da høj smitte også kan ramme økonomien.

Løbende eskalering skal være muligt

Det er flere centrale dilemmaer og udfordringer i spil, når det kommer til epidemihåndteringen. Ifølge Torben M. Andersen skal det være muligt at eskalere beredskabet afhængigt af den epidemiologiske situation.

En hverdag med øget beredskab

”En hverdag med øget beredskab” er navnet på den langsigtede strategi, som ekspertgruppen nu præsenterer, siger Torben M. Andersen, der er professor ved professor ved Institut for Økonomi, Aarhus Universitet og formand for gruppen.

Pressemøde begynder klokken 15

Regeringens ekspertgruppe holder deres præsentation af den langsigtede strategi for et genåbnet Danmark klokken 15 i Den Sorte Diamant i København. 

På pressemødet deltager:

• Torben M. Andersen, professor ved Institut for Økonomi, Aarhus Universitet (formand)

• Michael Svarer, professor ved Institut for Økonomi, Aarhus Universitet

• Astrid Iversen, professor of Virology and Immunology, University of Oxford

• Kåre Mølbak, professor, Statens Serum Institut og Københavns Universitet

• Jens Lundgren, professor ved infektionsmedicinsk klinik, Rigshospitalet, Københavns Universitet