Politik

Løkkes parti har indsamlet nok vælgererklæringer - Følg reaktionerne her

Hvad sker der? Her kan du følge reaktionerne på, at Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne, nu har samlet vælgererklæringer nok til at komme på stemmesedlen til næste folketingsvalg.

Du kan se et dybdegående interview med Løkke i programmet 'Lippert' på TV 2 NEWS klokken 18.20 i aften. 

Denne liveblog opdateres ikke længere.

- Indflydelse er det afgørende for mig

Spurgt ind til, om Lars Løkke Rasmussen vil række ud efter nøglerne til Statsministeriet ved næste Folketingsvalg, er svaret klart. 

- Vi rækker ud efter indflydelse. Det er det helt afgørende. Jeg står ikke og bilder mig selv ind, at jeg bare sådan lige kan blive statsminister for tredje gang. Vi skal være i stand til at lave et parti, der er båret af pragmatisme og sund fornuft, og som er villig til at indgå i samarbejde. Det er det afgørende for mig, siger han. 

Lars Løkke Rasmussen vil på nuværende tidspunkt ikke svare på, hvem Moderaterne vil pege på som statsminister, hvis partiet ender i situation, hvor det er nødvendigt. 

- Hvem der sidder for bordenden er ikke en snak, vi behøver at have nu. Det fjerner fokus fra det politske indhold. Selvfølgelig skal vi svare på det, men det er ikke nu, der er valgkamp, siger han.

Partiprogram og kandidatkorps på den anden side af kommunalvalg

Moderaterne har på nuværende tidspunkt ikke noget partiprogram og heller ikke nogen kandidater, men det kommer på den anden side af kommunalvalget, oplyser Lars Løkke Rasmussen. 

- Vi har inviteret 16.000 danskere ind til et politisk mødested, hvor vi diskuterer politik løbende. Ud af det er der nogle af dem, der tydligere end andre har rækt hånden op og givet udtryk for en mening og en ambition for partiet, siger han. 

De personer er han nu i dialog med.  

- Når vi lancerer partiet på den anden side af kommunalvalget, så har vi et program og et korps af kandidater.

Skulle der blive udskrevet valg før kommunalvalget, så rykker Moderaterne og går til plan-b, lyder det.

Lars Løkke Rasmussen ønsker forpligtende samarbejde over midten

Moderaterne har en ambition om at komme med "pragmatiske, gennemtænkte" løsninger på nogle af de udfordringer, som Danmark står over for. 

- Vi skal have mod til at sige ting ærligt. Det er en del af det, siger han. 

En anden ting, partiet kommer til at fokusere på, er det parlamentariske grundlag. 

- Danmark ville være bedre tjent, hvis blå regeringer ikke var afhængig af den yderste højrefløj, og røde regeringer ikke var afhængig af den yderste venstrefløj, siger han. 

Lars Løkke Rasmussen ville ønske, at partierne over midten var bedre til at arbejde sammen. 

- Med det tænker jeg på partier som Venstre, Konservative, Radikale Venstre, Socialdemokratiet, Liberal Alliance. Kunne man skabe et mere forpligigende samarbejde mellem de partier, ville det være godt, siger han.

Lars Løkke Rasmussen er taknemmelig over danskernes tillid

Lars Løkke Rasmussen er på dagen, hvor Moderaterne har samlet vælgererklæringer nok til at komme på stemmesedlen til næste valg, ikke overrasket over resultatet, men han er taknemmelig over den tillid, som han mener, at danskerne har udvist ved at give partiet mulighed for at komme i Folketinget.

- Jeg er dybt taknemmelig over, at de her vælgererklæringer er kommet. Vi er jo ikke noget politisk parti endnu. Jeg er taknemmelig over, at danskerne ville give mig den her chance uden at kende detaljerne til vores politiske program, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

Han oplyser, at Moderaterne skal på den anden side af kommunalvalget, før partiet for alvor skal etableres.

Delte meninger om Lars Løkke Rasmussens nye parti blandt vælgerne

I Greve Kommune, som er en del af Køge-kredsen, hvor Lars Løkke Rasmussen ved sidste valg fik flest personlige stemmer, er der blandede holdninger til, at den tidligere statsminister er på vej tilbage i dansk politik.

TV 2 har spurgt vælgerne i kommunen, om de kunne finde på at stemme på Lars Løkke Rasmussen og det nye parti Moderaterne. 

- Nej, jeg kunne ikke finde på at stemme på ham. Det er slut. Jeg synes, at han er færdig. Han har spillet sine kort, så det er overstået, siger pensionist Ivan Nielsen. 

Andre er mere positivt stemt. 

- Jeg kunne godt finde på det. Jeg har gjort det før, men jeg vil godt lige høre, hvad han har at sige, siger pensionist Anette Larsen. 

Venstre: - Det her kommer ikke til at koste os vælgeropbakning

Retsordfører i Venstre Preben Bang Henriksen er ikke overrasket over, at Lars Løkke Rasmussen med sit nye parti, Moderaterne, er blevet opstillingsberettiget.

- Selvom nyheden først er tikket ind nu formelt, så er der intet overraskende i det hverken for Venstre eller vælgerne. I Venstre har vi set de konsekvenser, det gav, da han forlod os. 

Preben Bang Henriksen uddyber, at Lars Løkke Rasmussens exit fra partiet resulterede i et dyk i meningsmålingerne for Venstre. 

- Noget af det er jo Lars Løkkes fortjeneste, men det har vi allerede nu taget bestik af, så det kommer ikke til at påvirke os, at han nu er opstillingsberettiget, siger han.

Retsordføreren mener, at de vælgere, der har følt sig tiltrukket af det nye projekt, allerede for et halvt år siden forlod Venstre.

Hans Engell: - Nu kommer den svære tid for Løkke

Ifølge politisk kommentator Hans Engell står Lars Løkke Rasmussen nu for alvor sin prøve og skylder svar på en masse spørgsmål, når hans parti, Moderaterne, er blevet opstillingsberettiget og står på stemmesedlen til næste folketingsvalg.

- Nu kommer den svære tid for Løkke. Hidtil har han kunnet flyve under radaren, men nu melder alle spørgsmålene sig for ham, siger han.

Det er ifølge Hans Engell spørgsmål, som hvilke kandidater han møder med, hvad det politiske program er, og hvem han peger på som statsminister?

Frie Grønne-leder "tager hatten af" for Lars Løkke Rasmussens præstation

Poltisk leder i Frie Grønne, Sikandar Siddique, ønsker Lars Løkke Rasmussen tillykke med vælgererklæringerne til Moderaterne. 

- Det er godt nok i et imponerende tempo, at I har fået samlet de vælgererklæringer - det må man bare tage hatten af for, skriver han.

Analyse: Udsigt til interessant parlamentarisk grundlag i blå blok

TV 2's politiske analytiker Jesper Vestergren vurderer, at der er "gode chancer" for at Lars Løkke Rasmussens med sit parti Moderaterne kommer i Folketinget. 

- Et navn og en profil som Lars Løkke Rasmussen vil formentlig i sig selv og alene trække de to procent af stemmerne, det kræver for at komme i Folketinget, siger han.

Derefter bliver det ifølge Jesper Vestergren interessant at se, hvilken parlamentarisk situation det ender ud i, når Moderaterne formentlig bliver valgt ind. 

- Lars Løkke vil formentlig pege på en borgerlig statsministerkandidat, men der jo stor splid i blå blok om, hvordan det skal foregå. Så det bliver interessant at se, hvordan det kommer til at spænde af, når Moderaterne træder ind i det miks. 

Over 20.182 vælgererklæringer

Lars Løkke Rasmussens parti, Moderaterne, har nu indsamlet vælgererklæringer nok til at blive opstillingsberettiget til næste folketingsvalg.

Det sker, efter at Moderaterne har fået underskrifter fra mere end de krævede 20.182.

Selvom Moderaterne nu har nok vælgererklæringer, er partiet ikke endeligt opstillingsberettiget endnu. Lars Løkke Rasmussens parti skal først søge om opstillingsberettigelse hos Indenrigsministeriet, men det forventes at blive en formsag, der kan godkendes inden for få uger.