GO'

Optagelser til dansk film stoppet midt om natten: - Forlad venligst landet

Trine Dyrholm og Søren Malling fik under deres isolation en særlig relation, ligesom deres roller, Margrete 1. og biskop Peder Lodehat, havde.

Det var nat i Tjekkiet, og optagelserne til filmen ’Margrete den Første’ var i fuld gang.

Skuespillerne havde været i landet i 14 dage, da der kom en pludselig melding.

- Ladies and Gentlemen, please leave the country, lød det ifølge skuespiller Søren Malling, der spiller en af filmens hovedroller.

Det skaber uro, og fundamentet i Kalmarunionen sprækker, da Margretes afdøde søn vender hjem. Video: Margrete den Første / SF Studios

Herefter blev hestene fra produktionen sat i stald, og alle skuespillerne blev sendt hjem. Coronavirussen havde fået Tjekkiet til at lukke grænserne.

- Hele Kalmarunionen blev splittet, og vi sad i hvert vores respektive land og ventede på, om vi mon kom tilbage, fortæller filmens hovedrolleindehaver Trine Dyrholm i ’Go’ aften LIVE’.

Filmholdet blev samlet igen, men under nogle vilkår, som de to skuespillere normalt ikke arbejder under, lyder det.

Isoleret i kælder under hotel

Tre måneder efter, at de alle var blevet sendt hjem, blev holdet samlet igen - men på én præmis.

Grundet corona blev alle skuespillere fra filmen bedt om at isolere sig sammen i en kælder under et hotel for at undgå smitte på filmsettet, fortæller Søren Malling og Trine Dyrholm.

Han er lige under Gud, og lige under Gud er dronningen

Søren Malling, skuespiller

Derfor har skuespillerne lært hinanden at kende på en helt anden måde, end man normalt gør, lyder det.

Og Trine Dyrholm og Søren Malling er enige om, at det gjorde præstationen bedre i sidste ende, at skuespillerne havde et fællesskab.

- Det er jo det, hun (Margrete 1., red.) forsøgte, altså at samle. ”Sammen er vi stærkest”, og det er et ret smukt budskab, lyder det fra Trine Dyrholm.

Stærkt makkerpar

Filmen ’Margrethe den Første’ har premiere 16. september i Danmark og har haft et budget på 70 millioner kroner, hvilket ifølge producenterne er det største budget nogensinde til en dansksproget spillefilm.

Filmen tager udgangspunkt i året 1402, hvor Margrete 1. har samlet Danmark, Norge og Sverige i Kalmarunionen. Den nordiske union, som på daværende tid er omgivet af fjender, styrer hun i filmen gennem sin adoptivsøn, Kong Erik.

Margrete I og biskop Lodehat havde en magtfuld relation, som det ses i klippet. Video: Margrete den Første / SF Studios

I den historiske film spiller Trine Dyrholm Margrete den Første, mens Søren Malling spiller biskoppen Peder Lodehat.

- Jeg spiller jo en biskop, men han er også datidens entreprenør. Du kan også kalde ham spindoktor, hvis du skal putte ord på i dag, men han er lige under Gud, og lige under Gud er dronningen, forklarer Søren Malling.

Margrete 1. og Peder Lodehar er et magtfuldt makkerpar, og de to skuespillere har snakket meget om deres karakterers forhold, mens de var isolerede sammen.

- Det, vi havde samme, gjorde, at vi fik noget menneskelighed ind i karaktererne, lyder det fra Trine Dyrholm.

Historikere ansat

’Margrete den Første’ har haft historikere ansat, som har verificeret de rigtige hændelser, og så er der blevet digtet frit inden for det, forklarer Trine Dyrholm.

Derfor kan skuespillerne ikke garantere, at alt i filmen er en direkte afspejling af historien, men det er ifølge Søren Malling heller ikke meningen.

Hun har selv taget titlen Margrethe 2. for at anerkende Margrete 1.

Trine Dyrholm, skuespiller

- Jeg synes ikke, at Trine og jeg kommer med det statement i filmen, at ”det var sådan, det var”. Det er et bud på, hvordan det kunne være, siger han.

Filmen har uanset hvad været en stor oplevelse for både Trine Dyrholm og Søren Malling at indspille, og de var derfor stolte over, at Hendes Majestæt Dronning Margrethe 2. var med til premieren.

Dronning Margrethe den Anden har nemlig også været med til at anerkende Margrete 1., forklarer Trine Dyrholm.

- Hun har selv taget titlen Margrethe 2. for at anerkende Margrete 1., som ikke på den måde var dronning. Hun var dronning af Norge, fordi hun var gift med Kong Håkon, men hun har haft den indflydelse, som en dronning ville have haft, lyder det.

Se interviewet med Trine Dyrholm og Søren Malling i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY.