Dagens overblik

Dagens overblik: Breinholt stopper, mens DR's dramachef er fortid efter uenigheder

Støjberg vidnede i Rigsretten, tyske Scholz tog stik hjem i tv-debat, og så er der risiko for, at julegaverne bliver dyrere.

TV 2 har på en reportagerejse i Afghanistan besøgt Kabuls internationale lufthavn. Det var herfra tusinder af mennesker blev evakueret, inden Taliban endeligt overtog magten i landet.

Amerikanerne ødelagde ifølge Taliban alle fly og helikoptere i lufthavnen, før de forlod Afghanistan, men den militante islamistiske bevægelse forsøger ihærdigt at reparere dem, viser TV 2s besøg. Se alle de opsigtsvækkende billeder her.

Velkommen til dagens overblik.

Scholz vinder vigtig tv-debat

Vi starter hos vores nabo mod syd, hvor de tyske socialdemokraters kanslerkandidat, Olaf Scholz, blev vinder af en vigtig tv-debat mellem de tre spidskandidater søndag aften op til Forbundsdagsvalget. Det viser en meningsmåling foretaget for tv-kanalen ARD efter udsendelsen.

I tv-opgøret mellem spidskandidaterne - den såkaldte "tv-triell" - var de medvirkende den konservative Armin Laschet fra de kristelige demokrater i CDU og Annalena Baerbock fra miljøpartiet De Grønne samt Scholz.

Ifølge målingen fra ARD mente 39 procent af seerne, at Scholz var den mest overbevisende kandidat.

Breinholt stopper på Natholdet

Så til en kop "ananas i egen juice" for en epoke i dansk tv-historie er slut.

Efter 11 år klædt i et mørkeblåt jakkesæt med det ikoniske røde ’N’ på brystet har Anders Breinholt officielt indledt sin sidste sæson som vært for 'Natholdet'.

I alt er det løbet op i over 900 afsnit, og sammen med skiftende medværter har Breinholt kigget på skæve personligheder og sjove øjeblikke fra især regionalkanalerne.

Breinholt tager den kommende 23. sæson med som vært. Det er uklart om 'Natholdet' fortsætter uden den rutinerede rødhårede ved roret.

Vraget tv-serie koster dramachef jobbet

Vi bliver i tv-branchen, men skal til et stop af mere ufrivillig karakter.

For chefen i DR Drama, Christian Rank, er fortid, efter uro om et stort anlagt DR-drama om kongedatteren Leonora Christina Ulfeldt, der er blevet sat på pause.

Serien om Leonora Christina Ulfeldt, som var datter af kong Christian IV og fængslet i 22 år, skulle have været vist i 2024. Men ifølge DR ville det ikke være muligt at skabe serien inden for "den givne økonomiske ramme".

DR mener, at der har manglet nødvendige, erfarne kræfter til at styre en produktion i den størrelsesorden sikkert i mål.

Rank nåede 3,5 år på den prestigefyldte post.

Prisstigningerne fortsætter, og nu skal forbrugerne betale

Et voldsomt pres på de globale forsyningskæder gør det dyrere at fylde indkøbskurven. Nogle varer vil være svære at få fat på i et godt stykke tid fremover, og det kan ovenikøbet påvirke julegavehandlen i år.

Sådan lyder det nu fra en forbrugerøkonom, Forbrugerrådet Tænk og Dansk Industri Fødevarer.

Priserne stiger på alt fra brød og margarine til vaskemaskiner og byggematerialer, og det skyldes flere faktorer. Blandt andet stigende global efterspørgsel, en tidligere blokeret Suez-kanal samt logistisk kaos i en række af verdens havne.

Støjberg afhørt som første vidne

Nu til Rigsretssagens femte dag hvor hovedpersonen selv, Inger Støjberg, blev afhørt som første vidne.

Støjberg er anklaget for at have iværksat en ulovlig instruks fra 2016 om, at asylpar, hvor en eller begge parter var under 18 år, uden undtagelse skulle adskilles fra deres samlever. Dermed kan hun have brudt ministeransvarlighedsloven tilbage i 2016, hvor hun var udlændinge- og integrationsminister.

Anklagerne spurgte Inger Støjberg direkte ind til hendes eventuelle ansvar for ulovligheden i den instruks, som Ombudsmanden kritiserede i kraftige vendinger.

Støjberg fortalte mandag, at hun diskuterede med sin departementschef, at der undtagelsesvis kunne være tilfælde, hvor asylpar ikke skulle adskilles. Men Støjberg kom dengang frem til, at det scenarie var hypotetisk.

Efter mandagens retsmøde var det en kortfattet Støjberg, der mødte pressen:

- Jeg synes, vi er kommet godt rundt, svarede Støjberg, der også skal afhøres tirsdag og onsdag.

Dommen ved Rigsretten ventes før jul - dagens overblik er allerede tilbage igen i morgen.