I dokumentaren ’Gadehunde for millioner’ har TV 2 besøgt en række danskere, der har købt gadehunde beskrevet som blide og omgængelige, men som viste sig at være det modsatte.
Gadehunde for millioner

Annoncen lovede en blid og omgængelig gadehund – virkeligheden viste sig at være en anden

Over 5000 gadehunde er kommet til Danmark siden 2001. Men det kan have store konsekvenser, når hundene viser sig at være aggressive.

Hendes første reaktion var at løbe. Med et enkelt hårdt ryk rev 33-årige Paloma Alves instinktivt sin lille, hvide hund Lucky til sig. Men hun var ikke hurtig nok.

Midt i fodgængerfeltet på Nørrebro i København kom en fremmed hund farende direkte imod dem. Dens tænder var blottede.

Paloma Alves nåede ikke at reagere yderligere, før at hunden med en voldsom kraft satte de skarpe tænder i Lucky. Og hun selv væltede omkuld på gaden.

Paloma Alves skreg i chok, mens Lucky peb i smerte.

Øjenvidner begyndte at strømme til for at hjælpe. Men selv ikke fem voksne mennesker kunne frigøre den angribende hunds tænder, der havde boret sig ned i Luckys bagdel.

Paloma Alves løftede hundens bagben for at få den til at give slip. Men det hjalp heller ikke. Hun troede, at den ville dræbe Lucky.

- Det var det jo nærmest lige meget, hvad vi gjorde, så gav den ikke slip, fortæller hun til TV 2.

Først da en af de andre sprøjtede sodavand i hovedet på den for anden gang, slap hunden sit greb.

Mødet med den aggressive hund 27. april i år efterlod Lucky med flere bidemærker på bagdel og hale. Han måtte sys med ti sting og var i lang tid bange for at gå på gaden.

Hele episoden blev fanget på overvågningskamera og efterfølgende delt flere steder.

Det viste sig, at hunden, der efterfølgende blev aflivet, var en gadehund fra Portugal importeret gennem den frivillige forening New Hope Denmark.

TV 2 har undersøgt foreningen nærmere og kan nu dokumentere, at det ikke var det eneste problem, der har været med importerede gadehunde.

Annoncer, der ikke passer til hunden

I dokumentaren ’Gadehunde for millioner’ har TV 2 besøgt flere danskere, der gennem New Hope Denmark har købt gadehunde beskrevet som blide og omgængelige, men som viste sig at være det modsatte.

Fra 2001 til 2019 er der kommet over 5000 gadehunde til Danmark, fastslår en rapport fra Københavns Universitet.

New Hope Denmark skriver, at de siden 2018 har importeret knap 900 gadehunde.

En af dem var den gadehund, som skambed Lucky.

Hvem er New Hope Denmark?

  • New Hope Denmark blev etableret i 2018 og har importeret knap 900 gadehunde fra Portugal til Danmark
  • Stifteren af foreningen hedder Silke Sommer, og hun driver den sammen med en række frivillige fra en gård nær Odense 
  • Som udgangspunkt koster det 4880 kroner at købe en gadehund gennem nonprofitorganisationen
  • Ifølge New Hope Denmark går pengene til at dække hundenes omkostninger, blandt andet test for sygdomme

Da hunden blev solgt, stod der i annoncen, at den var en "sød, kærlig, afbalanceret og meget omgængelig hund, der havde det rigtig godt med andre hunde".

Men Paloma Alves hund var dog ikke den første hund til at blive bidt af gadehunden. Det har køberen efterfølgende bekræftet over for TV 2.

Dette overraskede Paloma Alves. For hvordan kunne en hund, der gentagne gange havde angrebet andre hunde, beskrives med så flotte ord?

Svaret på det spørgsmål skal ifølge en af New Hope Denmarks tidligere frivillige findes i, at foreningens formand Silke Sommer vil være sikker på, at hundene finder et hjem.

- Der er rigtig mange hunde, der er kommet til Danmark, som ikke passer på beskrivelsen i annoncerne, fortæller Stephanie Carlsen, der stoppede som frivillig i marts i år, til TV 2.

En af dem, der har købt en gadehund på baggrund af en salgsannonce fra New Hope Denmark, er 45-årige Line Maria Borg.

Da hun så annoncen for hunden Panda, var hendes første tanke også, at det var for godt til at være sandt.

Bed syvårig og blev solgt til ny familie

Meget blid, omgængelig og sød hund. Han er ikke en gøende hund, og han går pænt i snor.

Beskrivelsen af den sort-hvide Border Collie Panda lød helt perfekt i Line Maria Borgs ører.

Tanken om at hjælpe en gadehund, der havde haft en hård start på livet, tiltalte hende.

Panda havde boet hos en anden dansk familie, men på grund af personlige årsager skulle han have et nyt hjem, stod der i annoncen. Der var formentlig tale om en skilsmisse, tænkte Line Maria Borg.

Mens Panda ventede på et nyt hjem, boede han hos en frivillig plejefamilie. Da Line Maria Borg i oktober sidste år hentede Panda, stoppede plejemoren hende på vej ud.

- Der er ting, du skal vide om ham. Jeg ved ikke, om du har fået det at vide af New Hope Denmark, husker Line Maria Borg, at hun sagde.

Panda havde problemer med cykler, knallerter, lastbiler og skygger, fortalte hun. Ja, faktisk alt, der bevægede sig. Line Maria Borg fik også at vide, at Panda havde bidt den tidligere families syvårige søn, og det var derfor, at de valgte at skille sig af med ham.

Den tidligere ejer havde skrevet til New Hope Denmark, at hun "ikke ville have en hund, der kunne finde på at bide", og at hun "ikke ville sætte sin søns sikkerhed i spil for en hund". Ejeren mente også, at hunden burde blive aflivet.

Med den her erfaring ville jeg nok ikke købe en gadehund en anden gang

Line Maria Borg, ejer til Panda

Allerede efter få dage stod det også klart for Line Maria Borg, at Panda var alt andet end det, der stod i annoncen.

Han var urolig, svær at få kontakt med og kunne ikke gå i trafikken.

I dag er det snart 11 måneder siden, at Line Maria Borg hentede Panda.

Han bliver stadig nemt stresset i trafikken. Køretøjer får ham til at fare op, og han begynder at gø og dreje rundt om sig selv.

Det har resulteret i flere ødelagte seler, og hun må for en sikkerheds skyld have ham i en dobbeltsnor, når de går tur.

Selvom Panda fortsat kræver en masse træning, synes Line Maria Borg, at det går fremad.

- Men set i bakspejlet med den her erfaring vil jeg nok ikke købe en gadehund en anden gang, siger hun.

Men når man køber en gadehund, som er fire år, kan man så ikke forvente, at den har noget med i lasten?

- Det havde jeg også regnet med. Det er heller ikke det, jeg er harm over. Det er det med, at han havde bidt. Havde jeg fået den information fra starten, havde jeg ikke taget ham.

På trods af Pandas skjulte problemer følte Line Maria Borg ikke, at det var en mulighed at skaffe sig af med ham. Hun stod nemlig med en kontrakt, der bandt hende på hænder og fødder.

Aflivning kan give bøde på 10.000 kr

Den tidligere frivillige Stephanie Carlsen forlod foreningen, da hun fik en fornemmelse af, at ikke alting foregik, som det skulle.

Hun oplevede, at mængden af utilfredse kunder voksede, men at hjælpen fra New Hope Denmarks side var begrænset.

Hvis en hund eksempelvis viste sig at være aggressiv, lagde foreningens formand Silke Sommer ansvaret over på ejerne, fortæller hun.

Der er flere vilkår i kontrakten, som vil være urimelige

Rikke Seerup, Jurist i Forbrugerrådet Tænk

- I Silkes hoved er der ikke nogen af hundene, som gør noget forkert. Det er ejernes skyld eller ejernes omgivelsers skyld, siger Stephanie Carlsen.

Men det kan have store konsekvenser, at der bliver importeret gadehunde til Danmark, som viser sig at være aggressive, mener dyrlæge Christine Fossing.

- Hvis du får en hund ind i din familie, som ikke er vant til at omgås mennesker og andre hunde, så kan der være risiko for, at den bider, og det kan give sygdom og store dyrelægeomkostninger, forklarer hun til TV 2.

Ifølge dansk lovgivning skal hunde, der skambider, aflives.

Men når nye ejere adopterer en hund gennem New Hope Denmark, må de ikke aflive hunden, medmindre der er opstået akut sygdom.

Det fremgår af flere købskontrakter, som TV 2 har fået indblik i.

I tilfælde af akut sygdom skal en dyrlæge alene foretage vurderingen, og hvis det ikke drejer sig om en livstruende tilstand, skal mindst to uafhængige dyrlæger tilse hunden, står der i kontrakten.

Hvis ikke ejerne efterlever dette, truer foreningen med erstatningsansvar på op til 10.000 kroner.

Jurist i Forbrugerrådet Tænk Rikke Seerup har gennemlæst kontrakterne og mener, at de er problematiske.

- Der er en helt klar skævvridning, hvor alle forpligtelser alene påhviler forbrugeren, og New Hope Denmark fraskriver sig alt. Min juridiske vurdering er, at der er flere vilkår i kontrakten, som vil være urimelige og dermed gør kontrakterne ugyldige, siger hun til TV 2.

Alligevel blev en forhenværende frivillig i foreningen truet med fogedretten, da han sidste år ville aflive gadehunden Hugo.

Bed flere gange og blev aflivet

31-årige Thorfinn Andreasen og hans kone havde som frivillig haft 11 gadehunde i pleje. Hunden Hugo blev den sidste.

Parret havde fået at vide, at Hugo tidligere havde bidt et barn, men ifølge Thorfinn Andreasen sagde foreningens formand, at det var sket i leg.

En Facebook-tråd viser, at formanden gav forældrene skylden for, at hunden bed, fordi den var alene med et barn.

TV 2 har været i kontakt med den familie, der havde Hugo først. Her fortæller moren, at oplevelsen med Hugo var traumatisk.

- Min søn var slet ikke i kontakt med ham, men stod og så fjernsyn, da Hugo løber gennem rummet, hopper op, bider fast og rusker ham i armen. Det lød, som om at han ville æde ham, siger Mette Hyldgaard Pedersen.

Hun fortæller, at hun informerede foreningen om, at de ikke kunne have ham længere. Hun lagde også et billede af bidmærket op i foreningens Facebook-gruppe. Kort tid efter blev hun fjernet fra gruppen, siger hun.

Efterfølgende kom Hugo i pleje hos Thorfinn Andreasen og hans kone. Men også her bed Hugo flere gange.

Til sidst gav parret New Hope Denmark 24 timer til at hente Hugo. De 24 timer gik, og de så ingen anden udvej end at aflive ham.

Formanden Silke Sommer var dog ikke interesseret i at få Hugo aflivet, skrev en frivillig til parret.

Og da parret alligevel valgte at gennemføre aflivningen, blev de truet med fogedretten.

  1. Kan forstå på din mand at I er fastsat på at aflive Hugo og at det er det I har besluttet. Øv

  2. Fogedretten kontaktes i morgen kl 8.00

  3. Pga at I bryder kontrakten som I er indgået med NHDK

Familien var dog sikre på, at de havde overholdt kontrakten. Ifølge den havde New Hope Denmark nemlig otte uger til at finde et nyt hjem til Hugo, og perioden var på det tidspunkt overskredet.

- Jeg ender med at sende en mail til New Hope Danmark, hvor jeg sender kvitteringen for aflivningen og en besked om, at hvis de kontakter os igen, bliver de anmeldt for chikane, fortæller Thorfinn Andreasen.

Herefter stoppede alt kontakt mellem familien og New Hope Denmark.

Det er dog ikke kun problemer med adfærd, som flere af New Hope Denmarks købere oplever. Andre fortæller, at de har købt en gadehund gennem foreningen, som har vist sig at være i dårligere forfatning end beskrevet i annoncerne.

Sådan forholdt det sig med den ti år gamle gadehund Frosky, som kun nåede at have få dage i sit nye hjem.

Måtte sige farvel efter syv dage

22-årige Line Seerup ville gerne give et hjem til en hund, som ingen andre ville have. Derfor faldt valget i 2018 på seniorhunden Frosky.

Frosky var blind og gammel, men stadig en rask hund ifølge New Hope Denmark.

Allerede på første dag gik det dog op for Line Seerup, at der var noget helt galt med Frosky.

Han var stivbenet og kunne næsten ikke gå. Når han skulle sætte sig ned, gik han hvileløst rundt om sig selv. Og han kunne dårligt komme ned ad de to trappetrin til haven, hvilket resulterede i, at han faldt.

Line Seerup besluttede at få ham undersøgt hos dyrlægen.

Her var meldingen klar. Line Seerup fik ikke Frosky med hjem igen.

Jeg var noget rystet over, at hunden var blevet fragtet fra Portugal til Danmark

Morten Redin, dyrlæge på Nyborg Dyrehospital

- Jeg vurderede, at Frosky skulle aflives, fordi den havde store smerter fra sine knogler og bevægeapparatet, fortæller dyrlæge på Nyborg Dyrehospital Morten Redin til TV 2.

Kun syv dage efter at være kommet til Danmark måtte en knust Line Seerup derfor sige farvel til Frosky.

- Jeg var noget rystet over, at hunden var blevet fragtet fra Portugal til Danmark, for en uge efter at den var så dårlig, at vi var nødt til at aflive den, siger dyrlæge Morten Redin.

Line Seerup havde dog betalt for at få Frosky tjekket inden afrejse. For prisen for at købe en hund gennem New Hope Denmark dækker over undersøgelse for sygdomme, skriver foreningen selv på deres hjemmeside.

Dyrlæge kan ikke genkende underskrift

En tidligere frivillig fortæller, at det er portugisiske dyrlæger, som undersøger, om hundene er raske nok til at blive sendt afsted.

I Line Seerups tilfælde var den sidste portugisiske dyrlæge, som undersøgte Frosky, Carlos Fernandes fra klinikken VetNorte.

I dyrlægens erklæring stod der, at Frosky ikke viste tegn på smerter og var klar til afrejse.

Alligevel stod en dansk dyrlæge kort tid efter og fortalte Line Seerup, at hendes hund var for syg til få et værdigt liv.

Men hvordan kunne der være så stor forskel på den portugisiske og den danske dyrlæges vurdering af Frosky?

TV 2 rejste til Portugal for at besøge den portugisiske dyrlæge og undersøge sagen nærmere.

Og her ventede der et overraskende svar.

For Carlos Fernandes skriver hverken på engelsk eller laver erklæringer, fortalte han. Desuden påstod han, at underskriften i Froskys erklæring slet ikke var hans.

Hvis underskrift det var, stod uklart.

TV 2 tog derfor kontakt til formanden Silke Sommer for at høre hendes forklaring.

Formand afviser kritik

I dokumentaren ‘Gadehunde for millioner’ ønsker formand Silke Sommer ikke at udtale sig i et tv-interview. I stedet bliver det den frivillige Connie Holm, der repræsenterer foreningen.

Silke Sommer vil dog gerne udtale sig skriftligt til denne artikel. I en række mails afviser hun kritikken fra foreningens kunder og tidligere frivillige.

I sagen om hunden Frosky skriver hun, at hun er uenig med den danske dyrlæges beslutning, om at hunden skulle aflives. Hun mener, at der skulle være foretaget yderligere undersøgelser af den ti år gamle hund.

Silke Sommer mener også, at ejeren Line Seerup bærer ansvaret, fordi hun forværrede dens tilstand ved at lade den blinde hund gå ned ad to trin fra huset til haven.

Silke Sommer afviser den portugisiske dyrlæge Carlos Fernandes’ udtalelse til TV 2, om at erklæringen om Frosky fra 2018 var forfalsket.

Flere uger efter at TV 2 har forelagt dette for New Hope Denmark, sender Silke Sommer en ny erklæring med Carlos Fernandes’ navn.

I den nye erklæring står der, at erklæringen fra 2018 ikke er forfalsket. TV 2 har forsøgt at kontakte Carlos Fernandes for at spørge, om han kan stå inde for denne nye erklæring, men han har ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Mailadressen til dyrlægen i den nye erklæring virker ikke, og telefonnummeret tilhører en anden portugisisk dyrlæge, der hverken kender Carlos Fernandes eller hunden Frosky. Derudover er underskriften i den nye erklæring og i erklæringen fra 2018 ikke ens.

Uenig med kunder

Silke Sommer afviser også Forbrugerrådets kritik af foreningens kundekontrakt.

- Vi mener ikke, at den omfattes af købeloven, da der tydeligt bliver gjort opmærksom på, at New Hope Denmark er et mellemled i adoptionen.

I sagen om Paloma Alves’ hund, der blev overfaldet på Nørrebro, mener Silke Sommer, at den store taber i sagen var gadehunden, fordi den blev aflivet.

- Faktum er, at han var omgængelig med andre hunde, før ejeren fik ham.

Hun mener ikke, at køberen af gadehunden har overholdt de krav og anbefalinger, som New Hope Denmark har givet til håndteringen af en hund fra et portugisisk internat. Hun skriver også, at køberen var "fuldstændig uegnet som hundeejer".

Ejeren af gadehunden ønsker ikke at stå frem med navn, men har skrevet til TV 2, at hun ikke synes, at New Hope Denmark screener deres gadehunde godt nok.

Line Maria Borgs hund Panda blev i annoncen beskrevet som en "omgængelig og ikke gøende hund". Den tidligere ejers bekymringer, om at hunden kunne finde på at bide, blev ikke nævnt.

Til det skriver Silke Sommer, at hendes opfattelse var, at hunden ikke havde bidt, men bare havde været vild i sin leg overfor den tidligere ejers søn.

Hun henviser også til, at Line Maria Borg få dage efter at have hentet Panda skrev til foreningen, at hunden var et "virkelig godt match".

I forhold til sagen om hunden Hugo, der bed en seksårig dreng, skriver Silke Sommer, at de første ejere bærer ansvaret for, at den bed.

- Vi mener, at det er dybt uansvarligt at efterlade et barn og en lille hund, der er dybt stresset uden voksenobservation.

Hun tilføjer, at foreningen forsøgte at give vejledning, da hunden kom i pleje hos Thorfinn Andreasen.

- Hugo var en lille hund på 12-14 kilo, der var bange og havde brug for hjælp. Han fortjente ikke at blive aflivet, skriver Silke Sommer.

Generelt mener Silke Sommer, at alle adoptanter bliver gjort opmærksomme på, at beskrivelsen af hundene laves ud fra, hvordan de opleves af de frivillige i Portugal, og at det er muligt, at en hund ændrer adfærd, når den kommer til Danmark.

Du kan se 'Gadehunde for millioner’ på TV 2 mandag klokken 20.50 eller allerede nu på TV 2 PLAY.