Coronavirus

Ikke-vaccinerede har 11 gange så stor risiko for at dø med coronavirus, viser undersøgelse

Tallene gælder dog ikke for den yngre del af befolkningen, understreger professor.

Hvis man ikke er vaccineret mod coronavirus, er der 11 gange større risiko for at dø med sygdommen og 10 gange så stor risiko for at blive indlagt.

Det viser en ny undersøgelse fra det amerikanske center for infektionsforebyggelse og folkesundhed, CDC.

Undersøgelsen har inddraget data fra 600.000 coronasmittede fra 13 forskellige amerikanske stater.

- I sidste ende kan man sige om resultatet: Vi har al den viden, som vi behøver for at vende pandemien. Vaccinationer virker og vil beskytte os mod alvorlige komplikationer, siger CDC-direktør Dr. Rochelle Walensky ifølge CNN.

Understøtter, hvad vi ved

Det nye, omfattende studie viser også, at ikkevaccinerede er fire og en halv gang mere udsat for at blive smittet med coronavirus.

Men det er ikke nye, banebrydende resultater, mener Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

Det understøtter, hvad vi i forvejen ved:

- Det væsentlige er, at vaccinerne virker, når det gælder det primære mål, nemlig at beskytte mod alvorlig sygdom og død, siger han.

Virologen understreger, at der stadig er en risiko for at blive smittet, hvis man er vaccineret, men at man formentlig vil have et mildere sygdomsforløb

Det er jo ikke sådan, at fordi vi har løftet restriktioner, så er pandemien ovre

Jens Lundgren, professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet

12 procent fra flokimmunitet

Netop fordi vaccinerne har den ønskede effekt, er det vigtigt, at så mange som muligt bliver vaccineret, mener Jens Lundgren, der er professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet.

Men med 73,2 procent af den danske befolkning vaccineret, er vi stadig et stykke fra at opnå flokimmunitet. Det kræver nemlig, at cirka 85 procent af hele befolkningen er vaccineret.

- Jeg synes bare, at de, der er tilbage, skal komme med på vognen, siger professoren.

Lige nu er det måske ikke et problem, at vi ikke har opnået flokimmunitet, lyder det fra Jens Lundgren. Men i november og december kan der opstå problemer, når temperaturen daler, og vi opholder os mere indendørs.

- Vi har også lært, at virus kan mutere, og der vil alt andet lige være nogle fremtidsscenarier, som kan påvirke smittetallene i negativ retning, siger Jens Lundgren.

Få børn med hårde forløb

I Danmark er det kun personer over 12 år, der bliver inviteret til at få en coronavaccine.

Men selvom CDC’s nye undersøgelse viser, der er 11 gange større sandsynlighed for at dø med sygdommen og 10 gange så stor sandsynlighed for at blive indlagt uden vaccinestik, så gælder de samme tal ikke for den yngre del af befolkningen.

- Vi ved, at det er en sygdom, der har en kraftig aldersgradient, og risikoen for at blive alvorligt syg med coronavirus falder, jo yngre man er, siger Jens Lundgren.

Han er derfor ikke bekymret for børnene.

Også Allan Randrup Thomsen peger på, at meget få børn er døde med coronavirus.

- Mig bekendt er der kun to børn, der er døde af covid-19, og de havde en forudgående alvorlig sygdom, siger Allan Randrup Thomsen.

I øjeblikket arbejder myndighederne på at afklare, om det er fornuftigt at vaccinere børn ned til seksårsalderen. De resultater forventes at komme til oktober.

Stadig en alvorlig sygdom

Udover børnene er det særligt aldersgruppen mellem 20-40 år, der ikke bliver vaccineret. Det har både statsminister Mette Frederiksen og direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm adresseret på flere pressemøder.

- Der er for mange unge under 40 år, der ikke er blevet vaccineret, sagde Mette Frederiksen på et pressemøde i slutningen af august.

Det viser sig også i tallene over indlagte.

- Der er en stigning i 20-40-årige, der bliver indlagt, siger Allan Randrup Thomson.

Og selvom coronavirus ikke længere bliver karakteriseret som en samfundskritisk sygdom i Danmark, er det stadig en alvorlig sygdom.

- Det er jo ikke sådan, at fordi vi har løftet restriktionerne, så er pandemien ovre. Man skal ikke kigge længere end til nabolandene for at se, at det er en alvorlig sygdom, siger han.

I skrivende stund har 4.430.918 danskere fået første stik af en coronavaccine, mens 4.290.071 er fuldt vaccineret.