Coronavirus

Seneste nyt om coronavirus 10. september

Livebloggen opdateres ikke længere. 

Hvad skete der? Fra 10. september, karakteriseres coronavirus ikke længere som en samfundskritisk sygdom i Danmark. Det betyder, at alle restriktioner bortfalder. 

Du kan se de seneste coronatal her

Fransk eks-minister retsforfølges for håndtering af corona

Den tidligere franske sundhedsminister Agnes Buzyn blev fredag sigtet for 'at bringe andre menneskers liv i fare' med sin håndtering af coronapandemien, skriver France24.

Sigtelsen er blevet rejst, efter en efterforskning ved en specialdomstol konkluderede, at der var grundlag for en retsforfølgelse.

Agnes Buzyn er en af de første toppolitikere i verden, som bliver retsforfulgt for sin håndtering af coronapandemien. 

Hun fratrådte i februar 2020 sin post som sundhedsminister for at stille op til kommunalvalget i Paris, men tabte. 

Hun bestrider nu en toppost i Verdenssundhedsorganisationen WHO.

Amerikanske politikere vil sagsøge Biden for vaccinekrav

Republikanere og libertarianere understreger, at de vil kæmpe imod den amerikanske præsident Bidens nye vaccinekrav for blandt andre sundhedspersonale, føderalt ansatte og større virksomheder.

Det skriver Reuters.

Kun timer efter, at præsidenten natten til fredag dansk tid offentliggjorde de nye regler, truede blandt andre flere guvernører og politikere med eksempelvis søgsmål.

- Når dekretet træder i kraft, vil den republikanske nationalkomite sagsøge administrationen for at beskytte amerikanere og deres frihed, sagde formand for komiteen Ronna McDaniel i en pressemeddelelse.

Flere af dem, der har udtrykt modstand mod kravet, sætter spørgsmålstegns ved Bidens -administrationens mandat til at afkræve folk et vaccinestik.

Heriblandt er NGO’en New Civil Liberties Alliance.

- Biden-administrationen ugennemtænkte ’Vej ud af pandemien’-plan overskrider med længder den magt, den amerikanske forfatning tildeler regeringen, understreger NGO’en i en meddelelse.

Test er stadig et krav ved flere lejligheder - få overblikket her

I dag kan vi sige farvel til alle de coronarestriktioner, som vi har levet med det seneste halvandet år.

Men der er stadig en række anbefalinger, som vi danskere bliver opfordret til at følge - blandt andet for coronatests.

Herunder kan du få et overblik over, hvem og hvornår der skal testes for coronavirus.

Dem kan du få et overblik over herunder:

557 nye smittetilfælde - fire døde

Det seneste døgn er der registreret 457 smittetilfælde med coronavirus i Danmark. Der er 24 nye indlæggelelser, men det samlede antal hverken stiger eller falder. Fire er døde med coronavirus. Det viser de nyeste tal fra Statens Serum Institut. Få det fulde overblik her.

- Det er et tal, der er noget lavere end det niveau, vi ellers har ligget på den seneste måned. Det er et fornuftigt lavt tal, siger Christian Wejse, speciallæge i infektionsmedicin og lektor på Aarhus Universitet om dagens smittetal.

Positivprocenten er 0,96. Så længe den er mindre end 1, betyder det, at epidemien er aftagende. 

Snart muligt at købe vaccine fra Johnson & Johnson

Danmark frigiver nu coronavacciner fra Johnson & Johnson til brug i privat regi i Danmark. Det betyder, at det fra på tirsdag er muligt efter lægelig ordination at købe en vaccine. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Valget er truffet, fordi Danmark ligger inde med så stort et lager af vaccinedoser fra Johnson & Johnson, der til 1. september var en del af tilvalgsordningen.

Vaccinerne kan købes, til der ikke er flere på lager, eller til de udløber i 2023. 

Højeste antal coronaindlagte i Norge i månedsvis

Norge kæmper med at få styr på høje smittetal, og nu sætter antallet af indlagte også rekord. Fredag er der i alt 116 indlagt med coronavirus, og det er det højeste antal siden maj, skriver VG

35 af patienterne er på intensiv, og 17 af dem er i respirator. 

Til sammenligning er der 132 indlagt i Danmark. 

To ud af tre indlagte coronapatienter er ikke vaccineret

To ud af tre af coronapatienter på de danske sygehuse er ikke vaccineret. Det viser en rapport fra Sundhedsstyrelsen. Blandt de indlagte under 50 år er stort set ingen vaccineret, mens det for indlagte over 65 år er omtrent hver anden.

BioNTech søger om godkendelse til at vaccinere 5 -11-årige i Europa

Det tyske selskab BioNTech søger nu om godkendelse til at bruge selskabets coronavaccine til fem til 11-årige. Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa. Det er planen, at børnene skal have samme vaccine som voksne, men at den skal gives i mindre doser, skriver dpa.

Den norske regering vil forlænge epidemilov

Mens Danmark fra i dag ikke længere kategoriserer corona som en samfundkritisk sygdom, er situationen en noget anden i nabolandet Norge. Her har regeringen netop sendt et lovforslag til høring om at forlænge bestemmelserne i "smitteværnsloven". Det skriver VG.

Loven giver blandt andet regeringen hjemmel til at sende borgere i smittekarantæne, kræve test og coronapas. Den skulle være udløbet til december, men ønsket er at forlænge til juli 2022. 

Baggrunden er, at der ikke er styr på smitten i Norge. Det seneste døgn er der registreret 1629 nye tilfælde det seneste døgn. Rekorden var 1. september, hvor der var 1785 nye tilfælde. 

Regioner opbygger lagre med værnemidler

Ved at opbygge nationale lagre med værnemidler vil myndighederne sikre sig, at Danmark ikke løber tør for eksempelvis handsker og sprit i løbet af efteråret. Det skriver DR.

Hver af de fem regioner i Danmark vil drive et lager, ligesom Styrelsen for Forsyningssikkerhed vil drive to nationale lagre. 

- Vi har mest handsker, visirer, overtrækskitler og mundbind, siger Dorte Christensen, som er chef for Region Midtjyllands afdeling for indkøb og medicoteknik, til DR. 

Sundhedsstyrelsen: Danskerne skal vænne sig til "ny normal"

Selvom alle restriktioner er væk, skal danskerne huske på, at smitten stadig er i samfundet, lyder opfordringen fra Sundhedsstyrelsen. Derfor lancerer Sundhedsstyrelsen en ny kampagne ved navn "ren rutine". Den sætter blandt andet fokus på de hygiejneråd, som danskerne skal huske på nu. 

- Der er en ny normal hverdag. Den indebærer, at vi skal vaske hænder, lufte mere ud og blive hjemme, hvis vi føler os sløje, siger Helene Probst, som er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, til TV 2. 

Helene Probst er ikke i tvivl om, at smitten vil stige til efteråret, fordi vi ikke længere har nogen restriktioner, men hun understreger, at Sundhedsstyrelsen ikke er bekymret på nuværende tidspunkt. 

Norge står til at smide tusindvis af vacciner ud - folk vil ikke have Moderna

I den Norske by Bergen har man indtil udgangen af september til at få brugt 10.000 Moderna-doser, der allerede er optøet. Men det er nemmere sagt end gjort, skriver det norkse medie VG

I vaccinationscentrene rundt omkring i byen oplever man nemlig, at borgerne ikke vil tage imod Moderna, men kun Pfizer. 

- Vi forsøger at argumentere objektivt og nøgternt for, at Moderna er mindst lige så god en vaccine som Pfizer, men der er nogle, der har besluttet sig på forhånd, siger infektionsbekæmpelseslæge Kjell Haug.

I Danmark har man ikke selv kunnet vælge mellem Moderna og Pfizer, der er de to vacciner, som ingår i det oficielle vaccinationsprogam. Det har dog været en mulighed at komme bagerst i køen og vente på en bestemt vaccine. 

Danmark har sikret sig de bedste vacciner, siger sundhedsministeren

Vi står et stærkt sted i pandemien, ikke mindst takket være den effektive vaccineudrulning og vaccinernes gode beskyttelse. Men det er ikke til at vide, om fremtidige mutationer kan udfordre det billede, fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Derfor er det afgørende, at vi Danmark får de bedste vaccineleverancer, og det er der sørget for, forsikrer han. 

- Det er simpelthen skrevet ind i kontrakten med vaccineproducenterne, at vi skal have de nyest opdaterede vacciner. På den måde er i bedst muligt sikret, siger han til TV 2. 

Jens Lundgren: Fornuftigt at fjerne alle restriktioner

Professor i infektionsmedicin Jens Lundgren er enig i regeringens beslutning om at fjerne alle restriktioner fra i dag. 

- Jeg er meget sikker på, at det ikke længere er nødvendigt med restriktioner, fordi det går så godt med vaccineudrulningen, siger han til TV 2. 

På nuværende tidspunkt er 73 procent af den danske befolkning færdigvaccineret. 

Professoren understreger dog, at han udtaler sig ud fra, hvordan situationen er lige nu. Og den kan ændre sig. Hvis sygdommen pludselig blusser op igen, i en sådan grad at det påvirker sundhedsvæsenet, så kan det blive nødvendigt at genindføre restriktioner. 

- Vi er stadig midt i en pandemi. Virus er der stadig, og store dele af verden er lige nu i en undtagelsestilstand, siger Jens Lundgren. 

Los Angeles til elever: Bliv vaccineret eller bliv hjemme

Los Angeles kræver fra det nye år, at børn over 12 år er blevet vaccineret, før de må komme i skole. Det er blevet besluttet ved en afstemning i skolebestyrelsen i Los Angeles County torsdag.

Dermed bliver millionbyen det første distrikt i USA til at kræve vacciner til børn. Kravet rammer mere end 600.000 børn, der går i folkeskole i den californiske by.

Vaccinekravet møder opbakning fra lærerforeninger og mange forældre. Men som så mange andre steder i USA er der en betydelig minoritet i befolkningen, der er imod sådan nogle krav.

Ifølge lokale sundhedsmyndigheder er omkring 58 procent af børn og unge mellem 12 og 18 år vaccineret i Los Angeles.

Flest coronaindlagte under 60 år i Tyskland

Tyskland behandler i øjeblikket flere coronapatienter under 60 år end over på landets intensivafdelinger.

Fra midten af august til begyndelsen af september blev flere patienter mellem 18 og 59 år end personer over 60 år indlagt på hospitalet med covid-19, viser tal fra Robert Koch Instituttet (RKI).

Torsdag var næsten 1400 coronapatienter indlagt på landets intensivafdelinger. Det er en stigning på 22 procent i forhold til sidste uge, viser tal fra RKI.

Udviklingen kan afspejle den lavere vaccinationsrate blandt unge i landet. I Tyskland er 83 procent af alle personer over 60 år fuldt vaccineret, mens andelen er 67 procent for mennesker mellem 18 og 59 år.

Coronavirus er ikke længere en samfundskritisk sygdom i Danmark

Fra i dag, 10. september, karakteriseres coronavirus ikke længere som en samfundskritisk sygdom i Danmark. Det skyldes, at regeringen ikke har valgt at forlænge betegnelsen, fordi det går så godt med vaccineudrulningen, og fordi der er epidemikontrol. Det skrev regeringen i en pressemeddelelse 27. august.

Det betyder samtidig, at alle restriktioner ophører i dag. Det seneste 1,5 år har der været restriktioner i et eller andet omfang i Danmark, herunder krav om mundbind i kollektiv trafik, afstandskrav og coronapas.