Nyheder

De var med til at dække 9/11 – 20 år senere bringer billederne stadig tårer frem

11. september 2001 ryddede medierne fladerne for at dække terrorangrebene i USA. Nu genser TV 2-korrespondenter klippene fra dengang.

Poul Erik Skammelsen undskyldte. Han kunne ikke stoppe.

Den dengang 38-årige journalist var ved at fortælle om de amerikanske brandmænd, der stadig arbejdede ved World Trade Center, da han blev overvældet af tårer. Overvældet af den virkelighed han havde været en del af.

Det var to dage efter 11. september 2001, og TV 2s korrespondent i USA var mere rystet end nogensinde.

- Jeg har aldrig set sådan nogle ansigter fuldstændigt forvredet i smerte. Det rammer lige i hjertet, sagde Poul Erik Skammelsen om de sørgende brandmænd.

Han stod og stirrede over på sin kones død

Ulla Terkelsen om overlevende fra 9/11

Han tav for en stund, lod blikket falde og tog sig til hovedet, før han igen begyndte sin talestrøm:

- Det er jo min opgave at holde hovedet koldt, men nogle gange... Nogle gange er det måske lidt sværere end som så.

Sidder stadig i ham

Lørdag er det 20 år siden, at terrorangrebet, hvor islamiske terrorister kaprede fire fly i USA, fandt sted. To af dem fløj ind i World Trade Centers tvillingetårne, et ramte USA's forsvarsministerium Pentagon, mens det sidste styrtede ned på en mark i Pennsylvania.

En dag, der satte den vestlige verden på den anden ende og ryddede sendeflader og forsider i medier overalt.

Selvom der er gået to årtier, siden Poul Erik Skammelsen stod i New York for at berette om de historiske begivenheder, sidder følelsen fra dengang stadig i ham.

Ved gensynet af de gamle klip bliver hans øjne igen blanke.

- Det påvirkede mig virkelig. Det er første gang, at jeg husker, at jeg blev rørt sådan. De der to dage, der rammer det mig bare, siger han i TV 2-programmet 'ReLive 9/11 – minutterne, der ændrede verden'.

Ulla Terkelsen: - Han stirrede over på sin kones død

TV 2-korrespondent Ulla Terkelsen ryster på hovedet, mens hun genser billederne fra dengang.

Selv var hun i London, da tårnene faldt, men blev hurtigt sendt til USA.

Her talte hun med utallige borgere i New York. Men særligt én mands beretning står stærkt i hendes hukommelse.

- Han havde lige sagt farvel til sin kone den morgen. Hun arbejdede i World Trade Center, og han arbejdede i en bygning tæt på, fortæller Ulla Terkelsen.

Efter afskeden med konen var manden gået ind på sit kontor og havde åbnet sin computer. Ud af vinduet havde han udsigt til tvillingetårnene og det fly, der havde retning lige mod dem.

- Han så på tårnet, mens det skete. Han vidste, at hans kone sad der. Han stod og stirrede over på sin kones død, siger korrespondenten.

Steffen Jensen: - Et skiftespor i historien

I alt mistede 2996 personer livet i forbindelse med angrebene, og ofrene talte både civile mennesker, brandfolk og politi.

11. september 2001

 • USA blev 11. september 2001 ramt af et stort terrorangreb.
 • 19 islamiske terrorister kaprede 4 fly i USA. To af dem fløj ind i New Yorks tvillingtårne World Trade Center, der kollapsede. Et blev tvunget ned i Pentagon, USA's forsvarsministerium i Washington, mens det sidste styrtede ned på en mark i Pennsylvania.
 • 2996 personer blev dræbt ved attentatet.
 • Af de 19 terrorister var 15 saudiarabere, 2 var fra De Forenede Arabiske Emirater, 1 var egypter, og 1 var libaneser. Osama bin Laden og hans terrorgruppe al-Qaeda stod bag.
 • Det blev startskuddet til den amerikanskledede invasion i Afghanistan, hvor Danmark også fulgte trop.

De kollapsede tårne gjorde for alvor terroren til en realitet i Vesten og blev startskuddet til den amerikanskledede invasion i Afghanistan.

- Det var jo også et verdensbillede, en tryghed og en følelse af at være usårlig, der styrtede i grus der, siger Poul Erik Skammelsen til billederne af de brændende bygninger.

Og netop det er en af grundene til, at det er vigtigt at genbesøge og gense de voldsomme begivenheder, billeder og historier fra dengang. Det mener mellemøstkorrespondent for TV 2 Steffen Jensen.

Han havde samme titel tilbage i 2001 og trak allerede kort efter angrebene tråde mellem flyene, Osama bin Laden og terrorbevægelsen al-Qaeda.

Steffen Jensen beskriver i dag 11. september som "et skiftespor i historien". En dag, hvor historiens tog pludselig kørte i en ny og uforudset retning.

- Vi er nødt til en gang imellem at gå tilbage og se, hvad det egentlig var, der gjorde, at verden udviklede sig anderledes, end vi havde forventet.

'ReLive 9/11 minutterne, der ændrede verden' kan ses på TV 2 PLAY fra fredag 10. september. Et sammendrag af udsendelsen kan ses på TV 2 lørdag klokken 18.25 .

Tidslinje: 11. september minut for minut

 1. 2001

  1. Første fly rammer

   Et American Airlines-fly fra Boston på vej mod Los Angeles bliver overtaget af flykaprere, som styrer det direkte ind i World Trade Centers nordlige tårn klokken 08.46 amerikansk tid.

  2. Andet fly rammer

   Et United Airlines-fly fra Boston på vej mod Los Angeles bliver overtaget af flykaprere, som flyver det ind i World Trade Centers sydlige tårn klokken 09.03 amerikansk tid.

  3. Pentagon bliver ramt

   Et fly fra American Airlines fra Washington på vej mod Los Angeles bliver overtaget af flykaprere, som lader det kollidere med det amerikanske forsvarministeriums hovedsæde, Pentagon, i Washington. Flyet rammer klokken 09.37 amerikansk tid.

  4. Første tårn styrter sammen

   En lille time efter at være blevet ramt af flyet styrter det sydlige tårn i World Trade Center sammen i løbet af bare ti sekunder. Det sker klokken 09.59 amerikansk tid.

  5. Fjerde fly styrter ned på mark

   Et fjerde kapret passagerfly styrter ned på en mark nær Shanksville i Pennsylvania. Flyet var på vej fra New York mod San Fransisco, men styrter i forbindelse med, at passagerer forsøger at overtage kontrollen. Det sker klokken 10.03 amerikansk tid.

  6. Andet tårn kollapser

   Omkring halvanden time efter at være blevet ramt styrter det nordlige tårn i World Trade Center sammen. Det sker klokken 10.28 amerikansk tid. 1 time og 42 minutter efter at første fly har ramt, er begge tårne i World Trade Center kollapset.