Dagens overblik: 145 steder i Danmark skal undersøges for kræftfremkaldende giftstof
Billedhugger vil lave kunstværk ud af Storstrømsbroen, Pfizer/BioNTech vil vaccinere 5-11-årige, og så mildnes straf til dansk badmintonpar.
Med hele 26,9 grader målt i Holbæk blev fredag den varmeste dag i 45 dage.
De høje temperaturer betyder også, at vi har haft sommerdag nummer 40 i år - velkommen til dagens sensommerlige overblik, der starter med et farvel.
Slut med de sidste restriktioner
Fra i dag betegnes covid-19 ikke længere som en samfundskritisk sygdom i Danmark, og dermed kan vi vinke farvel til de allersidste restriktioner.
Blandt andet ophører kravet om, at man skal vise coronapas i forbindelse med visse større arrangementer, hvor der deltager over 500 mennesker, samt i nattelivet.
Covid-19 har været kategoriseret som "samfundskritisk", siden kategorien blev føjet til epidemiloven i marts – men det ophører nu, fordi regeringen har besluttet ikke at forlænge den.
Dermed betragtes coronavirus nu "blot" som en alment farlig sygdom.
Der vil dog stadig være nogle restriktioner for indrejse, og man vil også fortsat skulle bære mundbind i lufthavne og fly, da man her følger internationale regler.
Vaccineproducent søger om godkendelse til 5-11-årige
Det tyske selskab BioNTech søger snart om at få godkendt Pfizer-vaccinen til børn mellem fem og elleve år i Europa.
BioNTech fortæller til Der Spiegel, at virksomheden allerede er begyndt at forberede produktionen af vaccinen til børn under 12 år.
Det er den samme vaccine, som er godkendt til voksne og børn over 12 år, men den indeholder mindre doser.
Hvis det europæiske lægemiddelagentur, EMA, blåstempler vaccinen til den yngre aldersgruppe, kan den blive taget i brug i løbet af oktober.
Det er dog op til de enkelte landes sundhedsmyndigheder at beslutte, om man vil rulle vaccinen ud.
145 steder i Danmark skal undersøges for giftstoffet PFOS
Efter store fund af det sundhedsskadelige stof PFOS i Korsør har Danske Regioner nu udpeget 145 lokaliteter, som skal undersøges nærmere.
I foråret kom det frem, at det giftige stof - som tidligere blev brugt i brandskum - havde spredt sig fra brandskolen i Korsør til en mark.
Her gik køerne fra Korsør Kogræsserforening i årevis og indtog stoffet gennem græsset. Giften spredte sig på samme måde til aftagerne af oksekødet.
Der blev taget blodprøver af kogræsserforeningens medlemmer, og de viste stærkt forhøjede værdier af PFOS.
I august fik 187 borgere fra Korsør svar på målinger om PFOS-indholdet i deres kroppe, efter de havde spist det forgiftede kalvekød. Her blev der målt de højeste PFOS-værdier, der nogensinde er målt i danske blodprøver.
Billedhugger vil lave kunstværk ud af Storstrømsbro
Storstrømsbroen har eksisteret siden 1937 og var i næsten 30 år den længste bro i Europa.
Nu er en ny bro mellem Sjælland og Falster på vej, og derfor skal den gamle bro rives ned.
Tidligere på året gik Vejdirektoratet på jagt efter gode idéer til nedrivningen af den ikoniske bro, og nu er der kommet et bud på, hvad noget af broen kan bruges til.
Billedhugger Thomas Kadziola vil lave et enormt kunstværk på vandet. Idéen er at bevare fundamenterne til de fire første nordlige bropiller og installere stenskulpturer, der hver især måler ti meter ovenpå.
Lykkes det ham at overbevise Vordingborg Kommune, anslås projektet at koste op mod 35 millioner kroner.
Damedouble får reduceret karantæne efter skandalefinale
Badmintonspillerne Alexandra Bøje og Mette Poulsen får reduceret deres straf fra tre til to måneders karantæne, efter de ved DM-finalen i damedouble optrådte "groft utilbørligt".
Under den kamp brokkede det danske landsholdspar sig højlydt til dommeren og truede med at trække sig fra guldkampen, efter kampens servedommer gentagne gange vurderede, at Bøje og Poulsen servede over den tilladte servegrænse på 1.15 meter.
Efter kampen undskyldte damedoublen deres opførsel, men det undtog dem ikke fra en straf - der i dag altså blev nedsat.
***
Det var alt fra dagens overblik, der er tilbage igen på mandag -god weekend.