GO'

Simi Jan rørt til tårer på tv – især én afghansk kvinde har gjort indtryk

For Simi Jan var det umuligt ikke at hjælpe de afghanere, hun kunne, selvom hun var på arbejde som journalist, fortæller hun.

Midt i Kabul Lufthavn møder TV 2s Afghanistan-korrespondent Simi Jan en 27-årig kvinde, der frygter at blive giftet væk til Taliban.

Med sig har hun sin 4-årige datter, hvis fremtid hun ligeledes frygter for.

De er hovedpersonerne i et af de indslag fra Simi Jan, som blev vist og delt i medier over hele verden, da hun i to uger reporterede fra Afghanistans hovedstad, Kabul.

Kvinden fortæller Simi Jan, hvorfor hun frygter Taliban. Video: Privatoptagelser

Nu er hun hjemme i sikkerhed hos sin familie, men onsdag aften i ’Go’ aften LIVE’ blev det tydeligt, at hun stadig er meget rørt, når snakken falder på de mennesker, hun har mødt.

- Nu bliver jeg helt rørt. Det er jo mennesker, der fra den ene dag til den anden pludselig er i livsfare. Pludselig er deres liv endevendt, fortæller hun.

Og det var netop et spørgsmål om kvinden fra lufthavnen, der pludselig fik tårerne til at trille i tv-studiet hos den ellers erfarne krigskorrespondent.

For selvom Simi Jan nu har været hjemme i Danmark i en uge, og kvinden er i sikkerhed i USA, har de dannet et særligt bånd.

Kvinden i lufthavnen

Det var et kæmpe kaos, som Simi Jan mødte i lufthavnen i Kabul.

Hun så babyer blive kastet over pigtrådshegn, og hun oplevede, hvordan hun pludselig blev en magnet i lufthavnen, da afghanerne fandt ud af, at hun kunne oversætte for dem.

En af dem var den 27-årige kvinde og hendes 4-årige datter.

Først bad Simi Jan hende om at henvende sig til de britiske soldater, men da de bad hende gå tilbage, hjalp Simi Jan med at tolke.

- Jeg fik hende ind i sikkerhed, derefter blev hun smidt ud igen, men så gik hun over til amerikanerne og ventede i det kaos i flere dage, hvor der senere eksploderede en bombe, fortæller Simi Jan.

Kvinden og hendes datter overlevede eksplosionen og kom efterfølgende med et fly til USA.

- Jeg er i kontakt med hende i dag. Det er simpelthen en fantastisk, vidunderlig historie. Hun er så taknemmelig, og jeg gjorde jo ikke andet, end at jeg bare oversatte, men for hende og hendes datter betød det jo noget, så nu er hun i sikkerhed, lyder det.

Skal afsted igen

Selvom Simi Jan var taget alene afsted som dansk journalist, var hun ikke helt alene i Afghanistan.

De var fire hold journalister i Kabul, to hold fra Storbritannien, ét fra USA og så Simi Jan, og de blev vigtige for hinanden, selvom de ikke kendte hinanden på forhånd.

Alle var påvirkede af situationen.

Simi Jan så hærdede soldater, der havde kæmpet mod Taliban, græde, og når kameraerne slukkede, havde Simi Jan og de andre journalister ofte svært ved at holde tårerne tilbage.

- Vi trøstede hinanden, os fire journalister, der var der. Vi har både grint og grædt sammen. Vi er som soldaterkammerater nu. Jeg har fået venner fra livet, fordi vi har delt nogle øjeblikke og stunder, som altid vil klistre os sammen, forklarer hun.

Under et interview på TV 2 NEWS, kan Simi Jan ikke holde tårerne tilbage. Video: TV 2 NEWS

Og selvom Simi Jan og hendes kolleger meget af tiden havde en følelse af ikke at kunne hjælpe nok, har hun allerede planer om at rejse tilbage.

- Det gik op for mig, at min rapportering gjorde indtryk på folk. Det kunne jeg se på sociale medier og de beskeder, der kom, lyder det.

Se interviewet med Simi Jan i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY