Nyheder

Jeppe Kofod forklarer fejlagtigt svar om al-Qaeda med manglende søvn

Korrespondent troede, det var en joke, da Jeppe Kofod udtalte, at al-Qaeda ikke længere er i Afghanistan – hvilket ikke var tilfældet.

Efter Talibans overtagelse af Afghanistan i august fortalte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til både TV 2 og DR, at terrororganisationen al-Qaeda ikke længere var at finde i landet.

Den udtalelse fik flere til at rynke panden, for det gik imod de oplysninger, som Forsvarets Efterretningstjeneste kom med.

Han trak efterfølgende udtalelsen tilbage og beklagede, hvis han havde været upræcis.

Manden er udenrigsminister. Det skal han have styr på

Jesper Vestergren, politisk analytiker hos TV 2

Nu forklarer Kofod, hvorfor han udtalte sig fejlagtigt om så markant en oplysning.

I et notat fra Folketingets Udenrigsudvalg forklarer han, at han forsøgte at sætte al-Qaedas trussel mod Vesten efter 11. september i perspektiv til den aktuelle trussel.

- Det fik jeg imidlertid ikke formuleret klart nok, og det håber jeg, at der også kan være en vis forståelse for kan ske, når man giver interview midt i en aktiv evakueringsoperation og efter ganske få timers søvn.

Politisk analytiker: - Det virker som en dårlig undskyldning

Det var SF’s udenrigsordfører, Karsten Hønge, som bad ministeren redegøre for, om al-Qaeda fortsat befinder sig i Afghanistan, når han nu havde udtalt det til pressen.

- Jeg er tryg ved, at Kofod nu har viden, som stemmer overens med virkeligheden, siger Karsten Hønge i et skriftligt svar til TV 2.

TV 2s politiske analytiker Jesper Vestergren mener, at manglende søvn virker som en dårlig undskyldning

- Manden er udenrigsminister. Det skal han have styr på. Al-Qaeda er ikke en eller anden tilfældig terrororganisation. Afghanistan er på alles læber på det her tidspunkt, og det her skal han vide, siger han til TV 2.

I dagene op til udtalelsen havde Danmark evakueret ambassaden i Kabul, og dagen før havde Taliban indtaget Kabul.

Med den situation i baghovedet er Kofods udtalelse meget opsigtsvækkende, for han bør vide alt, der er at vide, siger Jesper Vestergren.

- Alle kan sætte sig ind i at sige noget forkert, og at man ikke tænker klart, når man er træt. Problemet er, at sagen er så alvorlig, og han gentager fejlen flere gange. Det er topnyheder i samtlige medier, og han har beskæftiget sig med det i dagevis, og alligevel siger han det forkert.

Udtalelsen fik også TV 2s korrespondent Simi Jan til tasterne, hvor hun troede, det var en aprilsnar midt i august.