Taliban i Afghanistan

Flygtet præsident ville undgå krig i Kabuls gader

Det var den vanskeligste beslutning i mit liv at flygte, siger Afghanistans afsatte præsident Ashraf Ghani.

Afghanistans flygtede præsident, Ashraf Ghani, har onsdag forsøgt at forklare, hvorfor han anså det nødvendigt at forlade landet i en fart, da Taliban gjorde sig klar til at indtage hovedstaden Kabul 15. august.

Han kalder det i en erklæring, som han har delt på Twitter, den mest vanskelige beslutning i sit liv, men mener, at den forhindrede et blodbad.

Men han undskylder for sine handlinger over for det afghanske folk.

Ghani forklarer sin flugt med, at hvis han var blevet i Kabul, så ville det kunne udløse gadekrig i byen, som ikke er set siden 1990'ernes borgerkrige i Afghanistan.

- Dybeste og mest oprigtige beklagelse

Han beklager, at det ikke som præsident lykkedes ham at bringe fred og fremgang for sit land.

- Det er med den dybeste og mest oprigtige beklagelse, at mit eget kapitel endte i en lignende tragedie, som mine forgængeres, siger han.

Han sætter også ord på de beskyldninger om, at han havde taget millioner af dollars med sig, da han flygtede. Han siger, at det er "fuldstændigt og kategorisk forkert".

- Jeg byder en offentlig revision eller finansiel undersøgelse under FN, eller en anden passende uafhængig institution, velkommen til at undersøge min erklæring her, skriver han.

Ghani flygtede via Usbekistan til De Forenede Arabiske Emirater.

Taliban sikrede sig 15. august fuld kontrol over Kabul. Tirsdag udpegede den militante islamistiske bevægelse en ny regering, som består af folk fra den hårde kerne i Taliban.

Den nye indenrigsminister, Sirajuddin Haqqani, står på USA's terrorliste. Hans netværk sættes i forbindelse med nogle af de værste forbrydelser i Afghanistan i de senere år. Blandt dem en lastbilbombe i 2017 nær den tyske ambassade, som kostede 150 mennesker livet.