Flere skal i arbejde, men virksomheder fravælger én aldersgruppe

Knap hver femte virksomhed frasorterer ulovligt kandidater ud fra alder, viser ny analyse. Det er voldsomt nyt, mener konsulenthus.

Siden 2018 har 61-årige Michael Bech-Nielsen sendt hundredvis af ansøgninger – og i dag skal han skrive på endnu en.

Han har haft store udfordringer med at komme i job, og han oplever særligt at blive frasorteret ud fra ét kriterie: sin alder.

- Mange gange ringer jeg til arbejdsgiveren først, for så hører du noget andet, end der står i stillingsopslaget. Der oplever jeg tit, at de kommer med bemærkninger om, at de er et ungt team, og at de har en ungdommelig måde at være sammen på, siger han til TV 2.

Han har en lang karriere som leder bag sig, men oplever allerede ved opkaldene, at hans alder er en hindring.

Michael Bech-Nielsens oplevelser stemmer godt overens med en ny rekrutteringsanalyse fra Konsulenthuset Ballisager. Her svarer 19 procent af de adspurgte virksomheder, at de har sorteret ud fra alder.

Det er voldsomt nyt

Morten Ballisager, administrerende direktør i Konsulenthuset Ballisager

Det er særligt de private virksomheder, som bonner ud. Knap hver fjerde virksomhed svarer, at de har sorteret kandidater fra alene ud fra deres alder.

14 procent af offentlige virksomheder svarer, at de har sorteret ud fra alder.

- Det er en lang og træls proces. Du bruger din krop, hjerte og sjæl på at fortælle, hvem du er, hvad du kan, og hvilke værdier du kommer med. Efter tre-seks dage får du så en standardbesked, der siger, at der var "mange spændende kandidater, og vi beklager at meddele, at du ikke var blandt dem", siger Michael Bech-Nielsen.

Ulovlig frasortering

Det er ulovligt at frasortere kandidater ud fra alder jævnfør forskelsbehandlingsloven.

Morten Ballisager, der er administrerende direktør i Konsulenthuset Ballisager, kalder virksomhedernes alderssortering for "amoralsk og usmart".

- Det er voldsomt nyt. Det er noget, vi har snakket om i mange år, men vi har haft svært ved at få greb om det. Men nu ligger det sort på hvidt, at de faktisk gøre det, siger han til TV 2.

Alderssorteringen gør sig gældende i begge ender af arbejdsmarkedet – både hos unge og ældre, men rekrutteringsanalysen fortæller ikke konkret, hvilke aldersgrupper der bliver frasorteret.

Men på baggrund af andre analyser fra konsulenthuset tør Morten Ballisager godt resonere sig frem til, at det går hårdest ud over seniorerne.

- På det danske arbejdsmarked er det sådan, at fra du bliver 48 år, så stiger din statistiske risiko for at blive mere ledig i resten af dit liv, siger han.

Han tilføjer, at der på det danske arbejdsmarked er en opfattelse af, at ældre holder op med at udvikle sig og være nytænkende, og at de måske ikke er skarpe til it.

- Derfor kan man sige, at det er med stor begrundet mistanke, at det rammer seniorerne, lyder det fra Morten Ballisager.

- Der er noget med ungdom, der tiltrækker os. Men medarbejdere med 30 års erfaring kan slå de unge

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer
Morten Ballisager, der er administrerende direktør i Konsulenthuset Ballisager, kalder virksomhedernes alderssortering for 'amoralsk og usmart'.

Regeringen vil have flere i arbejde

Undersøgelsen er ilde nyt for planen om at få flere i arbejde. Med regeringens indførelse af den såkaldte Arne-pension, trak man 10.500 ud af arbejdsmarkedet.

Tirsdag fremlagde regeringen sit bud på, hvordan man får de 10.500 flere i job, der skal dække ind for det.

Det skal blandt andet ske ved at tvinge særligt indvandrere på kontanthjælp til at arbejde eller på anden måde bidrage med, hvad der svarer til 37 timer om ugen.

Men der sidder altså en gruppe ældre, som på forhånd bliver sorteret fra hos næsten hver femte virksomhed.

Det overrasker dog ikke Palle Smed, der er direktør i Faglige Seniorer. Han hører hver uge fra folk som Michael Bech-Nielsen, som oplever at bliver sorteret fra, fordi de er for gamle.

- Jeg bliver vred, for det er fuldstændig spild af ressourcer at sidde og skrive så mange ansøgninger. Men også fordi at arbejdsgiverne går glip af noget. Jeg synes i virkeligheden, at de er en smule dumme, siger han til TV 2.

Behov for kulturændring

Både Palle Smed og Morten Ballisager formoder, at det reelle tal for alderssortering er højere.

Palle Smed har selv tidligere sorteret ansøgere fra ud fra deres alder. Men han er blevet klogere med alderen, lyder det, og nu efterlyser han en kulturændring i virksomhederne.

- Der er noget med ungdom, der tiltrækker os. Men medarbejdere med 30 års erfaring kan slå de unge. De kan springe mange ting over og gå lige til biddet. Det har en kæmpestor værdi. De ældre er mere stabile på arbejdspladsen, og de er superloyale, siger Palle Smed.

I mellemtiden må Michael Bech-Nielsen sætte sig ved skrivebordet med en ny ansøgning og håbet om et fast job foran sig.