GO'

Spædbørn indlagt med virus i hele landet – nu kommer mor til indlagt med opråb

Overlæge opfordrer til, at man tager det alvorligt, hvis ens barn bruger mange kræfter på at trække vejret.

Det startede med hoste og snotnæse, og så blev tre måneder gamle Alexanders lunger fyldt med slim.

Han er et af de spæd- og småbørn, der lige nu er indlagt med RS-virus. En forkølelsesvirus, som spreder sig i hele Danmark.

På hospitalet i Herning, hvor Alexander og syv andre børn er indlagt med virussen, har lægerne måtte suge slim op af hans lunger. Derudover får han hjælp til at trække vejret og mad gennem en sonde.

- Stort set hele gangen er fyldt med børn, der har RS-virus, fortæller hans mor Christina Hølledig Christensen, der er på barsel med Alexander, i 'Go' morgen Danmark'.

Smitte fra søster

Alexander er blevet smittet af sin storesøster, som har fået virussen i børnehaven. Men fordi søsteren er ældre, er hun sluppet med en slem forkølelse og feber, forklarer moren.

Jeg synes, det er noget, vi skal tage alvorligt

Christina Hølledig Christensen, på barsel

Sygdomsforløbet får nu Christina Hølledig Christensen til at komme med en opfordring om, at forældre beholder deres børn hjemme fra daginstitution, hvis de har symptomer på RS-virus.

- Jeg synes, det er noget, vi skal tage alvorligt. Folk siger, at det bare er en forkølelse, siger hun og fortsætter:

- Det er det måske også for større børn, men ikke for de små.

Overlæge: Behold børnene hjemme

RS-virus, Respiratorisk syncytialvirus, har gennem de seneste to måneder været i kraftig stigning i Danmark.

Tal fra Statens Serum Institut viser, at der alene i uge 34 var 510 smittede med virussen, hvilket er atypisk på denne tid af året.

Overlæge ved børnemodtagelsen på Herlev Hospital og formand for Dansk Pædiatrisk Selskab, Marianne Sjølin Frederiksen, genkender stigningen.

Hun fortæller, at Alexanders historie ikke er unik. Mange spædbørn smittes nemlig af deres ældre søskende.

Derfor kommer overlægen med samme opfordring som Christina Hølledig Christensens:

- Er man selv lidt forkølet, eller er ens barn lidt forkølet, så lad være med at gå i forældregruppe eller sende dem i vuggestue og børnehave, siger hun.

De fleste børn kan overvinde virussen

Det er især små- og spædbørn, som rammes hårdt af virussen.

Det skyldes ifølge Marianne Sjølin Frederiksen, at snot og sekret let ophobes i deres luftveje, hvilket gør, at de ikke kan trække vejret.

Sådan udvikler RS-virus sig

For de yngste børn starter det typisk med klart snot i næsen, som bliver til store mængder af snot og sekret, der hober sig op i luftvejene. Tilstopningen gør det svært at trække vejret, og der kan komme vejrtrækningslyde. Vejrtrækningsproblmerne kan derudover resultere i udmatning, hosten, at barnet enten ikke kan spise eller ikke har kræfterne til det.  

Kilde: Marianne Sjølin Frederiksen, Overlæge ved børnemodtagelsen på Herlev Hospital og formand for Dansk Pædiatrisk Selskab 

Langt de fleste børn kan selv overvinde RS-virussen, men det er vigtigt, at forældre er opmærksomme på, hvornår de skal kontakte en læge, lyder det fra overlægen.

Det kan blandt andet være, hvis ens barn bruger mange kræfter på at trække vejret. Men der er også andre tegn at kigge efter:

- Hvis barnet bliver mere stille og apatisk, hvis det spiser i kortere tid, eller ikke har kræfter til at dige ordentligt, skal man også kontakte en læge, siger Marianne Sjølin Frederiksen.

Det bølger frem og tilbage

Alexander har været syg siden tirsdag. Fredag blev han indlagt på hospitalet, efter at han blev undersøgt af sin egen læge.

Siden er det gået op og ned, fortæller Christina Hølledig Christensen.

- Lige nu har han det okay. Han har sovet det meste af natten, men i går havde han det ikke så godt. Det går lidt i bølger, lyder det.

Se interviewet med Marianne Sjølin Frederiksen og Christina Hølledig Christensen i 'Go' morgen Danmark' på TV 2 PLAY