Coronavirus

Risikoen for alvorlig sygdom falder markant efter andet stik, viser studie

Risikoen for at få senfølger bliver halveret efter andet stik ifølge nyt studie.

Har man fået to vaccinestik med en coronavaccine fra Pfizer/BioNTech eller AstraZeneca, falder risikoen for at blive indlagt med 73 procent.

Sådan lyder en af konklusionerne i et nyt studie, hvor forskere på King's College i London har analyseret data fra flere end to millioner mennesker, som i en app har angivet deres vaccinestatus, samt om de har haft symptomer på coronavirus.

6030 angav i appen, at de var blevet testet positiv mindst 14 dage efter første stik, mens 2370 var blevet smittet mindst 7 dage efter deres andet vaccinestik.

- Uanset symptomernes varighed ser vi, at infektioner efter to vaccinestik også er meget mildere, så vaccinerne ændrer virkelig sygdommen, og det er til det bedre. Vi opfordrer folk til at få deres andet stik, så snart de kan, udtaler professor på King's College London Tim Spector.

Vacciner halverer risiko for senfølger

Studiet tyder desuden på, at ikkevaccinerede og færdigvaccinerede kan få de samme typer symptomer på covid-19. Det tæller eksempelvis tab af lugtesans, hoste, feber og hovedpine.

Men for de færdigvaccinerede gælder det, at risikoen for akutte symptomer falder med 31 procent.

Derudover halveres risikoen for at få senfølger efter et sygdomsforløb, så snart man er færdigvaccineret med en af de to vacciner.

Behovet for tredje stik

Under coronakrisen er der blevet lavet en lang række studier, som undersøger vaccinernes effekt.

Et israelsk studie har vist, at Pfizer-vaccinen er mindre effektiv mod Delta-varianten, og efter at nyheden kom frem, satte premierminister Naftali Bennet gang i en undersøgelse om behovet for tredje vaccinestik.

Noget, som halvanden måned senere blev en realitet.

Også herhjemme kan flere grupper få et tredje stik med en coronavaccine. Det gælder primært personer, som har en sygdom, eller som modtager behandling mod en sygdom, der rammer immunforsvaret.

- Det er en særlig gruppe af patienter, der har et svækket immunforsvar og derfor ikke har haft så god effekt af deres primære vaccination, sagde vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst mandag til TV 2.

Ifølge vicedirektøren er det meget vigtigt, at de personer, som får tilbuddet, er informeret om, hvad de går ind til, da vaccinerne ikke er godkendt til tredje stik.

Hun understregede dog, at styrelsen ikke forventer, at der vil være sikkerhedsproblemer i forhold til et tredje stik.