Politik

Analyse: Delta-varianten udfordrer Kinas nultolerance

Flere kinesiske eksperter er begyndt at stille spørgsmålstegn ved Kinas coronastrategi. Men intet tyder på, at Kina åbner sine grænser foreløbigt.

Det er veldokumenteret, at de kinesiske myndigheder i første omgang tøvede, da læger i Wuhan begyndte at advare om en ny smitsom virus.

Det gav anledning til massiv kritik både i og uden for Kina.

Men siden centralregeringen i Beijing for alvor gik ind i kampen mod coronavirus, har smitten stort set været under kontrol i verdens folkerigeste land. Lige indtil for nylig hvor en gruppe arbejdere i en lufthavn i millionbyen Nanjing blev smittet med Delta-varianten.

Smitteudbruddet er det største siden det oprindelige udbrud i Wuhan, og det spredte sig til 16 provinser på blot 2 uger. Det fik øjeblikkeligt myndighederne til at indføre massetest og lokale nedlukninger igen.

Millioner ramt af restriktioner

De hårde restriktioner berører millioner af mennesker til trods for, at det drejer sig om ganske få smittede i de enkelte byer og distrikter. I alt er der registreret godt 1200 smittede i det seneste udbrud i et land med 1,4 milliarder mennesker.

Men det er uacceptabelt for den kinesiske regering, der praktiserer nultolerance over for coronavirus. Kinas kommunistparti vil gøre alt for at undgå en gentagelse af situationen i Wuhan, hvor folk bogstaveligt talt faldt om på gaderne, fordi hospitalerne var overfyldte.

Kinas grænser har stort set været lukkede siden udbruddet i Wuhan, og der er intet, der tyder på, at de åbner foreløbigt.

Der har nemlig blandt andet været smitteudbrud i kinesiske byer, som grænser op til Myanmar og Rusland, og det seneste udbrud af Delta-varianten i Nanjing er også blevet sporet til rejsende fra Rusland.

Således satte den kinesiske stat i starten af august en stopper for udstedelsen af nye pas til kinesiske borgere, og det er blevet meget vanskeligt at rejse ind og ud af landet. Derfor risikerer Kina nu at opbygge en sårbar immunitetsboble, som ikke er modstandsdygtig over for omverdenen.

Kinesiske eksperter sår tvivl om strategien

Det har fået flere kinesiske eksperter til at lufte tanken om, at Kina ligesom andre lande er tvunget til at acceptere, at covid-19 er kommet for at blive.

Heriblandt Zhang Wenhong, som er en af Kinas mest kendte eksperter i infektionsmedicin og medlem af Kinas kommunistpartiet. Han har utallige gange forsvaret de hårde lokale nedlukninger og restriktioner, men har i den seneste tid indikeret, at prisen måske er ved at blive for høj – både økonomisk og socialt.

Det har ført til kritik på sociale medier, og Kinas tidligere sundhedsminister Gao Qiang har indirekte irettesat ham i en leder i People's Daily, der ofte fungerer som regeringens talerør.

Her advarer Gao Qiang mod kinesiske eksperter, som lader sig friste af den "åbne" tilgang til coronavirus, som man har i Storbritannien og USA, fordi det er alt for risikabelt sundhedsmæssigt.

Strøget af censuren

En anden kinesisk ekspert fik fjernet sit indlæg på sociale medier, fordi han vurderede, at kineserne kan vende tilbage til en mere normal hverdag, når flere er blevet vaccineret.

Hvorfor er det så kontroversielt i Kina?

For det første har kommunistpartiet monopol på den slags beslutninger, og for det andet er man måske blevet i tvivl om strategien og ikke mindst om de anvendte vacciner.

Lande som Seychellerne, Mongoliet og Bahrain har oplevet problemer med nye smitteudbrud til trods for, at størstedelen af deres befolkninger er vaccineret med kinesiske vacciner fra Sinopharm og Sinovac Biotech

Kina har per 12. august vaccineret cirka 55 procent af befolkningen med de kinesiske vacciner og ventes at nå op på 80 procent inden årsskiftet.

Hvis det viser sig ikke at være tilstrækkeligt til at opnå flokimmunitet, vil Kina formentligt fortsætte sin egen coronaboble længe endnu.