Taliban i Afghanistan

Seneste nyt om Afghanistan

Hvad sker der? USA har udført et droneangreb mod Islamisk Stat i Afghanistan som gengældelse mod angrebet ved lufthavnen i Kabul, der torsdag kostede mindst 100 civile og 13 amerikanske soldater livet.

Imens er en række lande ved at afslutte deres evakueringer fra lufthavnen i Kabul.

Følg seneste nyt om angrebet og de mange ofre her.

Afghanere demonstrerer i Athen

Hundredvis af afghanere marcherede til den amerikanske ambassade i Athen i lørdags og bønfaldt det internationale samfund om fred og holdt bannere med teksten "Afghanistan bløder" og "udlever vores land". 

- Vi er trætte af krig, vi er trætte af vold, vi er trætte af at se døde kroppe. Vi kom alle her sammen, vi vil have fred fra verden, vi vil afslutte denne krig, siger 24-årige Omey Naziam til Reuters fra demonstrationen, som forløb fredeligt.

Grækenland var frontlinjen i en migrantkrise i 2015, da mere end en million mennesker, de fleste syrere, afghanere og irakere, ankom og søgte tilflugt.

Mange af dem bor stadig i græske lejre og venter på, at deres asylansøgninger skal færdigbehandles.

Nyt terrorangreb "højst sandsynligt"

Ledende militærfolk vurderer, at endnu et terrorangreb kan være under opsejling i Kabul i kølvandet på lørdagens gengældelsesaktion fra USA rettet mod IS-K bevægelsen.

- Situationen fortsætter med at være ekstremt faretruende og risikoen for et terrorangreb er fortsat høj. Jeg har pålagt vores militær at træffe flest mulige foranstaltninger for at sætte beskyttelse såvel mod civile som vores egne folk i højeste beredskab, siger Joe Biden i en officiel erklæring fra Det Hvide Hus.

Joe Biden forudser flere træfninger som følge af torsdagens terrorangreb, der dræbte 13 amerikanske soldater og et stort antal civile, og som blev besvaret med et droneangreb lørdag.

- Det angreb, vi var udsat for, er ikke det sidste og vi vil fortsætte med at stille de rette til ansvar for den forfærdelige gerning, hedder det videre.

- Et angreb mod Kabul lufthavn indenfor den næste 24-36 timer er højest sandsynligt, advarer USA's præsident.

Pentagon: Ingen civile såret

Ifølge generalmajor William "Hank" Taylor kom ingen civile til skade ved det amerikanske droneangreb natten til lørdag.

Droneangrebet var rettet mod ledere i terrororganisationen Islamisk Stat. Udover de to dræbte IS-folk blev en tredje person såret, sagde han lørdag eftermiddag dansk tid på et pressemøde.

Talsmanden for Forsvarsministeriet i Washington, John Kirby, føjer til, at "den kendsgerning, at to af disse individer ikke længere går på jordens overflade er en god ting".

Men hverken Taylor eller Kirby vil sige, om de folk, der blev ramt ved droneangrebet, var direkte involveret i bombeangrebet ved Kabul lufthavn.

- De var Isis-K planlæggere og facilitatorer. Det i sig selv er grund nok, siger Kirby. Isis er det samme som Islamisk Stat.

De militante islamister bag angrebet i Kabul kaldes IS-K. Det er en knopskydning af den større militante bevægelse IS.

IS menes de seneste år at have stået bag meget blodige angreb rundt om i Afghanistan. Organisationen er ikke vellidt af ledelsen i Taliban.

Stadig amerikanere at hente ud af Afghanistan

Der er cirka 350 amerikanere, der stadig ønsker at forlade Afghanistan, ifølge en talsmand for det amerikanske udenrigsministerium.

De pågældende personer er i øjeblikket de eneste amerikanere, som udenrigsministeriet kan bekræfte stadig er i landet og søger at forlade det krigsramte område. 

Det amerikanske udenrigsministeriet sagde samtidig, at det har kommunikeret med cirka 280 yderligere personer, der selv identificerede sig som amerikanere, men som ikke har fortalt departementet om deres planer om at forlade Afghanistan.

Taliban vil nedsætte en regering indenfor en uge

Taliban vil nedsætte en regering i Afghanistan indenfor den næste uge, siger en talsmand for den militante bevægelse til Reuters.

Sammensætningen er ukendt, men vil bestå af såvel ministre som klan-medlemmer.

Det er endnu uvist, om der vil være kvinder.

- Beslutningen vil blive foretaget mellem topledere, forlyder det.

Macron: Vi bliver i Irak - og drøfter med Taliban

Den franske præsident Emmanuel Macron sagde lørdag, at Frankrig vil beholde tropper i Irak som en del af antiterroroperationer, så længe den irakiske regering har brug for det, uanset om USA beslutter at trække sig tilbage eller ej.

Macron talte på en pressekonference i Bagdad, hvor flere mellemøstlige ledere deltog i et topmøde. Spurgt om evakueringer af mennesker fra Afghanistan, sagde Macron, at der var foreløbige drøftelser med Taliban om humanitære spørgsmål, og hvem der skal hjælpe folk med brug for beskyttelse.

Frankrig erlærede fredag evakueringsoperationen fra Afghanistan for afsluttet.

Pressemøde med sparsomme oplysninger, siger analytiker

Pressemødet i Pentago var sparsomt med oplysninger om det militære beredskab i Afghanistan. 

Det siger TV 2s USA-analytiker Torsten Jansen.

- Det er forståeligt nok, at man er meget forsigtig med at give oplysninger efter lige at have mistet 13 soldater og midt i en meget vanskelig militær operation.

- Men selv om der har været hård kritik af Biden-administrationen må man siger, at det er imponerende at have fået evakueret i alt 117.000, siden man begyndte tilbagetrækningen, siger Torsten Jansen.

USA: Vil stadig kunne forsvare amerikanske interesser

John Kirby fra det amerikanske forsvarsministerium understreger, at man fremdeles vil være i stand til at forsvare sig selv, så længe operationen i Afghanistan er i gang.

1400 amerikanere evakueret i dag

Evakuering af amerikanere og lokalt ansatte afghanere fortsætter. Og det vil det gøre indtil fristen udløbet 31. august, oplyser en talsmand, general William Taylor, fra det amerikanske militær.

5400 amerikanere er foreløbigt evakueret ud af det krigshærgede land.

To højtstående IS-ledere dræbt i gengældelsesangreb

En talsmand fra det amerikanske militær bekræfter på et pressemøde i Pentagon, at fredagens droneangreb i det østlige Afghanistan, kostede to højtstående ledere af terrorbevægelsen Islamisk Stat livet. Talsmanden oplyser samtidig, at et tredje medlem af IS-K er blevet såret og sårede yderligere en. Angrebet var et modsvar på torsdagens selvmordsbombning af Kabul Lufthavn.

Pentagon indkalder til pressemøde klokken 17

Pressetalsmanden for USA's forsvarsministerium, John Kirby, vil sammen med general William Taylor holde pressemøde om situationen i Afghanistan klokken 17 lørdag dansk tid.

USA er i fuld gang med tilbagetrækningen har man har ifølge Reuters nu færre end 4000 soldater tilbage i Kabul Lufthavn.

KD: - Afghanske medarbejdere bør få permanent ophold

Kristendemokraterne vil sikre de afghanske medarbejdere, som har været i dansk tjeneste i Afghanistan, permanent ophold herhjemme.

Det siger politisk ordfører Jens Rohde på partiets landsmøde.

Kristendemokraterne vil der sikre de ansatte og deres familier mod en udvisning efter to år.

- De vil om to år ikke kunne dokumentere, at de er truet af Taliban og vi mener ikke, det er en rimelig situation at sætte dem i, siger Jens Rohde til TV 2.

Storbritannien gør klar til sidste flyvning

Den sidste britiske flyvning af evakuerede civile fra Afghanistan, der har forladt Kabul lufthavn, ventes overstået inden for det kommende døgn.

Dermed er der "løftet" næsten 15.000 afghanske og britiske borgere i de to uger, der er gået, siden Taliban overtog kontrollen.

Storbritanniens væbnede styrker forbereder sig nu på at tage af sted og vil tage et lille antal afghanske borgere med på resterende flyvninger hen over weekenden, siger en talsmand for forsvarsministeriet lørdag ifølge Reuters.

- Det er på tide at lukke denne fase af operationen ned. Men vi har ikke glemt de mennesker, der stadig mangler at forlade, og vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe dem, sagde Storbritanniens ambassadør i Afghanistan, Laurie Bristow, i en erklæring fra Kabuls hovedlufthavn.

USA opjusterer sikkerheden

De amerikanske myndigheder har optrappet sikkerheden i USA efter masseevakueringen fra Afghanistan og et blodigt bombeangreb i Kabuls lufthavn. Det rapporterer CNN.

Taliban beder kvinder om at genoptage deres arbejde i sundhedsvæsenet

To uger efter Taliban overtog magten i Afghanistan, pålægger de nu kvindeligt sundhedspersonale at vende tilbage til arbejdet.

Det skriver talsmand for Taliban Sabiullah Mujahid på Twitter.

Der har ellers været meldinger om, at kvinder ikke må arbejde efter Talibans overtagelse af landet. Der har blandt andet været rapporter fra det nordlige Afghanistan om, at jordemødre blandt andet ikke må deltage i møder med mandlige kolleger.

Samtidig har Taliban tidligere meldt ud, at kvinder får lov til at arbejde, men ”under islamisk lov”.

Dødstal opjusteres efter angreb i Kabul

Mindst 170 mennesker er omkommet efter terrorangrebet ved lufthavnen i Kabul torsdag. Det skriver flere medier, herunder BBC og CNN. Ud af de 170 er 13 amerikanske soldater.

Storbritannien afslutter evakueringer

Storbritannien afslutter sine evakuringer i Afghanistan lørdag. Det siger Nick Carter, der er chef for de væbnede britiske styrker ifølge BBC. Dermed bliver Storbritannien en del af en lang række lande, der er færdige med at evakuere. Det gælder blandt andet Sverige, Frankrig, Tyskland, Belgien, Ungarn, Australien, New Zealand og Danmark.

Korrespondent: Nytter droneangreb overhovedet?

Der er ikke kommet nogen officiel afghansk reaktion på USA’s droneangreb natten til lørdag, som ifølge amerikanske myndigheder dræbte en islamisk kriger.

Men blandt den afghanske befolkning er der mange, der undrer sig over, hvor meget angrebet nytter.

- Afghanere spørger, hvad det hjælper at slå én ud af tusindvis militante ekstremister ihjel, siger mellemøstkorrespondent Simi Jan til TV 2.

Hun fortæller samtidig, at store dele af befolkningen er bekymrede for, om situationen i Afghanistan vil udvikle sig til en regulær borgerkrig.

- Der er en desperat situation hernede, hvor folk går under jorden, siger hun.

Biden godkendte droneangreb

Præsident Joe Biden godkendte droneangrebet mod Islamisk Stat i Afghanistan, oplyser kaptajn Bill Urban fra det amerikanske militær i en erklæring ifølge CNN.

Droneangrebet fandt sted i Nangarhar-provinsen i den østlige del af landet mod grænsen til Pakistan og dræbte en person tilknyttet Islamisk Stat.

Ekspert: USA vil angribe igen

Det er sandsynligt, at USA angriber Islamisk Stat igen.

Det siger Jacob Kaarsbo, der er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator, til TV 2 efter nattens droneangreb.

- Vi ved, amerikanerne har gode efterretninger. De efterretninger, de havde om et forestående terrorangreb mod lufthavnen i Kabul, viste sig at være meget præcise, siger han om torsdagens angreb, der kostede mindst 100 civile og 13 amerikanske soldater livet, og som var blevet forudsagt inden:

- Men vi ved også, at der kan gå flere timer fra de indhenter efterretninger, til at de kan slå til.

Nattens droneangreb ramte en endnu ukendt person fra IS. Og dét angreb og andre lignende er vigtige for Biden-administrationen.

- Så viser man, at man gør noget, siger Jacob Kaarsbo.