Taliban i Afghanistan

Familie på otte evakueret til Danmark - kun én har danske papirer

Selvom reglerne er klare, har det været svært at håndhæve dem i praksis, fortæller direktøren for Udenrigsministeriets Borgerservice.

De sidste dage har 34-årige Ahmad befundet sig på Asylcenter Thyregod i Midtjylland. Han var på ferie i Afghanistan, da Taliban overtog landet, men fordi han er dansk statsborger og stod på danskerlisten, blev han evakueret.

Med sig hjem lykkedes det ham at få hele syv familiemedlemmer - kone, tre søstre, to brødre og en fætter.

Der er er en lille gruppe, hvor vi har vurderet, at vi ikke kunne gøre andet

Erik Brøgger Rasmussen, direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice

Det skete på trods af, at ingen af dem har nogen tilknytning til Danmark og derfor ifølge reglerne ikke burde kunne blive evakueret.

- Jeg viste bare mit danske pas, og så fik de lov at følge med mig, fortæller Ahmad til TV 2.

Og det er ikke en enlig svale. Udenrigsministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at omkring 50 personer er blevet evakueret fra Afghanistan til Danmark uden at have de formelle rettigheder.

Det danske militær hjalp

For Ahmad og hans familie var det en kamp at blive evakueret fra Kabul. Ligesom flere tusinde andre ventede de flere dage i kø i lufthavnen uden mad og drikke eller adgang til ordentlige toiletter.

Da de først kom frem, handlede det dog ikke om, hvorvidt de alle var danskere eller ej, eller om papirerne var i orden.

- Det danske militær tjekkede bare, om vi havde noget farligt på os. Det havde vi ikke. Derefter viste jeg mit pas og de andre deres afghanske pas. De andre blev ikke bedt om at gå igen, siger Ahmad.

Samme opfattelse har Ahmads ene søster.

- Det danske militær hjalp så meget, de spurgte om vi ville til Danmark eller USA, fortæller hun på engelsk til TV 2.

Havde intet andet valg

Fra Udenrigsministeriet Borgerservice har reglerne ellers været klare: Uanset hvor ulykkelig situationen var, kunne man ikke få sin afghanske familie med til Danmark, hvis ikke papirerne var i orden, fortæller direktør Erik Brøgger Rasmussen.

Når det så alligevel lykkedes nogle, skyldes det, at militæret havde for svært ved at sende personer væk igen, når de først var nået den militære del af lufthavnen.

- Der er er en lille gruppe, hvor vi har vurderet, at vi ikke kunne gøre andet, fordi situationen var så kaotisk, siger Erik Brøgger Rasmussen til TV 2.

I pressemeddelelsen fra Udenrigsministeriet om evakuerede personer fremgår det, at der er 50 personer i kategorien ”andre”. Kategorien dækker primært over personer, der på baggrund af et humanitært skøn, oftest foretaget under stærkt tidspres i lufthavnen i Kabul, har fået OK til evakuering, selvom de ikke har opfyldt kriterierne i den politiske aftale og forståelse.

Uvis fremtid

For 34-årige Ahmad betød skønnet, at hans nærmeste familie nu er i sikkerhed, og det er han lettet over.

- Vi er meget glade, selvom vores tanker er i Afghanistan hele tiden, siger han.

I alt er 988 personer blevet evakueret fra Afghanistan af danske fly, mens 80 personer er blevet evakueret med andre landes fly. De evakuerede er blevet placeret på Asylcenter Thyregod og Center Sandholm.

Hvor længe de skal blive der, og hvad der skal ske med dem efterfølgende, er endnu uvist.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har tidligere fortalt til TV 2, at regeringen til oktober vil fremsætte et lovforslag, der sikrer de evakuerede et toårigt opholdsgrundlag i Danmark. Derefter har de mulighed for at søge om asyl.

TV 2 har af hensyn til Ahmads resterende families sikkerhed i Afghanistan valgt ikke at bringe hans navn.