Dansk forskerhold finder verdens nordligste ø ved en fejl
Rod i GPS-koordinaterne ledte polarforskere tættere på Nordpolen, end nogen har været før.
Da geolog Morten Rasch 27. juli trådte ud af den røde Air Greenland-helikopter og plantede det grønlandske flag i isen, var han overbevist om, at han befandt sig på Oodaaq Ø - verdens hidtil nordligst registrerede ø.
Det viste sig dog at være forkert.
I virkeligheden havde han og resten af det dansk-schweiziske ekspeditionshold opdaget en helt ny ø, der ligger tættere på Nordpolen end noget andet sted i verden.
Det stod klart, da Morten Rasch efterfølgende lagde billeder af øen og koordinaterne ud på de sociale medier. Her gik en række amerikanske "ø-jægere" nemlig amok og skrev, at det slet ikke kunne passe, at de befandt sig på Oodaaq Ø.
- Først og fremmest er det da helt vildt at være med til at opdage nyt land. Men vi har også grinet en del af, at jeg er geolog og alligevel formåede at tage helt fejl af, hvor vi var, siger Morten Rasch fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet til TV 2.
På jagt efter prøver
Ekspeditionsholdet befandt sig på øen i cirka 20 minutter, hvor de indsamlede prøver fra jorden til forskning. I al den tid troede de, at de befandt sig på Oodaaq Ø.
Ifølge Morten Rasch kunne det ske, fordi der ikke findes meget præcise kort over så nordlige områder, og det gør det svært at navigere.
- Vi kunne ikke finde den nøjagtige position, men vi dumpede alligevel ned og gjorde vores arbejde. Tanken strejfede mig aldrig, at det ikke var Oodaaq Ø, fortæller Morten Rasch.
Han var endda så sikker i sin sag, at han i kommentarfeltet på sit Facebook-opslag kraftigt afviste, at der kunne være tale om noget andet sted.
- Det var der, vi var. Ingen tvivl, skrev Morten Rasch blandt andet til en amerikansk mand, der med det samme påpegede, at GPS-koordinaterne ikke stemte overnes med Oodaaq Øens.
Da flere lignende kommentarer dukkede op, valgte Morten Rasch alligevel at kontakte eksperter fra DTU, og fredag slog de fast, at det altså var hidtil ukendt land, som polarforskerne havde betrådt fire uger forinden.
Danmark er blevet større
Efterfølgende er Morten Rasch blevet meget klogere på den nyopdagede ø, der endnu ikke har fået et officielt navn.
Øen befinder sig 780 meter nord for Oodaaq, er 30 gange 60 meter i størrelsen og består primært af små knolde med mudder og moræne.
Ifølge Morten Rasch er den formentlig opstået efter en voldsom storm, ligesom det er sket med andre øer før.
Selv betegner han øen som "uvenlig" på grund af ekstreme vejrforhold. Derfor skyndte han sig også at finde på en god undskyldning, da en række af de andre forskere hoppede en tur i vandet fra øen.
- Det er egentlig et ritual blandt polarforskere, at man skal i vandet, når man besøger nye steder. En var dog nødt til at blive på land og passe på sikkerheden. Det blev uheldigvis mig, siger han grinende.
Om Morten Rasch nogensinde får muligheden igen er usikkert. Lige så hurtigt, som øen er opstået, kan den nemlig forsvinde.
Uagtet er Grønland og Rigsfællesskabets territorium i hvert fald blevet udvidet for en stund - ganske tilfældigt.